香港要自求多福囉

引用:
原帖由 hjmrsx 於 2019-6-16 05:10 PM 發表

好多人反對八萬五,而家反對的人努力供樓中,好多人反對的高鐵,而家起好通車后比噹初反對的人方便左好多:我係想講反對時多想想,明明係逃犯引渡條例講成送中條例,在反對的人中,可能1%的人都唔知條例內容係的咩。你唔在大陸f犯大罪,點會引渡去大陸的呢,呵呵

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%A5%B3%E7%94%9F%E5%A ...
反對人個 POINT 係
1) 大陸係獨裁政權,法律系統係人治,可以對異見者安插各種罪名.
2) 香港人批評政府或大陸政府有機會被大陸以各種罪名引渡返大陸受逼害,就如劉曉波咁.
3) 香港人並不反對真罪犯被引渡,但大前提係引渡方要有良好法治系統.

吹吹水 , 咪當真
熱賣及精選
引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-6-16 05:20 PM 發表

其實出嚟嘅大部份係新港人,只有佢哋最驚以往在內地有犯罪記錄
唔好玩喇...
中國香港人只會留係中國香港....
唔會出來遊行

遊行的都係香港人

吹吹水 , 咪當真
引用:
原帖由 montejo 於 2019-6-16 06:13 PM 發表

反對派就係講呢啲大話去令啲傻仔相信
只有閣下咁天才先相信大陸的法治

吹吹水 , 咪當真
引用:
原帖由 kaaboom 於 2019-6-16 07:03 PM 發表

咁你應該等大陸真係做咗違反條例嘅事先出来抗議反對,並唔係宜家用非法暴亂行為去反對一件合情合法的事,唔係一句唔信大陸就大哂可以阻止一切進步。 ...
1) 大陸係獨裁政權,法律系統係人治,可以對異見者安插各種罪名.
2) 香港人批評政府或大陸政府有機會被大陸以各種罪名引渡返大陸受逼害,就如劉曉波咁.
3) 香港人並不反對真罪犯被引渡,但大前提係引渡方要有良好法治系統.

當大陸未實現民主前,大陸都係人治.同人治國家簽引渡法都唔會係合情合法的事.
或者立法將本地公民引渡去獨裁國家都唔會係合情合法的事

吹吹水 , 咪當真
引用:
原帖由 MuTeKi 於 2019-6-16 07:09 PM 發表

細路, 有心送你返大陸, 你覺得需唔需要搞場大龍鳳跟正手續請你返去呢, 搵兩個特工加隻快艇就夠收你皮
獨裁者有多一種合法選擇唔好咩....
為了一個殺人犯而置幾百萬港人於危墻下不值羅...
況且純粹為公義可以特事特辦將陳送去台灣....相信冇香港人會反對.

吹吹水 , 咪當真
引用:
原帖由 kaaboom 於 2019-6-16 07:22 PM 發表

民主都有個過程,今次立法有好多规范限制,條例合理依法,如果連大陸做合法正確的事都要用一句唔信就反對,咁呢世都唔會進步的。心諗你話政府有誠信定泛民班大話能有誠信? ...
林鄭話"官到無求品自高"時我真信佢會退休....但結果如何?
你話佢有誠信....我只可以說你我對誠信的標準有不同理解.

泛民的議席都係選民投票選出來的,泛民冇誠信..選民自會用選票制裁佢....但林鄭呢...?
我再強調"立法將公民引渡去獨裁人治國家係不仁道的,不負責任的."當然亦冇合理依法可言.

吹吹水 , 咪當真

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kcmc 於 2019-6-16 07:35 PM 發表

首先除非你有行動,大陸又點會捉你地D吹水友呀?都俾你鬧左幾十年啦,劉曉波係發表文章去鬧政府,有宣傳效果(呢D咪行動囉…),你明知去大陸,重玩呢D,係咪抵死呀?唔通我去德國,投訢無宣揚納粹嘅自由呀?又去沖德國政府?中國都同55幾個國家簽左引渡條例,包括韓國,法國,西班牙,意大利,佢地都唔怕,你香港人巴閉D吖? ...
由於香港特首及主要官員都係大陸政權委任..所以香港人批評大陸政權係天公地道的事.
言論自由係人權的一部份,亦受基本法保障.修例明顯會影響香港的言論自由...

仲有中國同55個國家個引渡條例係引渡藏係外國的中國公民返中國受審...
唔係引渡如法國或德國的公民去中國審.....

吹吹水 , 咪當真
引用:
原帖由 kcmc 於 2019-6-16 09:03 PM 發表

請問有冇人喺香港鬧共產黨比人捉呢?冇嘅話,咪保障左你言論自由囉…自己公民?你唔係真係以為香港獨立左嘛…

每個人對危機的感覺或認知都不同...
你認為修例前冇發生過的事..修例後都唔會發生...
對於獨裁者的認知....我只能講好多人冇你咁樂觀...

吹吹水 , 咪當真

回覆 引用 TOP

主題標籤 #香港 #高鐵
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。