註冊 登入

[Q&A] Jetstar取消了航班

Jetstar取消了航班 E-mail 此主題給朋友

想請問各位大大, 有無曾經遇過回程航班被取消, 但又無安排另一班機的機位回港呢?

咁o既情形, 自己買了另一航空公司機票回港, Jetstar會否賠償自行買的回程機票呢?

請知悉O既各位師兄師姐回答. 謝謝.

熱賣及精選
未試過,應該最多賠佢取消你嘅機票錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-6-20 10:25 AM 發表

想請問各位大大, 有無曾經遇過回程航班被取消, 但又無安排另一班機的機位回港呢...
賠 $$$ ? Eat yourself, please.
反而 HKExp 通常會安排另一班機 ( 因爲航班多 ).

就算有後補,都唔知等到幾時,自己買過張飛即走好過。

回覆 引用 TOP

航班取消可以退原先買機票的錢

回覆 引用 TOP

-

引用:
原帖由 敏史武次之 於 2019-6-20 12:27 PM 發表

2019農曆新年就有類似遭遇:
買了回程jetstar札幌飛東京成田轉香港機票
不幸地札幌回東京航班延誤6小時,接不到東京飛香港航班
札幌地勤一直堅持飛到東京成田才可confirm 東京回香港機會,傾左4個鐘後最後口頭承諾可補第三日東京回香港機位和免費安排2晚東京酒店,但只是口頭承諾,一切要到東京才confirm
我信札幌的地勤因為態度好好和誠懇,但我去過成田第三航廈,見識過那裡比第三世界 ...
全世界廉航不嬲有事食自己. 只係UO 做多咗
帶住手抱和1個3歲小朋友廉航仲要轉機真係搵著自己搞

可以網上再選擇其他時間航班, 如另外自已買其他航空公司, 聯絡客服退票, 只退回票價, 不會有差價補償.
希望幫到你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dadadadamak 於 2019-6-20 01:03 PM 發表

全世界廉航不嬲有事食自己. 只係UO 做多咗
帶住手抱和1個3歲小朋友廉航仲要轉機真係搵著自己搞
X2
仲要農歷新年冰天雪地。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-6-20 10:25 AM 發表

想請問各位大大, 有無曾經遇過回程航班被取消, 但又無安排另一班機的機位回港呢?

咁o既情形, 自己買了另一航空公司機票回港, Jetstar會否賠償自行買的回程機票呢?

請知悉O既各位師兄師姐回答. 謝謝. ...
omg! 多多去大阪玩ah? Jetstar搭過3次,1次去東京、2次去大阪,冇delay好準時!

引用:
原帖由 freemoney 於 2019-6-20 05:12 PM 發表

omg! 多多去大阪玩ah? Jetstar搭過3次,1次去東京、2次去大阪,冇delay好準時!
Free兄,唔係我。係我朋友。因為我未遇過,所以咪睇吓有無師兄師姐可以答到我囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-6-20 10:38 AM 發表

賠 $$$ ? Eat yourself, please.
反而 HKExp 通常會安排另一班機 ( 因爲航班多 ).
謝謝師兄回覆。

回覆 引用 TOP

又學到嘢,多謝分享

回覆 引用 TOP

我果次jetstar機師病左,果班飛唔到都係有得揀
1. 全額回港後退款
2.等14個鐘有下一班補機,包一餐,一晚酒店 (keep單回港 email claim)

我揀左第二。向航空公司claim得到同足額。
但因我另外有買保險,但就算有delay證明保險都唔比claim. 解釋原因話航空公司自己問題,非不可力抗事件,所以唔包。

小小散戶

回覆 引用 TOP

好多謝咁多位師兄師姐嘅分享。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #機票
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。