[遊記分享] 2019山陰山陽遊記 (更新至#66廣島官島 (上) )

2019山陰山陽遊記 (更新至#66廣島官島 (上) ) E-mail 此主題給朋友

Day 1 香港 - 鳥取 part 1
話說2018年尾,用里數換左5月份來回大阪關西機票,不過就要停留台灣。神咁早就要出發,今日嘅行程主要都係搭機同搭車。
4點幾搭A29 去機場

搞掂哂行李去食個burger king 先

去到登機閘口70 (8:10機),呢班機要停一停台灣

雖然一個鐘,國泰都有個批食下。

降落台灣因雷暴要等15分鐘,
落左台灣等左45分再上機
又有飛機餐,食到好飽。

落機囉埋行李,都接近4點(足足12個鐘)
咁岩囉埋JR PASS ,就miss 左班車
原定7點可以到鳥取,最後要9點半

出到新大阪,見無野做又未夠鐘,
買左份松阪牛三文治,又幾好食。

幾經辛苦經過轉上轉,夜晚10點終於黎到
(關西機場》新大阪〉岡山》鳥取)
鳥取真係幾鄉村下,仲要當日又大風又涼

JR 鳥取站

熱賣及精選
呢份松阪牛三文治,一般般

回覆 引用 TOP

8:10 上機,6點先到關西?

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-6-13 02:36 AM 發表

8:10 上機,6點先到關西?
唔係,4點幾到左啦

Day 1 鳥取 part 2
黎到鳥取呢3日都係住super hotel
經過用花造既時計台

😂唔知係咪鳥取既吉祥物

鳥取都幾大,黎緊幾日會去鳥取市,吉倉市,米子同境港

由於黎到鳥取太夜啦,係居酒屋食左少少野

黎到日本點可能唔黎激安,不過呢間激安離酒店都要3-4個字路程。
買番個二十世紀梨氣泡酒今飲下

支持分享.

回覆 引用 TOP

支持分享~
個餃子好正WO

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paul07 於 2019-6-13 01:47 AM 發表

Day 1 香港 - 鳥取 part 1
話說2018年尾,用里數換左5月份來回大阪關西機票,不過就要停留台灣。神咁早就要出發,今日嘅行程主要都係搭機同搭車。
4點幾搭A29 去機場
...
支持一下

呢隻係咪JR West Wide pass? 喺某啲旅遊單位有實體票出售的

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

引用:
原帖由 Melay 於 2019-6-13 06:00 PM 發表

支持一下

呢隻pass喺某啲旅遊單位有實體票出售的
我係東瀛遊買,要去到換。
多謝支持😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2019-6-13 06:00 PM 發表

支持一下

呢隻係咪JR West Wide pass? 喺某啲旅遊單位有實體票出售的
我用緊果隻係Sanyo-San'in Area Pass

引用:
原帖由 neo_wong 於 2019-6-13 02:15 PM 發表

支持分享~
個餃子好正WO
呢個係蝦餃子

回覆 引用 TOP

謝謝分享

回覆 引用 TOP

DAY 2 - 白兔神社,白兔海岸

買個3 DAY 3 巴士PASS,

鳥取最出名既"因幡之白兔"

黎到白兔神社,周圍都係大國主命,八上比賣同白兔

好景不常 一去白兔神社完参拜就整傷腳
跟住傷住咁去白兔海岸...痛到

去白兔神社唯一既餐廳食飯

回覆 引用 TOP

留名參考
雖然上次用過柯南pass由大阪上浜坂,三朝,境港,不過好多地方鳥取,出雲,松江,米子啲景點都冇去

今次11月尾高松入大阪走計劃順住去返階生溫泉,出雲,松江,由良,鳥取,城崎溫泉,天橋立

70 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。