註冊 登入

[自家煮] 五吋厚美國斧頭扒 香討焦點

[自家煮] 五吋厚美國斧頭扒 E-mail 此主題給朋友

聽日父親節,今晚同雙親屋企食飯,當然又係我下廚啦。

又係相熟肉舖,今次叫老闆預備超厚斧頭,骨身左右都係肉(通常一邊),四磅大半約兩公斤,五吋厚身,係我so far自家煮最大既斧頭

尋晚開始解凍,然後分別以
- 鮮磨黑胡椒
- 喜馬拉雅粉紅岩鹽
- steak herb mix
鋪上肉身

熱賣及精選
見到流口水

回覆 引用 TOP

Salt and pepper 一定唔可以少,尢其塊扒超厚,側身更要好好調味

預備好之後就上grill做封煎

每一個方位約煎兩分半至三分鐘

之後再以錫紙包住,插入meat probe作溫度監控

再一次,由於塊扒太大,所以如果用高溫係好容易出事。要medium牛肉中間溫度應該係57-62 celius,我選擇用焗爐既slow cook mode,以外邊七十度,如果內裡達57度就停,一焗就焗左三個小時

預備上碟時就加熱至200度同內裡至59度,出黎效果係咁

另外就以牛油dry rosemary 加蒜頭整sauce,再淋上塊扒度。我亦有用約十分鐘比塊扒作resting吸番d肉汁。

制成品係咁,嫩口同多肉汁,配兩款芥末

回覆 引用 TOP

另外亦有以下配菜
- 自家制薯蓉
- 合桃提子包
- 板燒露荀
- 油鹽水西蘭花
- 沙律條配果仁青檸秘醬
- Pinot noir 一支

多謝收看!

冇得頂👍🏻

回覆 引用 TOP

睇到口水流

yummy yummy

回覆 引用 TOP

好正!

回覆 引用 TOP

見到都正

回覆 引用 TOP

樓主啲爐具好專業👍。  但是因為把切扒刀唔夠利,還是相片關係,塊扒啲texture怪怪地🤔

本來想讚下樓主,但一見到上碟塊枮板同醃肉嗰塊一樣就有小小 保留!加上好以樓上13樓所講,切咗出嚟肉嘅texture 怪怪哋!70分啦!

引用:
原帖由 thaipaul 於 2019-6-16 05:10 AM 發表

樓主啲爐具好專業👍。  但是因為把切扒刀唔夠利,還是相片關係,塊扒啲texture怪怪地🤔
其實因為塊扒實在太厚(五吋),我諗我每一次cut用左多好多下去切, 而我今次用左slow cook, 所以中間真係份外嫩,好難發力.

相比之下幾個月前煮果塊,用猛火高溫去焗,出黎肉質firm D,用同一把刀切既效果係咁。

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2019-6-16 06:02 AM 發表

本來想讚下樓主,但一見到上碟塊枮板同醃肉嗰塊一樣就有小小 保留!加上好以樓上13樓所講,切咗出嚟肉嘅texture 怪怪哋!70分啦! ...
肉連骨約長半米,屋企真係冇咁大隻碟

要有平面既surface去醃製我可以一係用塊石英枱countertop,一係用果塊ikea買番黎我專用黎serve large size 肉類item既板,材料係竹面,所以並非木質一樣會即時索入血水。醃製完與上碟前係固然有清洗啦

屋企d 常用枮板其實係有另外一set的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-6-16 07:18 AM 發表

其實因為塊扒實在太厚(五吋),我諗我每一次cut用左多好多下去切, 而我今次用左slow cook, 所以中間真係份外嫩,好難發力.

相比之下幾個月前煮果塊,用猛火高溫去焗,出黎肉質firm D,用同一把刀切既效果係咁。
...
謝謝樓主解答。 好奇一問,兩次做法,那個好味啲呢?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。