倚天周芷若只練九陰白骨爪?

倚天周芷若只練九陰白骨爪? E-mail 此主題給朋友

請問點解屠龍和倚天互劈後,攞到九陰真經,為何佢地都只練九陰白骨爪?原著係咁定呢套改了?當時梅超風練九陰白骨爪係因為只偷睇了黃藥師部分的九陰真經,所以練得一部分,我冇睇原著,謝告之

熱賣及精選
引用:
原帖由 再世睹俠 於 2019-6-15 06:38 PM 發表

黃衫女同佢打反而用一招技壓佢,同樣九陰白骨爪(非惡毒速成版)
請問邊個係黃衫女?

引用:
原帖由 乾為天 於 2019-6-15 06:56 PM 發表

https://youtu.be/RcKwOuQ2oAc
佢出了5分鐘,她是誰?

引用:
原帖由 再世睹俠 於 2019-6-15 06:56 PM 發表

楊過後人
你估咋?原著有這人?

引用:
原帖由 乾為天 於 2019-6-15 06:56 PM 發表

https://youtu.be/RcKwOuQ2oAc
佢有出九陰白骨爪?

謝各位回先,我諗大家唔知我講乜,意思後點解唔练全套九陰真經似郭靖咁,而只練部分,搞到咁毒

引用:
原帖由 我愛朱晨愛 於 2019-6-15 07:58 PM 發表

樓主未睇過原著?
倚天原著冇睇呀,所以問問,謝謝

引用:
原帖由 mailgoods 於 2019-6-15 07:53 PM 發表

原著係咁解釋:
倚天劍內藏有九陰真經及降龍十八掌要義;峨嵋武功走陰柔一路所以唔適合練降龍十八掌,而當年黃蓉死前考慮到唔同情況,將幾門速成武功都寫入秘芨之中,包括摧堅神爪,但周芷若內功未夠,又急於求成,錯練摧堅神爪成九陰白骨爪 ...
謝謝解釋,好清楚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YBYBYB1984 於 2019-6-15 08:20 PM 發表

我覺得佢係成套戲最靚女角,以前嗰啲都都求其搵條女做呢個角色
黃衣女似宋慧喬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天活潑的烈女 於 2019-6-15 08:32 PM 發表

都改咗好多下
請問有甚麼改動,請指救

引用:
原帖由 後天活潑的烈女 於 2019-6-15 08:44 PM 發表

就講近呢幾集,趙敏都未上過刑埸,趙敏同張無忌去少林寺途中遇到唔止王保保同玄冥二老,仲有汝陽王,張無忌唔止同玄冥二老打,仲有十八番僧,張無忌受咗傷,仲要療傷同遇到壽南山.....,仲有很多改咗,所以有師兄叫你睇下原著,佢哋拍D打戲太過簡單,根本拍唔到小說嘅神髓 ...
謝謝告之

引用:
原帖由 tkkay623 於 2019-6-15 09:49 PM 發表

原著係黄蓉精選出來可以速成功夫,就係九陰白骨爪和截心掌!原意係為了得到秘笈的人武功快點到位去推反元朝蒙古人!其他高深武功要練十幾廿年㗎! ...
很清楚,謝回應先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bonod 於 2019-6-15 09:47 PM 發表

倚天劍內藏武功秘笈原意係若得屠龍刀中兵書統令天下的係不仁不義之人時, 得秘笈的人就能用絕學立即將佢除掉, 所以完整九陰真經武功之外另有速成法門, 係方便就算天資平平的人亦能快速揀成然後進行刺殺, 周芷若可能因同張無忌反左面, 所以令佢要急於短時間勝過佢, 就揀左速成部份來練 ...
明白明白,多謝解釋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szui68 於 2019-6-15 10:04 PM 發表

其實有冇人睇過小說架
屠龍刀及倚天檢係楊過的原鐵檢所做
刀入面有武穆遺書所以得屠龍刀者可號令天下
倚天劍內有九陰真經及速成板(九陰白骨抓)由黃蓉所創
目的係,如果武穆遺書落左係個暴君到,道至民不聊生。
武林人士就可以用速成板九陰真經殺死個暴君.

所以有寶刀屠龍號令天下,倚天不出誰可與爭鋒 ...
謝回應,但樓上有師兄話倚天劍
裹有降龍十八掌?

好,多謝各位解釋,明哂

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。