註冊 登入

[遊記分享] 「令和」快閃Tokyo 走佬遊【已完成】

like it thanks

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
《續9》
在製糸場打發咗個零鐘時間就回程高崎,由於時間尚早,走咗去咖啡店嘆杯特飲,跟住返酒店攞行李,係車站買個駅弁做午餐,向下一個目的地出發,其實我真係好憎食駅弁,超難食!超難食!超難食!但人總係犯賤,為咗某個目的,唯有難食都要食。坐新幹線去佐久平站,再轉乘小海線去下一個地方......。

人生就係要勤力下hea下

嚟日本咁多次,出到第十彈終於畀我食到。

超難食駅弁

就係為咗個飯盒

開飯.....

途經車站

喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
多謝分享。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2019-6-15 07:32 PM 發表

《續9》
在製糸場打發咗個零鐘時間就回程高崎,由於時間尚早,走咗去咖啡店嘆杯特飲,跟住返酒店攞行李,係車站買個駅弁做午餐,向下一個目的地出發,其實我真係好憎食駅弁,超難食!超難食!超難食!但人總係犯賤,為咗某個目的,唯有難食都要食。坐新幹線去佐久平站,再轉乘小海線去下一個地方......。

途經車站 ...
當買個hellokitty 盒

回覆 引用 TOP

《續10》
瞓下醒下坐咗唔知幾多個車站終於抵達目的地,點解會嚟呢度?因為之前係九州JR最南端及最西端車站打卡後,第三站就係呢度,之後就會轉戰北海道。
嚟度JR海拔最高點車站,也是日本三大觀星的好地方「野辺山」,二號雨男稱號唔係流,天空佈滿灰雲,今晚睇星空真係無可能!

到着

JR最高點車站

有得睇無得坐

車站設計幾特別

呢度有個神社仔,唔知係咪拜鐵道神

今晚住的酒店

天氣好差

萬里烏雲

回覆 引用 TOP

《續11》
呢間酒店睇落去好似殘舊d,不過有個Power Stone浴場,另外每晚8點都會免費帶住客去一處空地360度觀星,夕食方面有和式有洋式,我選擇了前者,食飽個晚餐hea陣就係酒店1樓大堂集合去觀星,諗住天氣差會取消,點知職員都會帶住客去空地一轉,係空地逗留咗5分鐘就返酒店,之後去咗一間大房聽講座,內容同之前係名古屋科學館睇個天文片咁上下,都係講下點樣睇星圖搵星座果d嘢(唔識日文,完全斷估),完成活動就返房換衫試下大浴場能量石有幾勁,沖完涼浸下又整支奶飲,我發覺去到日本每日都總會試一款奶。

是夜晚餐Menu

6款前菜

台物陶板燒豬扒

燒物鹽燒魚

煮物唔知咩

炸物天婦羅

最後甜品草莓雪糕球

限定奶,奶味都係一般

飲完奶唔夠再食杯奶味雪糕,呢杯嘢奶味濃,掂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2019-6-15 10:19 PM 發表

《續10》
瞓下醒下坐咗唔知幾多個車站終於抵達目的地,點解會嚟呢度?因為之前係九州JR最南端及最西端車站打卡後,第三站就係呢度,之後就會轉戰北海道。
嚟度JR海拔最高點車站,也是日本三大觀星的好地方「野辺山」,二號雨男稱號唔係流,天空佈滿灰雲,今晚睇星空真係無可能!
到着

JR最高點車站

有得睇無得坐:smile_39 ...
樓主係野辺山stay幾耐? 想知附近有咩睇
上次坐high-rail-1375上去,但因列車停車時間短關係冇出站外

支持支持
期待更新

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2019-6-14 05:38 PM 發表

《續3》
欣賞完一輪紫陽花,就返去東京站果頭,入車站見有人龍排隊的手信店就跟住排,咁就一定無錯。點解咁早去買手信?梗當然係因為果d人氣手信唔早去買,中午已經售罄。識買就一定唔會係機場買手信。
...
請問是買什麼手信?

引用:
原帖由 woden666 於 2019-6-14 06:09 PM 發表

《續4》
雖然有d笨實,不過要為咗d人氣手信,早買就早享受,搵個locker放好d貨,坐山手線一個站嚟到有樂町,再步行東銀座果邊,去預先預約好的餐廳,食一餐富貴午餐,一路食一路幻想米倉涼子係我隔離陪我食。
...
飽肚?🤭

引用:
原帖由 woden666 於 2019-6-14 05:38 PM 發表

《續3》
欣賞完一輪紫陽花,就返去東京站果頭,入車站見有人龍排隊的手信店就跟住排,咁就一定無錯。點解咁早去買手信?梗當然係因為果d人氣手信唔早去買,中午已經售罄。識買就一定唔會係機場買手信。
...
手咩信丫,最後都係自己既

再見了.........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mmbus 於 2019-6-15 23:19 發表

樓主係野辺山stay幾耐? 想知附近有咩睇
上次坐high-rail-1375上去,但因列車停車時間短關係冇出站外
住咗一晚,至於附近有咩玩,咪有個最高點鐵道神社,有個叫獅子岩地方,另外有個國立天文台,不過由車站步行去會好甘,來回要預2至3小時時間。近的車站旁有個公園仔都可以行下,還有牧場都可以去玩。

引用:
原帖由 心服口服 於 2019-6-16 02:48 發表

飽肚?🤭
飽肚,甜品仲有件檸檬芝士蛋糕,不過無影相。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。