註冊 登入

柴油私家車........大家一齊入嚟討論下

柴油私家車........大家一齊入嚟討論下 E-mail 此主題給朋友

因為認識有好多外國朋友話柴油私家車好早已經研發
除左慳油及油錢平之外
仲有好多優點
小弟是新手上路
對柴油私家車款式一概不懂
因此小弟想問下各位師兄師姐有啲乜嘢平靚正嘅柴油私家車款式分享及分享渣柴油私家車達心得

精選汽車
唔該

回覆 引用 TOP

心得就無,我有一架七人車,一架柴油私家車,同一路程,七人車每星期入一缸油,每次六百幾,柴油車大約20日入一缸,每次大約四百
我覺得柴油車好力,慳油,不過每年牌費貴少少

回覆 引用 TOP

每年牌費幾多

回覆 引用 TOP

柴油私家車普遍比汽油私家車貴30%車價, 要日日跑長途先有著數, 如果係假日車, 買1500cc turbo
車已經好夠用

回覆 引用 TOP

當柴與汽同價或超越.. 點睇 ?

如果你想買新柴油車就可以放棄.香港轉左新要求,新車出唔到牌
我有一架jazz 一架bmw x1 18d 如果你多用車先諗買二手柴油車,扣埋油卡大約$0.25/KM
引擎出面聽會嘈d,因扭力大起步會快但行順左會慢過汽油車
其實柴油車款同牌子唔多,睇你想要suv定房車款先
利申x1都新車兩年暫時空間油耗維修都好滿意,冇咩大問題
勤換油同油渣隔,唔好比油缸太少油就ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fto94 於 2019-6-19 09:08 AM 發表

當柴與汽同價或超越.. 點睇 ?
歐洲已經係汽油柴油同價

回覆 引用 TOP

HK氣候/交通/無保養維L frd.. 合用嗎 ?  

回覆 引用 TOP

只有二手市場搵,普遍貴過電油車,我2200 cc牌費只係比電油車多千幾唔係乜嘢問題,但每次入油我就好滿足平好多

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
優點睇你開邊瓣既JE, 你行市區多又粗咪, 咁柴油私家車就真係無得頂既~
但一來而家已經唔會有新車賣, 除非你買2號牌當私家車用, 咁就另計啦
想買2手真係無邊個款稱得上平靚正, 架架柴油私家車多數都粗咪咁用, 但又比起同款汽油貴一大截, 個別款直頭2手當新車咁賣......淨係拎個差價去入油, 假日車都要用返4-5年先回到本, 咁仲要睇埋越多咪數就越常要注意保養既日後問題, 唔係好多柴油2手私家車算吸引囉~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckt036.kongking 於 2019-6-18 03:35 PM 發表

除左慳油及油錢平之外
仲有好多優點
小弟是新手上路
因此小弟想問下各位師兄師姐有啲乜嘢平靚正嘅柴油私家車款式分享及分享渣柴油私家車達人心得 ...
香港已經再冇柴油私家車出,想平?死心吧

939, ES8

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckt036.kongking 於 2019-6-18 03:35 PM 發表

除左慳油及油錢平之外
仲有好多優點
小弟是新手上路
因此小弟想問下各位師兄師姐有啲乜嘢平靚正嘅柴油私家車款式分享及分享渣柴油私家車達人心得 ...
傳統油渣都係高污染,不過十靚年前話油渣engine有大進步,污染少過電油,全世界都忽然多左好多油渣私家車,近幾年又話油渣carbon emission少左,但其他更有害的排放仍多過電油,所以全世界又垃閘。

32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。