註冊 登入

個仔升中有咩要留意?

個仔升中有咩要留意? E-mail 此主題給朋友

大仔準備升中,係咪一升上去就要補習?
仲有無咩特別要留意?
黎緊搬去九龍灣,有無補習社可以介紹一下?

熱賣及精選
如果學業正常,跟得到課程就唔需要特別補習,要留意佢能否適應中學的校園生活。

回覆 引用 TOP

有無咩地方要多加留意?我驚開始反判期
我聽其他媽媽講,學校教得好快,驚佢消化咁切

回覆 引用 TOP

要留意他的交友情況,無朋友令人擔心,朋友太多就更加令人擔心。
以前見過一個初中學生原本好乖,成績都幾好,佢性格外向,喜歡交朋友,很快就結識到一大堆朋友,但當中有幾個朋友是黑學生,大家一齊在學校搗亂,後來仲逃學,結果這個學生中二就輟學,果班黑學生就反而一直讀到畢業。

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-19 03:20 PM 發表

要留意他的交友情況,無朋友令人擔心,朋友太多就更加令人擔心。
以前見過一個初中學生原本好乖,成績都幾好,佢性格外向,喜歡交朋友,很快就結識到一大堆朋友,但當中有幾個朋友是黑學生,大家一齊在學校搗亂,後來仲逃學,結果這個學生中二就輟學,果班黑學生就反而一直讀到畢業。 ...
咁驚

引用:
原帖由 liayeung 於 2019-6-18 04:48 PM 發表

大仔準備升中,係咪一升上去就要補習?
仲有無咩特別要留意?
黎緊搬去九龍灣,有無補習社可以介紹一下?
諗下間學校會唔會有教師搞政治  教唆上街做死士好過。。

引用:
原帖由 liayeung 於 2019-6-19 03:24 PM 發表

咁驚
逃學是致命傷,因為唔知佢去過咩地方,識到D咩人。

引用:
原帖由 混世陰司 於 2019-6-19 03:35 PM 發表

諗下間學校會唔會有教師搞政治  教唆上街做死士好過。。
咁要出年先知喎

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-19 03:39 PM 發表

逃學是致命傷,因為唔知佢去過咩地方,識到D咩人。
最驚係我地唔知呀

引用:
原帖由 liayeung 於 2019-6-19 03:56 PM 發表

咁要出年先知喎
社會分化  想平靜求學 都難。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liayeung 於 2019-6-19 03:56 PM 發表

最驚係我地唔知呀
學校都好嚴謹,學生如果無返學又無請假,會打電話向家長查詢,
放學後就要自己留意小朋友的去向,學校管唔到咁多。

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-19 04:14 PM 發表

學校都好嚴謹,學生如果無返學又無請假,會打電話向家長查詢,
放學後就要自己留意小朋友的去向,學校管唔到咁多。
咁都好d,我幼兒園試過唔返學都無老師打過比我

引用:
原帖由 liayeung 於 2019-6-19 04:20 PM 發表

咁都好d,我幼兒園試過唔返學都無老師打過比我
幼稚園小朋友唔識逃學,中、小學應該會嚴謹D。

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-19 04:29 PM 發表

幼稚園小朋友唔識逃學,中、小學應該會嚴謹D。
小學都有打既!
但我小學無比佢補習呀,驚佢中學追唔上,所以都想了解下d補習班

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-19 03:20 PM 發表

以前見過一個初中學生原本好乖,成績都幾好,佢性格外向,喜歡交朋友,很快就結識到一大堆朋友,但當中有幾個朋友是黑學生,大家一齊在學校搗亂,後來仲逃學,結果這個學生中二就輟學,果班黑學生就反而一直讀到畢業。 ...
我也有相關見聞,不過我地中三就畢業了

回覆 引用 TOP

63 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。