註冊 登入

公司生意勁差可能好快大裁員

公司生意勁差可能好快大裁員 E-mail 此主題給朋友

我做呢間公司仔係做電子零部件代理, 客多數香港公司廠係大陸咁, 家陣經濟勁差, 中美貿易戰又搞送中,
好多公司都唔訂貨個個月吊咸魚咁, 老細成日開會鬧人, 話生意差真係蝕都接單做住先, 唔係卦?
老sales就話會,多啲call客就算賺好少都照接, 但大環境係市道勁差, 咁搞法真係唔知挨到幾耐!
之前走左四個文員都唔再請返人補個位, 心諗唔知係咪被抄但又收唔到風聲!

熱賣及精選
生意好差,琴日d高層開完會,可以比老細閙完,出來揾我地班小員工閙

尼一行係香港已是昨日黃花,早D轉行啦

引用:
原帖由 siutak903 於 14-6-2019 01:39 AM 發表

我做呢間公司仔係做電子零部件代理, 客多數香港公司廠係大陸咁, 家陣經濟勁差, 中美貿易戰又搞送中,
好多公司都唔訂貨個個月吊咸魚咁, 老細成日開會鬧人, 話生意差真係蝕都接單做住先, 唔係卦?
老sales就話會,多啲call客就算賺好少都照接, 但大環境係市道勁道, 咁搞法真係唔知挨到幾耐!
之前走左四個文員都唔再請返人補個位, 心諗唔知係咪被抄但又收唔到風聲! ...
唔炒老細走爐你重慘!

引用:
原帖由 siutak903 於 2019-6-14 08:35 AM 發表

生意好差,琴日d高層開完會,可以比老細閙完,出來揾我地班小員工閙
有咩好鬧? 個市係咁都冇辦法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-6-14 09:24 AM 發表

唔炒老細走爐你重慘!
早幾年被外資跨國大集團收購左,冇甘易走佬啩?

回覆 引用 TOP

轉行

回覆 引用 TOP

買電子零件?邊度造的?如果係外國野,你早就應該去深圳東莞翻工啦,而家太遲了

好好記住,邊個攪成咁

作為一個打工仔邊理到咁多?

揾工

引用:
原帖由 siutak903 於 2019-6-14 08:35 AM 發表

所以民陣同泛民仲出黎攪事, 真係出黎打工個D真係俾佢地累死.

引用:
原帖由 esh45 於 2019-6-14 09:16 AM 發表

尼一行係香港已是昨日黃花,早D轉行啦
師兄, 你話係香港可以轉邊行?

我做野間公司今季生意額大過上年喎

港英餘孽淋奠想搞死香港經濟
明明中國打緊貿易戰 香港係一大助力可以幫倒手!!
而家搞到俾美國加入制裁名單,居心可測!

修例一旦通過 隨時飯都無得開

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。