[遊記分享] 一個自由人: JR關西廣域週遊券之東奔西走 (已完成) 香討焦點

引用:
原帖由 hkfreegirl 於 2019-6-17 04:00 PM 發表

係唔錯的
多謝觀看我的遊記🙏

引用:
原帖由 馬汀路德銀 於 2019-6-17 04:35 PM 發表

樓主分享咁多,鄙人好好學習,讚一個樓主👍珍惜時光,多看大千世界
太客氣了,大家交流下係開心嘅事

回覆 引用 TOP

追追追

引用:
原帖由 中環深情的手袋 於 2019-6-17 04:43 PM 發表

追追追
多謝囇🙏
要比心機寫埋佢😉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ddtalk 於 2019-6-17 04:36 PM 發表

多謝觀看我的遊記🙏
我係論壇小白,吳明使用技術。睇吳到樓主以前嘅帖,樓主多去日本歐洲?

正常唔使去京都出唔到閘, 在車上查票員會即時收錢走唔甩(唔同地鐵只計出閘),用搭錯車做藉口搭回頭車應該都唔得吧?
引用:
原帖由 tsy0707 於 2019-6-13 03:04 PM 發表

係 ~ 京都站(出閘位)職員連說明用的紙牌都準備左 ...... 明顯周不時很多人中招 !
而且真係要補唔少錢 ...... 幾千日元一位
補左錢 ~ 事後我們都覺得蠢左 ... 搭回去再搭對的車來會更好

利申: 那次都係由新大阪去京都 ... 來回多一次也花不是太多時間
新幹線與否時間其實也差不多 (純粹上錯車) ...

我必須強調, 社會唔需要暴徒!
#暴徒不是示威者, 更不是市民

"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬汀路德銀 於 2019-6-17 04:47 PM 發表

我係論壇小白,吳明使用技術。睇吳到樓主以前嘅帖,樓主多去日本歐洲?
我是用香討的手機App 寫遊記的,
在電腦上寫我都唔識😅

我在香討發過的遊記一年都無一個,
所以找不到我的帖都好正常。
我只寫去日本獨遊的遊記,
其它地方未寫過,
歐洲更加未去過(睇怕要退休先有時間去)

我找來已前在香討舊post 的link,
不過舊遊記的資料唔係最updated的,
這點請注意。

2013 年五月京都、大阪七天

https://m.discuss.com.hk/amp_viewthread.php?tid=21912596

2014年二月東京、箱根、江之島五天

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=22967451

2018年六月東京、銚子、日光、鐮倉七天

http://m.discuss.com.hk/amp_viewthread.php?tid=27526229

其實我對日本獨遊只是初探級,
所以我喜歡在這版多看遊記,
想獨遊東北,特別是青森,
但尚未計劃到適合自己程度的行程。

呢張PASS 5日版太強大, 舊時去天橋立同貴志要另加錢而家包埋,自選日子一定唔係呢個價唔會死錯人,前年搭一人起碼慳咗40000YEN
引用:
原帖由 血~ 於 2019-6-14 08:02 AM 發表

可惜,自選5日容易安排行程

"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值
追看中,期待更新

引用:
原帖由 ddtalk 於 2019-6-14 10:47 AM 發表

多謝support 🙏
我今次主要是想坐丹後鐵路及坐山陽新幹線,
新幹線無pass真係唔寫得搭架
祝你旅途愉快!
山陰山陽PASS由福岡至新大版任搭新幹線仲好玩

引用:
原帖由 tsy0707 於 2019-6-17 09:57 AM 發表

係 ~ 職員show出來個紙牌的確係這樣寫的 ... 千真萬確
至於係搭新幹線回頭, 還是有職員帶去搭番普通列車(非新幹線)回頭 就不知道了
因為我們補左錢 ... ...
應該查票時即埸補錢, 搭錯車都係搭了, 呢D應無人情講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-6-16 11:05 PM 發表

88# 師姐講左;
由京都坐新幹線返大阪,
車內有機會遇到查票員--> 要出視張pass..
即使遇不到.
出新幹線專線閘口時,都要出視張pass..
驗票員有目的經驗地查票, 查完會問你去邊再MARK低位置, 除非全程呢廁所否則好難避, 而且出閘都要查PASS,建議睇清楚PASS先搭補錢好唔抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-6-17 05:24 PM 發表

呢張PASS 5日版太強大, 舊時去天橋立同貴志要另加錢而家包埋,自選日子一定唔係呢個價唔會死錯人,前年搭一人起碼慳咗40000YEN
張pass係低用,值得去的景點也多,
所以今次遊記的標題都係個pass,
而唔係関西八天獨自行嗰D😁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BONLUI 於 2019-6-17 05:24 PM 發表

追看中,期待更新
謝謝!
稍後會會update day4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-6-17 05:26 PM 發表

山陰山陽PASS由福岡至新大版任搭新幹線仲好玩
好題議,
有時間會硏究下

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。