[東歐] 布拉格餐廳食飯tips及Hallstatt至高薩湖巴士飛

布拉格餐廳食飯tips及Hallstatt至高薩湖巴士飛 E-mail 此主題給朋友

Hello,我想問下係布拉格餐廳食飯,俾錢時如果係錄卡,tips會係好似香港咁樣,有一行tips俾你填銀碼的對嗎?
請問一般要填幾個%?

另外由Hallstatt去高薩湖的bus, 我係Hallstatt Lahn上543巴士時,同司機講買去高薩湖的飛,咁係咪轉車542的時候,直接俾張巴士飛司機睇就可以?唔洗分開兩段買?

謝謝~

熱賣及精選
而家歐洲啲卡機係有啲係可以直頭比你入埋比幾多tips先再㩒pin code,一次過碌個total amount。

到時真係唔識搞既咪credit card 比飯錢再用cash比tips都可以

我俾cash, 飯錢加tips

我是C妹

回覆 引用 TOP

未必同付款方式有關?

我試過喺張單show tips連總數,我俾現金既

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 christineyu 於 2019-6-19 04:54 PM 發表

Hello,我想問下係布拉格餐廳食飯,俾錢時如果係錄卡,tips會係好似香港咁樣,有一行tips俾你填銀碼的對嗎?
請問一般要填幾個%?

另外由Hallstatt去高薩湖的bus, 我係Hallstatt Lahn上543巴士時,同司機講買去高薩湖的飛,咁係咪轉車542的時候,直接俾張巴士飛司機睇就可以?唔洗分開兩段買?

謝謝~ ...
你餐飯500 czk, 如果你想俾5% 直接同個服務員講525czk.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christineyu 於 2019-6-19 04:54 PM 發表

請問一般要填幾個%?

謝謝~ ...
Tips 5% -10% 好夠架la. 除非你覺得佢好正好正想問佢攞埋電話lol 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-6-19 07:15 PM 發表

而家歐洲啲卡機係有啲係可以直頭比你入埋比幾多tips先再㩒pin code,一次過碌個total amount。

到時真係唔識搞既咪credit card 比飯錢再用cash比tips都可以
我之前係希斯路機場食飯錄卡佢就係直接係個錄卡機上輸入tips嘅金額再俾錢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2019-6-19 10:26 PM 發表

未必同付款方式有關?

我試過喺張單show tips連總數,我俾現金既
姐係呢個佢自動幫你揀左俾12.5%嘅tips?定自己揀的?

引用:
原帖由 christineyu 於 2019-6-20 10:38 AM 發表

姐係呢個佢自動幫你揀左俾12.5%嘅tips?定自己揀的?
呢間餐廳食物質數差、服務差,有得揀我唔會俾

其實不用煩惱
你用「布拉格食店小費」上網search就有資料參考!

我喺布拉格另一間食店~

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2019-6-20 01:11 PM 發表

呢間餐廳食物質數差、服務差,有得揀我唔會俾

其實不用煩惱
你用「布拉格食店小費」上網search就有資料參考!

我喺布拉格另一間食店~

9812830 ...
if thats the case, i will ask them not include tips.

回覆 引用 TOP

不错,值得考虑。

回覆 引用 TOP

不错,值得考虑。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #布拉格 #香港
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。