求問試用期notice day

求問試用期notice day E-mail 此主題給朋友

繼之前既求職求助之後 我又中伏了。。我7日內辭職個間公司 話佢哋合同寫試用期一月內要俾1日notice day 佢哋唔係跟勞工法架。 想問下 呢種情況係咩跟合同而唔係勞工法 唔該各位資深人士la

熱賣及精選
引用:
原帖由 山邊狂野的湯圓 於 2019-6-12 06:52 PM 發表

繼之前既求職求助之後 我又中伏了。。我7日內辭職個間公司 話佢哋合同寫試用期一月內要俾1日notice day 佢哋唔係跟勞工法架。 想問下 呢種情況係咩跟合同而唔係勞工法 唔該各位資深人士la ...
你問下勞工處好d喎,我曾做過一份試用期一月要比7日notice ,不過我當時無走到,心諗試用期頭一月唔係可即日走咩,問過當時同事,佢地好似問過勞工處最後以勞工法為依歸(我唔sure 架),但通常都怕煩唔會同僱主理論。。。

引用:
原帖由 山邊狂野的湯圓 於 2019-6-12 06:52 PM 發表

繼之前既求職求助之後 我又中伏了。。我7日內辭職個間公司 話佢哋合同寫試用期一月內要俾1日notice day 佢哋唔係跟勞工法架。 想問下 呢種情況係咩跟合同而唔係勞工法 唔該各位資深人士la ...
法例規定試用期頭一個月無需通知,合約不能凌駕法例。

引用:
原帖由 buffalo123 於 2019-6-12 08:46 PM 發表

法例規定試用期頭一個月無需通知,合約不能凌駕法例。
係呀 我覺得呢一種都係凌駕法例了 我係咩要問勞工處之後再覆佢哋

引用:
原帖由 藍路 於 2019-6-12 08:34 PM 發表

你問下勞工處好d喎,我曾做過一份試用期一月要比7日notice ,不過我當時無走到,心諗試用期頭一月唔係可即日走咩,問過當時同事,佢地好似問過勞工處最後以勞工法為依歸(我唔sure 架),但通常都怕煩唔會同僱主理論。。。 ...
係呀 個間公司已經sd email俾我 我是否要覆佢哋我先同勞工處confirm左再俾回覆佢哋?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊狂野的湯圓 於 2019-6-12 08:51 PM 發表

係呀 我覺得呢一種都係凌駕法例了 我係咩要問勞工處之後再覆佢哋
叫佢自己睇勞工處網頁:
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

有需要再睇埋僱傭條例第6(3A)條。

引用:
原帖由 buffalo123 於 2019-6-12 09:14 PM 發表

叫佢自己睇勞工處網頁:
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

有需要再睇埋僱傭條例第6(3A)條。
我睇如果覆email既話 佢哋cc好多人 定係我只sd俾HR自己?對我最衰既情況會點呀 我怕佢哋仲反咬我d咩 雖然我未諗到我有咩可以俾佢哋搞

引用:
原帖由 山邊狂野的湯圓 於 2019-6-12 09:43 PM 發表

我睇如果覆email既話 佢哋cc好多人 定係我只sd俾HR自己?對我最衰既情況會點呀 我怕佢哋仲反咬我d咩 雖然我未諗到我有咩可以俾佢哋搞
點做你自己決定,你d擔憂已經同法例無關,其他人對你嘅情況一無所知,教唔到你,教你都咪信。

引用:
原帖由 buffalo123 於 2019-6-12 09:49 PM 發表

點做你自己決定,你d擔憂已經同法例無關,其他人對你嘅情況一無所知,教唔到你,教你都咪信。
反正係法例層面上 佢哋合同咁寫一定唔岩?

引用:

怕佢告你咩

引用:
原帖由 kwma 於 2019-6-12 10:19 PM 發表

怕佢告你咩
唔知ahh 總覺得胳膊擰唔過大脾⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊狂野的湯圓 於 2019-6-12 09:50 PM 發表

反正係法例層面上 佢哋合同咁寫一定唔岩?
無話唔啱,佢咁寫並無犯法,只係不能強制你遵從。

引用:
原帖由 buffalo123 於 2019-6-12 10:47 PM 發表

無話唔啱,佢咁寫並無犯法,只係不能強制你遵從。
僱傭條例第70條:

//訂立本條例不適用的合約條款
僱傭合約的任何條款,如看來使本條例賦予僱員的任何權利、利益或保障終絕或減少,即屬無效。//

所以,即使合約上面寫住你第一個月内離職要7日通知,但因爲僱傭條例講明如果合約有訂明試用期,僱員係試用期内首個月内提出終止僱傭合約就無需給予對方通知期同埋代通知金,根據上面既條例,其實你合約上話要你第一個月内離職要7日通知既條款已經無效,所以你無需要太過擔心。目前,你可以用電郵回覆前僱主,話比對方知根據僱傭條例,你的確有權即時終止合約,離開公司,有需要可以附上勞工處相關法例既資料。

回應番樓主之前問究竟公司甘訂合約條款係咪吾岩,作爲僱主的確有責任係準備僱傭合約前查閲僱傭條例,確保合約條款唔違反法例既規定 - 呢個其實係訂立僱傭合約既condition (換言之,僱傭條例你可以睇成為係個minimum requirement,係呢個之上其實僱主僱員雙方係可以係合約上面訂明任何 relevant to呢個僱傭關係既條款); 但就算公司無睇,而最後真係有寫左d條款同法例有抵觸,而令到打工仔既權力/利益同保障無左/減少,其實法例本身已經有provision令到相關既合約條款無效 - 雖然去到要用呢d provision果陣一般都已經去到雙方爭論既時候。

所以岩定唔岩...... 或者甘講,如果我係你,而又有知道相關法例,見到份合約甘寫,我會係簽之前問下公司可唔可以改番做 '有試用期+首一個月離職 =》無需(代)通知期/金',同埋同番公司講呢個係勞工法例,呢個係法律比我既權利。如果對方唔肯改,我會唔簽,寧願無左份工都費事第日有事要爭論。

P.S. 其實點解都仲會有僱主甘寫/講呢,退後一萬步,其實根據法例,如果合約無訂明有試用期,但有規定你首一個月内離職要XXX日通知,甘就要跟合約寫既做,但都唔可以少過7日 - 潛臺詞當然係,僱主唔想你好快就唔做(都好正常),所以想淡化試用期呢件事,甘就可以'明正言順'甘要求你比最少7日通知;但另一方面,僱主(都好合理地)會想留一手,如果你真係做唔到野/表現太惡劣/臨時想請人replace你等等,都可以用試用期為理由即時終止合約......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊狂野的湯圓 於 12-6-2019 06:52 PM 發表

簽左就跟合同。除非你打官司告佢份合同是違法。但是佢份合同沒有違法。跟據上文所寫的東西。你唔接受就唔好簽。

(a+b) (a-b) = Sq. (a) - Sq. (b)
引用:
原帖由 Algebra_01 於 2019-6-13 07:30 AM 發表

簽左就跟合同。除非你打官司告佢份合同是違法。但是佢份合同沒有違法。跟據上文所寫的東西。你唔接受就唔好簽。
合同不會亦不能凌駕僱傭條例。

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。