註冊 登入

Higher Diploma in Data Science and Analytics

Higher Diploma in Data Science and Analytics E-mail 此主題給朋友

1.想問下尼一科係香港出路如何.
2.若果只有Higher Diploma學歷 會唔會無人請?....定讀埋Top Up degree?(怕Gpa唔高入唔到8大)
感謝各位

熱賣及精選
呢科野無master都幾難搵工

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-6-17 02:50 PM 發表

呢科野無master都幾難搵工
數據分析師呢

引用:
原帖由 dsaask23 於 2019-6-17 04:06 PM 發表

數據分析師呢
呢類科, HD既唯一用處係畀你用黎升番上bachelor.

冇bachelor點邊報master?

?
引用:
原帖由 竹劍 於 2019-6-17 04:55 PM 發表

呢類科, HD既唯一用處係畀你用黎升番上bachelor.

冇bachelor點邊報master?
呢科一定要有master?bachelor唔夠?

引用:
原帖由 dsaask23 於 2019-6-17 05:15 PM 發表

?
呢科一定要有master?bachelor唔夠?
唔少叫得data scientist既工會要PhD (因為有研究既性質係份工度. 唔一定係學術研究, 但係要find a new and better way to deal with a certain issue)

如果齋係as a user of analytics tools to deal with something, 或者是把人家研究好的工具弄出來, 那master就基本夠用.

至於bachelor呢, 最多就係去幫D人打雜, 勉強入到行, 位都唔會輪到你上.

所以個分別, 只係叫做搵左份叫做少少相關既first job再邊做邊讀master, 定係讀完master再搵.

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-6-17 05:22 PM 發表

唔少叫得data scientist既工會要PhD (因為有研究既性質係份工度. 唔一定係學術研究, 但係要find a new and better way to deal with a certain issue)

如果齋係as a user of analytics tools to deal with something, 或者是把人家研究好的工具弄出來, 那master就基本夠 ...
但係data scientist同 data analyst 唔係兩樣嘢尼咩?

引用:
原帖由 dsaask23 於 2019-6-17 05:26 PM 發表

但係data scientist同 data analyst 唔係兩樣嘢尼咩?
好粗略咁分:

Data Scientist - Model Research and Development:
唔一定係學術研究, 但係要find a new and better way to deal with a certain issue)

Data Analytics - Model User:
as a user of analytics tools to deal with something

Data Engineer - Model Implementation:
是把人家研究好的工具弄出來

如果你齋得件bachelor, 好可能打雜打過世, e.g. 日日寫SQL齋做supporting stuffs.
進階D既技術就唔好旨意有幾多機會有份玩了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dsaask23 於 2019-6-17 01:25 PM 發表

2.若果只有Higher Diploma學歷 會唔會無人請?....定讀埋Top Up degree?(怕Gpa唔高入唔到8大)
感謝各位
乜學校?

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-6-18 08:51 PM 發表

乜學校?
ive,冇記錯呢一科得hkcc,hku space同ive有得讀(asso/hd)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dsaask23 於 2019-6-17 01:25 PM 發表

感謝各位
有冇機會去外國讀? 讀完high dip之後都可以
呢方面工應該係有好多, 但我諗你起碼要大學畢業, 因為要求技術內容比較多,唔係話可以在職由頭學過

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-6-18 10:18 PM 發表

有冇機會去外國讀? 讀完high dip之後都可以
呢方面工應該係有好多, 但我諗你起碼要大學畢業, 因為要求技術內容比較多,唔係話可以在職由頭學過 ...
無額外錢去外國讀

引用:
原帖由 dsaask23 於 2019-6-19 12:09 AM 發表

無額外錢去外國讀
冇錢出國,咁就得一條路
就係你HD/Asso煲到GPA有咁高得咁高,最好爆4,入番UGC,最好入到三大

之後master既野,而家冇乜錢到時都會有方法解決的

引用:

感謝各位
你在這個行業有無人事關係?即係有無親戚朋友做緊又有權力又肯介紹你入行。

如果有,可以入職,等公司比錢你完成學士、碩士,再升職。

如果無,可以死心,呢D冷門行業,大把人3大學士碩士畢業入唔到行,去左做Sales、傳銷、地盤工人。

可以考慮入建造業議會中級工藝課程,香港已經大量其他人材,無人事關係無得入行,全球只有技術工人缺人,而且地盤工藝一畢業有3萬人工,做5年考了大工牌有6萬以上人工,去外國係10幾20萬人工,技術難以比其他人取代。

之前那個香港科技大學畢業,金融計量學學士,2級甲等榮譽,AL Pure Maths, App. Maths成績A,也找不到數據分析工作,也是跟他父親入行紥鐵工人,現在搵10幾萬1個月,他也後悔浪費時間完成中6中7及3年HKUST學士。

你要明白一樣野,無那個條件,比你拿到再好的學歷資格也沒用,好似三國志一樣,袁術拿著傳國玉璽,以為真正稱帝,點知比其他人打到亡國收皮。

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-6-19 06:01 AM 發表

冇錢出國,咁就得一條路
就係你HD/Asso煲到GPA有咁高得咁高,最好爆4,入番UGC,最好入到三大

之後master既野,而家冇乜錢到時都會有方法解決的
依家短期目標都係咁諗 唔該曬

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。