註冊 登入

[貓貓] 領養貓總是失敗

領養貓總是失敗 E-mail 此主題給朋友

小弟是一家之主, 家中有請工人, 太太天天在家, 仲有窗網, 家訪一定無問題
只是無養過貓, 初初打算買貓, 聽到人建議領養貓可以幫到無家的貓, 咁我接受依個想法
去愛護動物協會見到合眼緣就申請, 一個星期無收通知就失敗左
又去再申請, 又失敗左 , 無家的貓跟本一定搵到家
想問下知情人士我依類申請者是否無機會? 我不想浪費時間,
咁我還是去買隻好吧? 錢不是我買貓的考慮

熱賣及精選
愛協係最佳選擇,不過你合眼緣人地都合眼緣,咁可能人地環境比你好就俾人先。
所以繼續努力喇,千萬唔好搵啲所謂義工,包你想小人老母。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 masawa 於 2019-6-13 10:42 PM 發表

小弟是一家之主, 家中有請工人, 太太天天在家, 仲有窗網, 家訪一定無問題
只是無養過貓, 初初打算買貓, 聽到人建議領養貓可以幫到無家的貓, 咁我接受依個想法
咁我還是去買隻好吧? 錢不是我買貓 ...
我屋企樓下有6隻成年浪貓.....

責難無於事
引用:
原帖由 masawa 於 2019-6-13 10:42 PM 發表

你申請時係第一個hold定之前已有人hold?如果你排第2、3就要等前面被否決或放棄先有機會。
幾個月大的貓仔非常搶手,就我所見,上架48小時內一定有人hold。
幾歲大的,樣子不是特別可愛的,會放一段時間都冇人要,如果你唔介意成貓,機會會大好多。
另外,我相信畀表你填的那個職員,是可以影響你成功與否的。
佢應該要填低對你的印象,你同隻貓的互動,隻貓驚唔驚你等等。
一家大細去晒,比起你一個人去機會更大。
如果你坦白講你o既諗法,又問佢冇經驗是否不可能,試過領養但冇通知等...可能會有幫助。
試多一兩次啦,緣份o既o野,要o來就o來架啦!

引用:
原帖由 鬼塚火星 於 2019-6-14 11:16 PM 發表

你申請時係第一個hold定之前已有人hold?如果你排第2、3就要等前面被否決或放棄先有機會。
幾個月大的貓仔非常搶手,就我所見,上架48小時內一定有人hold。
幾歲大的,樣子不是特別可愛的,會放一段時間都冇人要,如果你唔介意成貓,機會會大好多。
另外,我相信畀表你填的那個職員,是可以影響你成功與否的。
佢應該要填低對你的印象,你同隻貓的互動,隻貓驚唔驚你等等。
一家大細去晒, ...
愛協係咁老土,申請唔成功都不會通知,上已已領教過,正如其他網友所說你看中隻貓,好大機會亦有其他人看中,你可能之前已有幾個人揀隻貓。
加上細貓更加多想養,機會沖細
我都心灰了,不會再申請了。現在呢隻英短是買,除了有時頑皮,精力過剩外,其他時間都好馴,像小朋友。領養晒鬼氣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ling0828 於 2019-6-14 08:43 AM 發表

我屋企樓下有6隻成年浪貓.....
Me too ..好怕人,餵左幾次就記得我,要用貓籠?見佢地成日比寵物狗追……

附件

20190609_233114.jpg(77.8 KB)

2019-6-15 12:42 AM

IMG-20190615-WA0001.jpg(163.4 KB)

2019-6-15 12:42 AM

回覆 引用 TOP

抗渠邊周時有得執啦坑渠貓

回覆 引用 TOP

買隻吧

回覆 引用 TOP

謝謝大家既意見, 
原來唔識申請就要俾人玩下浪費下時間, 明白了 
要轉向貓店揀貓了

回覆 引用 TOP

樓主去邊間愛協先?每間都唔同程序

回覆 引用 TOP

引用:

除了愛協,香港還有很多類似機構……

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。