各位好:會於8月中1家4口(2個女兒10多歲)去東京7天, 請問以下行程會太趕嗎? 可買那些交通Pass較化算?

Day1(一) 16:00 到成田機場>> 18:30 池袋Resol酒店 >>池袋行街
Day2(二) 跟團-富士山河口湖一天遊 >> 18:30 新宿行街
Day3(三) 台場一天遊:
1.Deck Tokyo Beach-Joypoils (お台場海浜公園車站) 2.富士電視台 ( 台場站)
3. 大江戶溫泉物語 電信中心站(テレコムセンター)4. TeamLab Borderless (青海站)
Day4(四) 海洋迪士尼一天遊
Day5(五) 淺草-雷門,仲見世通 >> 晴空塔-墨田水族館 >>上野-上野動物園, 阿美橫町
Day6(六) 澀谷>> 原宿:明治神宮,日本年輕人cosplay文化的「竹下通」,表參道>>
東京車站 >> 秋葉原
Day7(日) 10:00 酒店Check-Out
A-行李寄存酒台, 池袋/新宿行街 >> 16:30 利木津巴士>> 20:35 搭機回港
B-行李放機場, 轉接駁巴士往酒酒井Outlet >> 17:00 回機場

1. 請問台場:以上4個景點如乘搭百合海鷗線順序排列較好?若是在區域內想搭乘免費巴士「東京 Bay Shuttle」是否會浪費時間? teamLab Borderless-會否限人數進入? 要預先購票嗎?那袌購票較平?
2. Day5(五) 請問以上行程順序可行嗎? 墨田水族館較Sunshine City大嗎?3.Day6(六) 如澀谷行去原宿需時多久? 請問以上行程順序可行嗎? 秋葉原電器是否較平?
4. Day7(日) 請問住池袋Resol酒店, 搭利木津巴士去機場應在那個站上車? 車程多久?
5. 請問我應買那類交通咭較平? 西瓜咭是否JR亦可使用?

不好意思, 因第1次自由行比較多問題想知道. 謝謝各位幫忙!

引用 TOP

被引用(5)
Day 3 : 1.Deck Tokyo Beach-Joypoils  2.富士電視台 3. 大江戶溫泉物語 4. TeamLab Borderless
順序無問題, 留意返開放時間, TeamLab 夏天開到 22:00. BayShuttle 班次不密, 幾個地方距離不遠, 如果見到要等太耐, 你有四個人, 可以考慮搭的士.
TeamLab 有網上預售, 如果當天門票之前已經預售售光, 即場就無票賣.

Day 5 : 淺草-雷門, 仲見世通 >> 晴空塔- 墨田水族館 >>上野-上野動物園, 阿美橫町
應該去唔到咁多地方, 一個人都非常勉強, 四個人行動更加慢

Day 6 : Shibuya~ 原宿, 跟住 JR 路軌一條直路, 暗斜不多, 好易行, 一個人行, 正常速度大約 25分鐘, 但你有四個人...
秋葉原電器是否較平 : 你無講邊一類的電器, 好難答你, 雪櫃 冷氣機...平過香港都無用吧.
個人覺得得最抵買係血壓計, 用電芯, 無電壓問題, 自用送禮都得, 日本的舊款 = 香港新款, 就算係新款, 價錢都比香港平, 選擇更多.

Day 7 : Resol Hotel 搭巴士去機場,
池袋 SunShine Bus Terminal 最近, 大約行 6~7分鐘, 但頭頂有行車天橋及轉幾條小路, 不太好行, 車程 90~120分鐘 太耐了, 搭返 JR + SkyLiner 吧

你的行程無特別的 Pass 可以省錢, 用 Suica 卡 (八達通) 算了吧.

引用 TOP

淺草雷門附近有幾間花月堂,佢地熱辣辣既蜜瓜包(似我地既波蘿包)十分好食,但雷門個間最近唔比熱辣辣出門只比堂食,但附近其他分店則可外賣,不過,盡量唔好一辺行一辺食!真心推薦,
https://asakusa-kagetudo.com/

附件

94C74DC2-CA43-4633-9C7E-F6DC17218206.png(1.73 MB)

2019-6-13 04:51 PM

DDFD7953-ADAA-4638-AEDE-BD38E9661489.png(1.53 MB)

2019-6-13 04:51 PM

引用 TOP

其他都可以,但Day5(五) 淺草-雷門,仲見世通 >> 晴空塔-墨田水族館 >>上野-上野動物園, 阿美橫町園, 就太趕了!
上野-上野動物園已經用你大半日!落埋雷門又行兩個鍾!除非你諗住走馬看花!

引用 TOP

引用 TOP

樓主、小弟以前跟過富士山一天團
交通時間長、䁷得唔太值得
建議不如考慮箱根、小弟覺得好玩好多、有吊車、㰓車、海盗船
近距離睇火山、住番晚傳統温泉旅餄食日式會席
咁唔使去大江户啦、留時間去行街
樓主主要行東京市來、西瓜咭ok、地鐵通用、唔使次次買飛

引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票