倚天周芷若只練九陰白骨爪?

引用:
原帖由 lctj9 於 2019-6-15 07:49 PM 發表

但梅超風一路殺人練功, 周芷若又好似無講過佢殺人練功
而且練好短時間就可以打敗楊左使, 范右使, 真係好神
睇番射鵰小說,老頑童教郭靖九陰真經時,巳指出(在心裡)梅超風練九陰白骨爪既方法錯咗,係唔需要殺人去練。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 north 於 2019-6-15 18:59 發表

佢出了5分鐘,她是誰?
古墓派後人來.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mhz 於 2019-6-15 09:22 PM 發表

jer毛忌都要5年與世隔絕練九陽,周芷若得咁少時間,偏左去外功就好合理。

但我想知佢有冇好似梅超風咁用活人去練
佢仲要响乾坤一氣袋同中埋幻陰指至練成九陽神功
冇,梅超風基本練錯了,佢只偷咗下卷,周芷若佢練嘅係黄蓉嘅速成版本

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-6-15 09:24 PM 發表

點解佢寫到張無忌練曬全套「乾坤大挪移」,衹需幾個時辰,禁超人??
佢嘅九陽神功已大成,乾坤大挪移只是教人運用自己本身力量,張無忌已練成九陽神功佢嘅力量在當時幾乎已無人能及

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-6-15 09:24 PM 發表

點解佢寫到張無忌練曬全套「乾坤大挪移」,衹需幾個時辰,禁超人??
因為之前乾坤一氣袋呢個奇遇,令九陽神功已經有大成,打通左玄關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 俾斯麥 於 2019-6-15 06:27 PM 發表

另外有練摧心掌同白蟒鞭,但時間倉促基礎未打好,內力其實比唔上武當七俠。不過屠獅大會上周掌門用奇招連挫俞蓮舟殷梨亭張無忌,獲得武功天下第一稱號。 ...
鐵血首長果然唔簡單

風火雷電,儒道佛
窮兇極惡,仁義心

我是雷,我是火,邪我本性,神是我

雷火邪神

合金鋼不堅  中子彈何難
群英攻科技  敢破世上關

回覆 引用 TOP

即係話黃衣女係小龍女個女

引用:
原帖由 smart110 於 2019-6-15 09:44 PM 發表

即係話黃衣女係小龍女個女
係後人可能係孫女

del

天行剛健 自強不息
引用:
原帖由 north 於 2019-6-15 19:05 發表

謝各位回先,我諗大家唔知我講乜,意思後點解唔练全套九陰真經似郭靖咁,而只練部分,搞到咁毒
倚天劍內藏武功秘笈原意係若得屠龍刀中兵書統令天下的係不仁不義之人時, 得秘笈的人就能用絕學立即將佢除掉, 所以完整九陰真經武功之外另有速成法門, 係方便就算天資平平的人亦能快速揀成然後進行刺殺, 周芷若可能因同張無忌反左面, 所以令佢要急於短時間勝過佢, 就揀左速成部份來練

引用:
原帖由 後天活潑的烈女 於 2019-6-15 09:45 PM 發表

係後人可能係孫女
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乾為天 於 2019-6-15 09:46 PM 發表

應該孫女機會高啲。
謝謝

樓主都係返去睇書啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 north 於 2019-6-15 05:54 PM 發表

請問點解屠龍和倚天互劈後,攞到九陰真經,為何佢地都只練九陰白骨爪?原著係咁定呢套改了?當時梅超風練九陰白骨爪係因為只偷睇了黃藥師部分的九陰真經,所以練得一部分,我冇睇原著,謝告之 ...
原著係黄蓉精選出來可以速成功夫,就係九陰白骨爪和截心掌!原意係為了得到秘笈的人武功快點到位去推反元朝蒙古人!其他高深武功要練十幾廿年㗎!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。