註冊 登入

[遊記分享] 陝北有驚喜~乾坤灣、雨岔、波浪谷(全公交、附華山及西安攻略) 全卷完

陝北有驚喜~乾坤灣、雨岔、波浪谷(全公交、附華山及西安攻略) 全卷完 E-mail 此主題給朋友

好耐無喺中國版寫遊記啦! 今次主打景點位處較偏, 但仍能順利以公交完成,感恩!
厘條線港人較少到, 最近有兩三個攝團, 6天都要9K,
真係忍唔住想同公交友分享下, 至於我地之後去嘅華山同西安,
因網上資料豐富, 就唔寫啦! 網友若有需要提問, 盡我所能答啦!
豬熊見西安機票超抵($1226), 21/5 咪由香港飛西安, 再坐火車到延安,
以延安作基地(因為延安有直達車嘛), 遊玩延川乾坤灣(住兩晚), 返延安hea住幾日,
兩次即日來回甘泉雨岔大峽谷(超爽!), 玩夠再出發去靖邊波浪谷住左三日,
基本上花十日漫遊三個景區。

先放幾張相俾大家睇睇, 再考慮幾時走一轉都未遲!
延川乾坤灣

清水灣與會峰寨

熱賣及精選
真嘅很唔錯嘅地方

甘泉雨岔大峽谷係捕捉光與影高手嘅樂園, 我厘D低手, 真係失禮哂!
甘泉雨岔大峽谷(一線天)

甘泉雨岔大峽谷(牡丹溝)

甘泉雨岔大峽谷(龍巴溝)

甘泉雨岔大峽谷(樺樹溝)

靖邊波浪谷

引用:
原帖由 zhou135125 於 15/6/2019 21:19 發表

真嘅很唔錯嘅地方

回覆 引用 TOP

期待之後全公交遊記!努力!

自從三年半前 "深秋窮遊山西、河北28天(全公交 ~ 全卷完)"十二萬方詳盡
www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25377210

等佐好耐無寫中國的公交遊記 

引用:
原帖由 Pauliney 於 15/6/2019 23:50 發表

期待之後全公交遊記!努力!

自從三年半前 "深秋窮遊山西、河北28天(全公交 ~ 全卷完)"十二萬方詳盡
www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25377210

等佐好耐無寫中國的公交遊記 ...
Pauliney, 多謝你長期支持, 我有寫遊記, 少左D啫! 18年尾出左個墨西哥呀!
其實我都有去中國, 但去親廿幾日, 寫公交一定要及時同詳細, 否則=無用,
而家脊椎出問題, 顧得爬文就無能力寫咁多, 唯有選擇性寫啦!
今次收獲豐富, 景觀超正, 窮遊無難度, 值得花時間同大家分享資訊, 咪寫前半截囉!

相俾唔錯,多謝分享

引用:
原帖由 沉睡花色手袋 於 16/6/2019 11:32 發表

睇着很美
沉睡花色手袋, 多謝到訪, 閣下給評 -25分, 許是照片拍的差,
但必需強調, 內容及照片皆屬原創, 絕非盜竊所得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一米阳光 於 16/6/2019 14:33 發表

相俾唔錯,多謝分享

回覆 引用 TOP

全公交,波浪谷及雨岔都無車到點全公交?聽朋友講波浪谷已封,你係唔係真的五月份去?

引用:
原帖由 周維炳 於 16/6/2019 16:25 發表

全公交,波浪谷及雨岔都無車到點全公交?聽朋友講波浪谷已封,你係唔係真的五月份去?
全公交,波浪谷及雨岔都無車到點全公交?
周維炳, 多謝到訪及支持! 一般公交友一定清楚不能"聽講",
否則分分鐘去到亂哂陣腳, 去唔成兼費力嘥錢, 有睇開我遊記嘅朋友都知,
非親自實踐的我唔會寫或註明我無試過, 係真唔係, 請拭目以待 .
正因網上個個話無公交去, 行前我都作兩手準備, 搵定當地團,
結果雨岔團標明活動時間2.5至3小時, 我坐公交玩足5至6個鐘, 亦係我分享此遊記嘅目的 .

聽朋友講波浪谷已封,你係唔係真的五月份去?
真實係22-23/5到乾坤灣, 26&27/5乘公交到雨岔, 28-30/5玩波浪谷;你所說封閉係真實,
29/5仲封多左個5號景區添! 但我都玩左好幾個景區, 詳情會在遊記詳述 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benpao 於 16/6/2019 16:34 發表

延川乾坤灣
多謝支持!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。