[遊記分享] 一個自由人: JR關西廣域週遊券之東奔西走 (已完成) 香討焦點

引用:
原帖由 Melay 於 2019-6-16 08:33 AM 發表

求浴衣相片
Me總你出聲一定有

引用:
原帖由 Melay 於 2019-6-16 08:34 AM 發表

我覺得淨係去岡山倉敷一轉已經抵番曬
係啊,
兩程新幹線都10000yen樓上。
我計過五日如果無pass車費要30000yen.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Seductive 於 2019-6-16 11:03 AM 發表

再支持支持
多謝謝支持及鼓勵🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Patrick1973 於 2019-6-16 11:03 AM 發表

吓,咁奇怪可以容許搭番去新大阪重頭嚟過 ??
謝謝提出這個問題

由京都坐新幹線返大阪,
車內有機會遇到查票員。
坐Haruka,普通、快速、準急、特急嗰D返新大阪會比較隠陣。
總之京都-新大阪這段不要搭新幹缐。

以下是JR Kansai wide area pass 官網:

https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/kansai_wide/

其實日本的交通pass種類真的很多,
所以買前都要看清楚條款,
減小出錯的機會。

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-6-16 12:05 PM 發表

師姐呢個行程值得抄考.
用個 pass 賺到笑...
多謝support 😁
我專計埋D婆仔數😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ffin 於 2019-6-16 02:45 PM 發表

Thanks for share
謝謝收看,
夜D再update.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 血~ 於 2019-6-16 10:49 PM 發表

其實職員點分你係座邊隻車去京都?
車內有驗票員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 r43581 於 2019-6-16 07:41 PM 發表

正正
謝謝收看🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-6-16 11:05 PM 發表

88# 師姐講左;
由京都坐新幹線返大阪,
車內有機會遇到查票員--> 要出視張pass..
即使遇不到.
出新幹線專線閘口時,都要出視張pass..
謝謝森哥出手解釋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中環深情的手袋 於 2019-6-16 11:20 PM 發表

支持支持
多謝支持

回覆 引用 TOP

Day 3 嵯峨 - 祇王寺

2pm 到咗JR嵯峨嵐山駅,
來這的的主要原因是要去祇王寺看青苔。
其實我真正想去看青苔的地方是西芳寺,
但預約比較麻煩,唯有留待下次早些安排。

由車站行去祇王寺約半小時,
地點不算好找,但有google map幫手就不會行錯路。

小小的祇王寺內清幽寧靜,一片翠綠,庭園設計比較簡單自然。鳥聲蟲聲風吹樹葉聲領人忘憂💚

回覆 引用 TOP

更多祇王寺照片

回覆 引用 TOP

Day 3 嵯峨嵐山隨便行

5年前已去過天龍寺,竹林。坐過小火車及嵐電,
所以今次重來就隨便行下。
天氣熱,食下雪條咁。
行到5pm就坐JR回京都站。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2019-6-17 07:20 AM 發表

我手上有兩張関西機票,待我安排一下先
期待Me 總遊記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsy0707 於 2019-6-17 09:57 AM 發表

係 ~ 職員show出來個紙牌的確係這樣寫的 ... 千真萬確
至於係搭新幹線回頭, 還是有職員帶去搭番普通列車(非新幹線)回頭 就不知道了
因為我們補左錢 ... ...
謝謝分享你的經驗,
咁我地將來用pass 、購票、坐車等會多加留意。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。