註冊 登入

公司話出年OFFICE搬去新加坡,跟唔跟好

公司話出年OFFICE搬去新加坡,跟唔跟好 E-mail 此主題給朋友

公司做廠,早廿年前本身廠係東莞,之後愈搬愈後
鬼頭老細話驚真係通過條條例,出年搬我地BACK OFFICE去新加坡做

其實早年出口好多要靠買通大陸海關俾人周番出黎都好大鑊。
老細話上面幾個做管理既可以轉過去, 跟唔好去好? 而家做廠好難搵野做...
但係一家大細都係香港...

熱賣及精選
唔知點算好

下唔係嘛, 都唔知信邊個好
咁呢d時勢係咪做中資穩陣d?

引用:
原帖由 lololo999 於 2019-6-14 03:26 PM 發表

鬼頭老細話驚真係通過條條例,出年搬我地BACK OFFICE去新加坡做

老細話上面幾個做管理既可以轉過去, 跟唔好去好? 而家做廠好難搵野做...
但係一家大細都係香港... ...
梗係去啦,而家俾個港英餘孽搞到無飯開
新加坡做幾年可能移民帶埋老婆過去囉

做廠可以去新加坡。。。。妳應該講馬來西亞印尼越南

如果公司俾足安家費, 一定跟住走。

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-6-14 03:50 PM 發表

下唔係嘛, 都唔知信邊個好
咁呢d時勢係咪做中資穩陣d?
太天真,你中資上鬼到位
大陸總部派個人落黎做乜總物總

而且樓主係做廠,邊有中資俾你做

引用:
原帖由 後天粉紅的水樽 於 2019-6-14 03:57 PM 發表

做廠可以去新加坡。。。。妳應該講馬來西亞印尼越南
我都有做廠朋友上年底總部搬去左新加坡,不過佢就成日飛去馬拉睇廠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FiLo 於 2019-6-14 04:00 PM 發表

太天真,你中資上鬼到位
大陸總部派個人落黎做乜總物總

而且樓主係做廠,邊有中資俾你做
我就唔想上位
只係擔心黎緊香港環境做咩公司咩行業好

引用:
原帖由 lololo999 於 2019-6-14 03:26 PM 發表

但係一家大細都係香港... ...
你做咩出囗 出到可以賣關? 吹大啲啦

係呀, 我地有廠係越南同馬拉, 但係OFFICE就會搬新加坡
而家公司好多同事都好驚

回覆 引用 TOP

淨係人工加10%咁咋...其實鬼頭老細算係咁, 大家做左咁多年叫做有人情味

以前出口有時俾海關扣貨唔洗俾既唔通
而家唔知點算呀大佬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edgar1992 於 2019-6-14 04:08 PM 發表

你做咩出囗 出到可以賣關? 吹大啲啦
而且個陣D工人又話罷工又呢樣個樣管間廠都差D上身

回覆 引用 TOP

有機會緊係去啦,香港通過或唔通過都有排亂,去到或者遇到更多機會呢!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。