[遊記分享] 一個自由人: JR關西廣域週遊券之東奔西走 (已完成) 香討焦點

引用:
原帖由 血~ 於 2019-6-18 12:44 AM 發表

樓主你覺得飛高松定岡山好?
兩度我都未去過,好難比建議,不如睇下依度有無高人可以解答到你

回覆 引用 TOP

原來貴船落雨冇麵食...........

引用:
原帖由 Seductive 於 2019-6-18 12:50 AM 發表

5日其實都是有限咁去,因為有D都幾遠
咁又係。

不過JR 有好多唔同嘅pass,
可能有其它pass更適合你的行程。
呢張pass算易用。
好似青春十八咁雖然有爬過文、看過書,但我到依家都唔識點用😅😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bausonco 於 2019-6-18 02:07 AM 發表

原來貴船落雨冇麵食...........
我也不肯定一定無得食,
但在河流上面的川床料理都無開門,
可能怕河流的水太大有危險。

回覆 引用 TOP

Day 4 鞍馬寺

出了纜車要行大約二十分鐘先到本殿,
沿途大樹林蔭,環境清幽。

本殿在山頭高處,景色開揚,令人為之一爽,
傳來寺廟鐘聲,心中感到平靜。
真是一個好地方。

回覆 引用 TOP

Day 4 鞍馬寺

本殿

回覆 引用 TOP

Day 4 叡山電鐵-出町柳-下鴨神社

叡山電鐵還有一條路缐是去八瀬比叡山口,
其中有間瑠璃光院也很吸引,希望將來有機會去。

坐叡山電鐵回出町柳,
出町柳好近下鴨神社,腳程大約十五分鐘,
時間尚早就去走一轉。

下鴨神社吸引我的地方不是神社本身,
而是進入神社前的糺之森。

下鴨神社6月頭有一個螢火蟲的慶典,
有興趣的的可留意下舉行日期。

回覆 引用 TOP

Day 4. 京都駅

從下鴨神社坐巴士回京都站,
早餐之後都未食過嘢,
今晚不能再吃寿司,
逛了一會,
見到一間吃鐵板燒的氣氛好似唔錯,
咁就食呢間啦

炒面超好味,
牛扒熟咗D,但國產牛油份足,幾香口
加埋杯highball,滿足了!

要返去酒店浸下大浴場先

回覆 引用 TOP

Day 5. 京都駅去宇治

今天晚上要搬去大阪難波的酒店,
早上在京都的酒店check out後,
由酒店幫忙用黑貓宅急便托運了25吋的行李到難波的酒店,費用1700yen, 要明天早上才到。

今早又在京都駅食早餐,今早想清清地,
食下日式素食,呢間是自助形式,
主要是吃京都有名的漬物,白飯任添,
甜品柚子果凍最好食。

去宇治坐JR奈良線,今日星期六,
車站人多些,我想景點會比早幾天熱鬧。

Day 5 宇治

15分鐘車程,話咁快就到。
一出閘就有人比張傳單我,
我看傳單大意是宇冶水務局的開放日,
佢仲指埋方向比我,叫我去參觀。

宇治除咗平等院,最出名就係綠茶。
一出JR站,
去平等院的路途有不小茗茶百年老店,
一陣去完平等院先去食綠茶甜品。

去平等院腳程約20分鐘,
但去到平等院參表道行人不能前進,
有D祭典正在進行,
咁睇下熱鬧都好。

回覆 引用 TOP

支持分享

引用:
原帖由 春天粗俗的馬 於 2019-6-18 10:39 AM 發表

支持分享
多謝支持🙏😁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-6-18 11:47 AM 發表

支持分享
多謝一直收看🙏😄
今晚應可完成宇治嗰part

之後去大阪就無乜行程了,
只是買同食,仲有不斷在車站D地下街、商場之間迷路😅😂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。