註冊 登入



打印

速龍奪冠賽後感覺

速龍奪冠賽後感覺 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
睇到第六場速龍贏咗之後,我應該很興奮,但係唔知點解,反而有種失落感覺。可能在這個系列比賽之前,我已經相信速龍贏嘅機會相當高,特別係KD唔出得,因為速龍整個陣容,對勇士是最有利,可以打小球,又可以屈藍底,八個球員防守互補非常好,籃球IQ 10分高。當然我都想睇第七場贏,但第六場全對表現正正是速龍今年典型的例子。每個球員每場都可以爆出來, 10分平均,四個球員攞到平均20分。Leonard其實已經冇發揮到最高水準,最後反超前嗰球,Siakam進攻藍底成功,打爆左Green。

如果唔係球證幫助,分數唔會咁近。另外我都唔想見到Klay受傷,但係有時就係天意,KL之前個play俾人Click到腳,但球證無吹,先至有KL fast break,然後就受傷啦。

另外我對Curry平均最後幾分鐘嘅表現,都唔係Superstar,turn over多,特別係絕殺我未曾見過佢入過。我知道只要速龍能夠守到最後幾分鐘,贏面就大啦!第二場基本上是輸自己,最後5分鐘,都唔知射失幾多球完全冇人守嘅啵,輸波同第三節基本上都冇乜關係。第五場最後3分鐘,勇士連續射入三球3分,最後贏1分,可以是非常幸運。成個系列賽速龍都係佔上風。

最後唔可以唔讚一下教練,我絕對承認勇士平均Talents比速龍高,但係教練將速龍每一個人的長處,同勇士嘅缺陷完全暴露出來。所以Raptors贏係實至名歸!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
叻仔,英雄所見略同,所以我係第一場前都買速龍!一賠 2.37, 唔買就笨!


回覆 引用 TOP

 


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。