倚天周芷若只練九陰白骨爪?

黃衫女同佢打反而用一招技壓佢,同樣九陰白骨爪(非惡毒速成版)

熱賣及精選
引用:
原帖由 north 於 2019-6-15 06:54 PM 發表

請問邊個係黃衫女?
楊過後人

引用:
原帖由 north 於 2019-6-15 07:02 PM 發表

你估咋?原著有這人?
原著真係有出場暗示自己係楊過後人,終南山下活死人墓,神鵰俠侶絕跡江湖

引用:
原帖由 north 於 2019-6-15 07:05 PM 發表

謝各位回先,我諗大家唔知我講乜,意思後點解唔练全套九陰真經似郭靖咁,而只練部分,搞到咁毒
分別在速成同完全練成,周止若為快練走上梅超風路線

引用:
原帖由 後天活潑的烈女 於 2019-6-15 10:37 PM 發表

原著係金毛獅王自廢武功,同會成為一代高僧
獅子吼都係由金毛傳授,笑傲江湖個方丈識用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackwave 於 2019-6-15 11:27 PM 發表

倚天是<神鵰>華山第三次論劍,楊過得<西狂>名號後的近100年故事,果時楊過都36歲, 100年後的黃衫女子唔會係佢女兒吧
孫或曾孫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 coglione 於 2019-6-16 05:11 PM 發表

係黃蓉教佢咁做,佢自己一個諗唔到呢條橋
歐陽鋒又因為九陰假經,練成逆轉經脈後來變傻教埋楊過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billy8054 於 2019-6-16 07:57 PM 發表

九陰上卷只是武學理論及修練之法,下卷是武功的體用法門。黑風雙剎就是沒有看過上卷才會練錯及曲解了下卷的武功。
只偷下卷咪速成練功,原著好似有寫

引用:
原帖由 方外野士 於 2019-6-17 05:49 PM 發表

小弟有一事唔明白。
倚天劍,屠龍刀對斬先同時攞到武穆遺書同武學秘級。

即係要兩樣野同時在手,先有機會得到。
咁又點假設,得到武穆遺書的人,是一個暴君之說呢?

因為得到這部書時,本身已經有倚天劍,先切得開,攞到入面既野。

唔知呢個世上,係咪有兵器,可以斬開屠龍刀?

有冇人明我講乜野?
😅😅😅 ...
要倚天屠龍互斬才可以,原著初版二版有提兩把刀劍本來係楊過把玄鐵劍一分為二,兩把刀劍有暗藏缺口才可分開

引用:
原帖由 FCU 於 2019-6-17 09:49 PM 發表

點解佢都學九陰白骨爪呢d邪功?
佢學哂九陰冇速成,唔係周芷若咁陰毒

黃衫女應該係楊過孫兒或曾孫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乾為天 於 2019-6-18 05:26 PM 發表

張君寶華山初遇楊龍夫婦時年僅13歲,
楊過36,小龍女40,
楊比張大23年。
112+23=135歲

有人作出上烈計算,如果以上資料正確,大家可較準確評估黃衫女屬神鵰俠侶第幾代後人。 ...
3/4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 88cm 於 2019-6-19 01:20 AM 發表

冇乜隱因, 只係鷹王性情豪邁, 打韃子當然不甘後人, 不過殷天正並唔係電視版本咁死法, 同小說有d出入...
好大出入,白眉原著係協助張無忌打渡厄,劫,難三人時虛耗過度而死

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-6-19 09:32 PM 發表

即係改咗由芷若主打神僧,無忌助攻,有新意吖~
唔係,周芷若有打

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-6-19 09:36 PM 發表

你唔明“主打”點解?!
周芷若同無忌打神僧本身原著係有

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。