張無忌才能絕對在趙敏之上。係大智慧,擺平明教,六大派,黑白兩道都吃得開。 幾乎登上龍椅。 趙敏慧眼識英雄而已。

[ 本帖最後由 秋天Cute高峰 於 2019-6-13 12:42 PM 編輯 ]



引用 TOP

被引用(6)
小弟都係咁諗;英雄所見略同! 


引用 被引用(1) TOP

張無忌一身牛力,光明頂立功係好打。
智謀,兵法得個0。

張敏更加扑嘢大過天。調走佢父親身邊猛將精兵,完全唔明父親一亡,冚家剷。



引用 被引用(1) TOP

張無忌有才能? 我唔認同.

佢只係好好彩, 無意之中學到九陽神功.
做左一件事, 擺平明教危機.
之後就一帆風順.

光明頂之後, 其實佢多次中晒計,
明教有左右護法幫佢處理事務.
黃衫女子都幫佢解圍. 小昭都因佢救唔到大家而被迫做聖女.
趙敏呃到佢, 周芷若呃到佢, 朱元璋呃埋佢江山.
真係唔見得佢聰明. 有才能.



張死忌係死好命學九陽神功先殺晒,佢優柔寡斷都唔知累死幾多人


引用 被引用(1) TOP

張無忌係一個傻佬,性格優柔寡斷,不知所謂, 智慧同武功不成正比


引用 TOP

甚麼大智慧?看來你還是沒明白張無忌的性格,他跟本不是一個政治領袖的材料,他之所以當明教教主完全是因緣際會,他雖把四分五裂的明教重新團結起來,但要長時間真正管理一個龐大的教派又是另一回事。否則就不會被朱元璋略施小計做場馬騮戲就騙得得張無忌辭去教主一職!周芷若同趙敏都有能力可以當一個政治領袖,但絕不是張無忌,因為他實在太仁慈太好人!不夠心狠手辣!


伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。