註冊 登入

討論政府應否要求的士車頭加裝bumper?

討論政府應否要求的士車頭加裝bumper? E-mail 此主題給朋友

如題。
的士意外率比較高,
如果車頭加裝bumper,可以加強保障司機乘客及車主利益,
歡迎討論

精選汽車
現時的士無bumper的?

回覆 引用 TOP

本身巳有内臧卸力防撞桿…
再改裝加碌強欄~ 佢唔屎就人地屎架喇……

回覆 引用 TOP

牛欄禁左好多年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victorwong888 於 2019-6-17 06:54 PM 發表

如題。
的士意外率比較高,
如果車頭加裝bumper,可以加強保障司機乘客及車主利益,
歡迎討論
其他道路使用者又點...快啲轉坐U 爸啦

回覆 引用 TOP

好多新車都已經可自動停車防撞,既然揾食車高危,咁可以強制要求佢地裝。

果D土炮bumper裝左=無裝

當身體不見有傷  呼吸心跳一樣 以後剩餘自己  所以自強
若還是愛你  難道算妄想 未眠是漆黑到天亮
https://www.youtube.com/watch?v=ntvuq5UBh1E
「其實自己有痛苦,不一定會話俾人知」
引用:
原帖由 TL1596 於 2019-6-18 01:52 PM 發表

果D土炮bumper裝左=無裝
1) 的士嘅bumper 係土炮(自己後加)???  唔係掛
2) 你唔係無知到以為bumper 嘅功用係防此撞爛人哋部車,或者撞爛自己部車啊??

可能保險公司無俾安裝,萬一撞爛人地嘅車有牌賠

回覆 引用 TOP

的士加裝咗bumper唔代表撞少啲,反而有機會再揸狼啲

回覆 引用 TOP

日本車已裝咗感應器 太近 或太靠邊 都有提示 唔明香港車 點解唔裝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puyi 於 2019-6-18 02:03 PM 發表

1) 的士嘅bumper 係土炮(自己後加)???  唔係掛
2) 你唔係無知到以為bumper 嘅功用係防此撞爛人哋部車,或者撞爛自己部車啊??
我指以前果D的士

當身體不見有傷  呼吸心跳一樣 以後剩餘自己  所以自強
若還是愛你  難道算妄想 未眠是漆黑到天亮
https://www.youtube.com/watch?v=ntvuq5UBh1E
「其實自己有痛苦,不一定會話俾人知」

回覆 引用 TOP

首先想問下點解覺得的士意外率較高? 有冇實質數據支持?

引用:
原帖由 3個粉紅的主角 於 2019-6-18 03:28 PM 發表

首先想問下點解覺得的士意外率較高? 有冇實質數據支持?
保費高

引用:
原帖由 victorwong888 於 2019-6-18 03:30 PM 發表

保費高
明白, 呢個都合理 !但係另一個角度睇, 的士接近24 小時營業, 出事機會理論上係較高, 相比起私家車, 會有假日車,  不過個人認為交通意外日日發生, 只係的士發生意外時成日比人小題大做

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。