註冊 登入

新工情況(感覺真係伏?)

新工情況(感覺真係伏?) E-mail 此主題給朋友

1)已經返到第四日,都仲未有contract。
第二三日已經問了人事部:「因為某某某忙緊其他event,唔得閒整contract,會儘快比。」
我連老闆都問埋了,佢話會儘快安排。但安排極都係無wo

原則上,你唔比正式員工contract我簽,我係唔可以幫你做野wo!係咪先?!
一日拖一日,即係點?
我日日追追追,追極都無!

如果我做多一兩個星期,都仲係無contract,我有D想走。。。。
但怕唔怕公司衰格到唔出糧?因為我無contract,又無職員卡,怕佢唔當我係員工

2)7日AL,跟勞工法例。做滿3年起先有8日,第四年9日..10..11...14 max,逐年遞增一日
唉!

睇怕呢份工都係伏?

熱賣及精選
盡快走為妙,無contract 喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luckycalchan 於 2019-6-14 02:03 AM 發表

第二三日已經問了人事部:「因為某某某忙緊其他event,唔得閒整contract,會儘快比。」

原則上,你唔比正式員工contract我簽,我係唔可以幫你做野wo!係咪先?!
一日拖一日,即係點?

如果我做多 ...
咩工作?
你有沒有wtapps 記錄話請左你?
有就吾驚

回覆 引用 TOP

系米大公司? 公司有幾多人?~

回覆 引用 TOP

甘你而家就吾好做啦,等阵问多次,吾比既话去告距

回覆 引用 TOP

得7日假咁寒酸,
如果其他方面唔太差,我建議邊做邊搵,
呢排市況好差,
裸辭搵工隨時搵你4-5個月都搵唔岩。

引用:
原帖由 luckycalchan 於 2019-6-14 02:03 AM 發表

一日拖一日,即係點?

如果我做多 ...
我最近去一間中小型物流公司返工又係過左兩日先出張contract俾我!其實遲出contract已經算數,不過我做左差唔多一個月又係無同我整員工人臉識別系統,呢d公司真係想隨時炒人咁! 如果樓主做多兩日都未收到contract,你都係隨時閃人算啊!

回覆 引用 TOP

7日AL, 唔會做

引用:
原帖由 UC-u120903 於 2019-6-14 01:24 PM 發表

7日AL, 唔會做
咪係,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hello179 於 2019-6-14 10:31 AM 發表

得7日假咁寒酸,
如果其他方面唔太差,我建議邊做邊搵,
呢排市況好差,
裸辭搵工隨時搵你4-5個月都搵唔岩。
我都覺,上個月一星期仲會平均有一份去interview ,呢個月二星期都未有中一份去見

回覆 引用 TOP

咁份工本身有無問題先

之前份工我差唔多返左一個月先有contract簽, 因為老闆話唔想佢搞完一大輪文件結果d員工即日又話唔做 

回覆 引用 TOP

仲有呀,一日未簽contract ,有咩工傷意外你都冇得賠,亦唔關顧主事.

“一生至少該有一次,為了某個人而忘了自己,不求有結果,不求同行,不求曾經擁有,甚至不求你愛我,只求在我最美的年華裡,遇到你。”

回覆 引用 TOP

其實有無僱員合同不是大問題,最緊要有糧出。
其次,比左你簽有點,僱員合同間公司名與出糧支票間公司名都唔同,咁有如何?

回覆 引用 TOP

不過,而家好多公司都好亂,會遲出合約,最緊要睇番份工同埋出糧。

之前睇過d有關法律嘅書講,唔一定要簽contract, 僱主口頭承諾咗d employment terms 已經有法律效力,好多細公司都未必簽合約,不過如果有爭拗時,口頭承諾就好難去証明,所以白紙黑字寫明就緊係最好啦!

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。