註冊 登入

[矛盾] 返新工1星期, 想見下其他工

[矛盾] 返新工1星期, 想見下其他工 E-mail 此主題給朋友

自問自己唔係一個喜歡搵藉口既人, 上一份工做左2年幾.

新工返左1星期, 發覺公司人事變動都幾大, 自己TEAM 既同事無一個做過1年以上.
最KICK手係, 我上司早我一日返, 但返左幾日又RESIGN左.
作為一個新人, 無人BRIEF我工作要做D 咩, 同事都比較新同冷漠, 都唔太幫到我適應.
雖然返緊依份人工不差, 但我覺得再係咁我真係學唔到野, 又上唔到手.

所以我依家都幾想再搵下幾他工, 不過好似其他CHING咁講, 做左幾日又好難請假.
自己唔想武斷地裸辭.....

熱賣及精選
呢D工做唔過,一間公司流失率咁大一定有問題,
分分鐘過多幾個月,D舊人走清光.
至於裸辭與否,視乎你經濟負擔,
我D FD量地量足4個幾月都未搵倒合適工作,

其實我之前一份工都做超過五年,最近都搵唔到一份可以做得長,份份都有問題...
而家呢份就除左放紅日外,假期全部跟勞法... 無錯,即係7 日假之餘,放病假係要扣糧或者扣年假...... 根本連扮病搵工都難,7 日見多幾次工已經要放無薪假...

份工唔係有問題,又點會有空缺,而家呢份話就話主任級,但因無下屬,有咩事都係我做,日常工作主要係 tea lady 同cleaning lady,同埋落街買pantry 野,有電器壞左拎去整咁,講緊既電器係中型家電,好似微波爐之類........ 唉........朋友問我一句,你大學畢業甘心做清潔咩? 但唔係我甘唔甘心,係好多工種已經消失左。我以前返過果間mnc,我都apply 過一份工,請埋tim,但只係外判合約,所有野跟勞法,病假跟勞法,無medical.... 所以我揀左呢份長工,但其實咪又係乜都無,入到黎先知title 係主任,實情係文員,係仲衰過文員,文員都未必要清潔。

哀莫大於心死
引用:
原帖由 hello179 於 2019-6-16 03:28 PM 發表

呢D工做唔過,一間公司流失率咁大一定有問題,
分分鐘過多幾個月,D舊人走清光.
至於裸辭與否,視乎你經濟負擔,
我D FD量地量足4個幾月都未搵倒合適工作, ...
我覺得間公司好亂,可能因為人才流失得太快。
但我又唔想貿貿然辭職,都想觀察多一排睇吓情況有冇轉變

引用:
原帖由 helloguy 於 2019-6-16 05:20 PM 發表

其實我之前一份工都做超過五年,最近都搵唔到一份可以做得長,份份都有問題...
而家呢份就除左放紅日外,假期全部跟勞法... 無錯,即係7 日假之餘,放病假係要扣糧或者扣年假...... 根本連扮病搵工都難,7 日見多幾次工已經要放無薪假...

份工唔係有問題,又點會有空缺,而家呢份話就話主任級,但因無下屬,有咩事都係我做,日常工作主要係 tea lady 同cleaning lady, ...
我都好同意大家最近講,話依排冇咩好工,有嘅都係古古怪怪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicholasdeng 於 2019-6-16 06:27 PM 發表

我覺得間公司好亂,可能因為人才流失得太快。
但我又唔想貿貿然辭職,都想觀察多一排睇吓情況有冇轉變
你想有咩轉變? 而家啲工你望都望佢唔好變,變親都係越變越衰。

哀莫大於心死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helloguy 於 2019-6-16 05:20 PM 發表

份工唔係有問題,又點會有空缺,而家呢份話就話主任級,但因無下屬,有咩事都係我做,日常工作主要係 tea lady 同cleaning lady, ...
對上一份工做主任, 要換光管, 換影印紙, 過試用期加1%, 即刻辭職唔做... 做得唔開心就走, 不要難為自己

引用:
原帖由 ho6412 於 2019-6-16 09:35 PM 發表

對上一份工做主任, 要換光管, 換影印紙, 過試用期加1%, 即刻辭職唔做... 做得唔開心就走, 不要難為自己
我講果啲我都要做,有客黎要斟茶遞水,清潔姐姐只會朝早黎打掃,之後任何地方污糟左都係我清理,試過有同事倒瀉碎紙機啲紙碎,因為無吸塵機,要用膠紙踎係地下痴返出黎.... 有人黎維修,之後地方污糟左亦我去抺.....
過試用期都唔會有人工加,一上工就講左,要去到下年先有得加。

我無能力辭職唔做,因之前返過份半年既工,無寫落CV,再唔返呢份我空白期係一年.....

哀莫大於心死
大多數打工人心聲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicholasdeng 於 2019-6-16 03:03 PM 發表

自問自己唔係一個喜歡搵藉口既人, 上一份工做左2年幾.

新工返左1星期, 發覺公司人事變動都幾大, 自己TEAM 既同事無一個做過1年以上.
最KICK手係, 我上司早我一日返, 但返左幾日又RESIGN左.
作為一個新人, 無人BRIEF我工作要做D 咩, 同事都比較新同冷漠, 都唔太幫到我適應.
雖然返緊依份人工不差, 但我覺得再係咁我真係學唔到野, 又上唔到手.

所以我依家 ...
樓主,就係呢個情況,先致能學得最多嘢喎!
等人教你嗰啲,係學得快但忘記亦快。無人head住,咪慢慢做囉!你老細總要找個人返來㗎!

無人幫適應,呢d 工早走早著

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helloguy 於 2019-6-16 09:43 PM 發表

我講果啲我都要做,有客黎要斟茶遞水,清潔姐姐只會朝早黎打掃,之後任何地方污糟左都係我清理,試過有同事倒瀉碎紙機啲紙碎,因為無吸塵機,要用膠紙踎係地下痴返出黎.... 有人黎維修,之後地方污糟左亦我去抺.....
過試用期都唔會有人工加,一上工就講左,要去到下年先有得加。

我無能力辭職唔做,因之前返過份半年既工,無寫落CV,再唔返呢份我空白期係一年..... ...
睇你點衡量啦, 我以前做過份十一,二年0既工, 後邊果幾年做得好唔開心, 搵到錢都無用, 心情脾氣差到爆, 覺得自己有病(真係好似有情緒病咁), 覺得唔係辦法, 辭職走人去左幾個月旅行, 返來從頭來過, 錢係搵少左, 但唔想成日返工唔開心(以前返工係開心, 見到同事都開心), 所以而家即使搵到工, 都要衡量下所有野, 值唔值得留低...

Similar to you, 我都睇定先,就黎成個部門既人都走

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-6-17 10:41 AM 發表

Similar to you, 我都睇定先,就黎成個部門既人都走
加油! 不過我煩緊點樣可以請咁多次假見工

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。