註冊 登入

嚮物流公司返工竟然遇到衰同事

嚮物流公司返工竟然遇到衰同事 E-mail 此主題給朋友

話說最近係一間中小企物流公司返工要返六日,放勞工假..不過勝在返工近,而且少OT,咁我都好俾心機邊學邊做!!不過我係呢間新公司遇到教我做野個兩位同事竟然唔肯教人做野囉!!當有個男仔同事教我打packing list,佢俾d指示真係唔清晰!! 咁我放工前遇到有問題想請教佢個陣,佢又有工作要做唔得閒教我,咁佢就同我講等第日再問佢..殊不知第日佢寧願自己打都唔肯再話我知個正確打法囉!! 另一位女仔同事教人做野仲衰,我第一次學update stock list資料個陣,佢不但無向我講清楚實際做法,而且佢同個男仔夾計屈我郁到EXCEL FORMULA,所以佢地無繼續教我做野..好彩我遇到個好主管比較通情達理,佢覺得我未接觸過物流工作就肯俾機會我邊做邊學,而且佢肯教我整一d簡單既報表同埋用Excel打packing list,所以我睇得出佢係有心想留我係公司做野既..自從佢教過我打packing list之後,真係令我既概念清楚好多囉!! 其實我主要協助教我做野個兩位同事做野,主管亦有勸佢地俾多次機會我繼續幫佢地做野,但係佢地見我做錯一次野就唔肯再俾機會人地改過,遇到呢d同事真係超衰格囉!! 

熱賣及精選
你入得呢行都預咗啦

回覆 引用 TOP

可能果d同事睇得出你能幹, 驚你第日會超越佢地...所以想你走~

睇返樓主以前d post,呢個機會好微,
樓主好似每份工都做唔長,每份工都返一段短時間就話有什麼什麼問題而唔做。
雖然我贊成做落唔對路要果斷離開,但樓主似乎份份工都覺得有問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-6-14 10:12 AM 發表

可能果d同事睇得出你能幹, 驚你第日會超越佢地...所以想你走~
我覺得我自己做野唔係好叻,我遇到有問題想請教同事,佢地覺得我做錯一次野又唔想再教人囉!我睇得出呢個主管係想俾機會我幫公司做野,不過教我做野個d同事又唔肯再俾機會我嘗試,咁連主管都無辦法挽留我囉!其實我係呢間公司做左兩日先出contract俾我,但係我做左差唔多一個月都無同我整人臉識別出入系統,真係睇得出呢間公司想隨時炒人囉!

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-6-14 12:46 PM 發表

我覺得我自己做野唔係好叻,我遇到有問題想請教同事,佢地覺得我做錯一次野又唔想再教人囉!我睇得出呢個主管係想俾機會我幫公司做野,不過教我做野個d同事又唔肯再俾機會我嘗試,咁連主管都無辦法挽留我囉!其實我係呢間公司做左兩日先出contract俾我,但係我做左差唔多一個月都無同我整人臉識別出入系統,真係睇得出呢間公司想隨時炒人囉! ...
人面色別出入系統? 你間公司好高級woo~
似果d生化危機公司~
你失左業幾耐? 難搵工ma?~

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-6-14 12:46 PM 發表

我覺得我自己做野唔係好叻,我遇到有問題想請教同事,佢地覺得我做錯一次野又唔想再教人囉!我睇得出呢個主管係想俾機會我幫公司做野,不過教我做野個d同事又唔肯再俾機會我嘗試,咁連主管都無辦法挽留我囉!其實我係呢間公司做左兩日先出contract俾我,但係我做左差唔多一個月都無同我整人臉識別出入系統,真係睇得出呢間公司想隨時炒人囉! ...
即系你做錯過一次野, 佢地就吾再理你?~
好大件事架?~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2019-6-14 01:06 PM 發表

人面色別出入系統? 你間公司好高級woo~
似果d生化危機公司~
你失左業幾耐? 難搵工ma?~
哈哈!係啊!其實呢間中小型公司真係好電腦化!不過遇到d衰同事就真係好難做得長囉!我之前失左業3個月先揾到呢份工真係得黎不易架!我個主管話雖然唔留我做perm,不過可以轉我做part time喎!我都係信住佢五成先🧐

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-6-13 09:42 PM 發表

話說最近係一間中小企物流公司返工要返六日,放勞工假..不過勝在返工近,而且少OT,咁我都好俾心機邊學邊做!!不過我係呢間新公司遇到教我做野個兩位同事竟然唔肯教人做野囉!!當有個男仔同事教我打packing list,佢俾d指示真係唔清晰!! 咁我放工前遇到有問題想請教佢個陣,佢又有工作要做唔得閒教我,咁佢就同我講等第日再問佢..殊不知第日佢寧願自己打都唔肯再話我知個正確打法囉!! 另一位女仔同事教 ...
打公係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-6-14 01:56 PM 發表

哈哈!係啊!其實呢間中小型公司真係好電腦化!不過遇到d衰同事就真係好難做得長囉!我之前失左業3個月先揾到呢份工真係得黎不易架!我個主管話雖然唔留我做perm,不過可以轉我做part time喎!我都係信住佢五成先🧐 ...
果個衰同事系米男人? 你可以試下講野溫柔d~

回覆 引用 TOP

咁人地係無責任教你喎。

回覆 引用 TOP

有架,實有呢D人,佢地做緊野又唔會教你咁多,又或者當你識曬,再問就覺得你煩。

回覆 引用 TOP

加油

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。