註冊 登入

[遊記分享] 10 日 9 夜 油 雞 之 烏隆他尼 香討焦點

10 日 9 夜 油 雞 之 烏隆他尼 E-mail 此主題給朋友

開定個post 先。今日飛BKK, 聽日先飛烏隆。
今日 12:45 TG 601, 而家等梗上機,因為怕有人搞機場,所以我09:15 已經到左,on xx地坐 3 個幾鐘。

附件

IMG_20190615_094301.jpg(406.79 KB)

2019-6-15 12:00 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 hinmosinII 於 2019-6-15 12:02 PM 發表

好多年無返過去
今次睇下D 地方,考慮梗在烏隆退休還是曼谷。烏隆生活樸實D,但可能比較悶。

引用:
原帖由 hinmosinII 於 2019-6-15 12:16 PM 發表

Udon Thani?
係Udon退休多數係有權買地/
伴侶名義買地.
香港人返bangkok罷啦, 其實好似清邁個邊已經對香港人反感. 
本人泰仔可買地。所以先研究下。
另外泰國人好多都唔like 華人,我搭的士成日聽D司機罵大陸佬(我識聽識講識寫泰文,小學程度).

支持樓主

回覆 引用 TOP

udon thani 其實都唔錯 以前去過ud town食野 哈哈

引用:
原帖由 hpcoster 於 2019-6-15 01:16 PM 發表

udon thani 其實都唔錯 以前去過ud town食野 哈哈
起酒店附近同兩個表弟搵左間鋪頭。

附件

IMG_20190615_171450.jpg(362.89 KB)

2019-6-15 06:16 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hinmosinII 於 2019-6-15 01:21 PM 發表

Chinese近呢幾年已經臭到不行, 感謝班生番大陸佬.
HK人有幾麻煩唔使我多講.

唔使近機場既, 我諗紅頭deed 三四百萬銖一塊屋地.
大路口鋪地五百個走唔甩. 買地+起埋正常四五百萬銖以內.
以上係ubon既價, 我諗udon可能高啲啲但唔會好多.
udon點會悶 好玩過bkk, 不過我收心養性,
羨慕樓主, 我仲有排係香港捱 ...
我表弟岩岩先同我投訴,佢租果個apartment 樓上大陸人買左放租,半夜兩點都仲有人拖 gift,  佢投資無效搬走左。佢唔like chinese. 

行行下火車夜市突然打雷落狗屎,相都影唔到,第一日起bangkok 既就咁結束,聽日飛udon tani 下 午兩點機。

回覆 引用 TOP

食完早餐出來飲coffee

附件

IMG_20190616_082640.jpg(138.43 KB)

2019-6-16 09:36 AM

IMG_20190616_083147.jpg(319.27 KB)

2019-6-16 09:36 AM

回覆 引用 TOP

未夠鐘上機,飲完咖啡去左附近的商場,個food court 超多野食,D 野全是local price. 

附件

IMG_20190616_091028.jpg(401.42 KB)

2019-6-16 10:21 AM

IMG_20190616_082355.jpg(280.19 KB)

IMG_20190616_090916.jpg(329.48 KB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hh002 於 2019-6-15 06:40 PM 發表

我表弟岩岩先同我投訴,佢租果個apartment 樓上大陸人買左放租,半夜兩點都仲有人拖 gift,  佢投資無效搬走左。佢唔like chinese.  
引用:
原帖由 hinmosinII 於 2019-6-15 01:21 PM 發表
Chinese近呢幾年已經臭到不行, 感謝班生番大陸佬.
HK人有幾麻煩唔使我多講.
唔使近機場既, 我諗紅頭deed 三四百萬銖一塊屋地.
大路口鋪地五百個走唔甩. 買地+起埋正常四五百萬銖以內.
以上係ubon既價, 我諗udon可能高啲啲但唔會好多.
udon點會悶 好玩過bkk, 不過我收心養性,
羨慕樓主, 我仲有排係香港捱 ...
自從那套“泰囧”上影後,吸引大批陸客來清邁,可能兩地人民交流接觸多了,我續漸也感受到泰國人對待“中國人”往往掛有另一副服務態度。我去年在泰北一處地方…就遇上一段經歷,一位友善泰國人幫我引路去一間民宿,那民宿老闆拋了一句kõn Jiin mâi ràp, 登時那位友善泰國人很尷尬,民宿老闆不曉得我也聽得懂泰語,聽後…我並沒有火光,只淡淡地回應一句,mâi bpĕn-rai,rão jà bpai hăa ùuen-ùuen nà ,我不火光原因是那位老闆肯定受過不少教訓(泰國人其實已經比香港人容忍到高..),所以…未免麻煩,不想再招待中國人。

換平臺,新氣場,多角度,站在良知和真相層面下認清事實,沒有脫離觀點外的人身攻擊,尊重不同價值觀 ;在香討看時事、文化版區,閱內容、看點讚 ,要有逆向思維。
引用:
原帖由 namshone 於 2019-6-16 12:23 PM 發表

自從那套“泰囧”上影後,吸引大批陸客來清邁,可能兩地人民交流接觸多了,我續漸也感受到泰國人對待“中國人”往往掛有另一副服務態度。我去年在泰北一處地方…就遇上一段經歷,一位友善泰國人幫我引路去一間民宿,那民宿老闆拋了一句kõn Jiin mâi ràp, 登時那位友善泰國人很尷尬,民宿老闆不曉得我也聽得懂泰語,聽後…我並沒有火光,只淡淡地回應一句,mâi bpĕn-rai,rão jà  ...
中國人去到邊都不受歡迎,一定有其原因。有一個公認既衰格行為就係開大個speaker 傾電話或睇劇,去到邊嘈到邊。

主題標籤 #機場
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。