註冊 登入

[其他] 來緊想去金澤, 呢篇文介紹既地方值得地嗎?

來緊想去金澤, 呢篇文介紹既地方值得地嗎? E-mail 此主題給朋友

來緊會第一次去金澤
咁岩見到呢個post有介紹
有無ching去過post入面講既景點? 值得去嗎?  
https://www.facebook.com/japhub/posts/869400183425004

熱賣及精選
引用:
原帖由 呀南 於 2019-6-20 07:24 PM 發表

來緊會第一次去金澤
https://www.facebook.com/japhub/posts/869400183425004
你google啲景點啱唔啱口味吧呢頭好隔涉吓,啲巴士班次唔太密.

回覆 引用 TOP

lm

是故眾生,莫輕小惡,以為無罪,死後有報,纖毫受之...
行惡者,乃至不信因果者,邪淫妄語者,兩舌惡口者,毀謗大乘者。如是諸業眾生,必墮惡趣。《地藏經》

回覆 引用 TOP

白米千枚田 交通唔係咁方便喎。

附件

IMAG6554.jpg(294.62 KB)

2019-6-20 09:26 PM

未去過咪去下囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大便高達 於 2019-6-20 09:26 PM 發表

白米千枚田 交通唔係咁方便喎。
輪島駅前搭北陸巴士,18分鐘到,一日有七班
最新版本昇龍道三/五日巴士券,cover到輪島駅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呀南 於 2019-6-20 07:24 PM 發表

來緊會第一次去金澤
請問文中介紹咗邊啲景點?剩計白米千枚田景色不錯嘅,一片梯田對住個大海。不過並不在金澤附近,係位於再北啲嘅能登半島。如果特登去千杖田就似乎不太値得,去遊埋能登半島其他景點會好啲。推介和倉溫泉,住宿同環境都好。

Sorry for using English. I don't know Chinese Input Method. I can read Chinese.

Don't look back with regret
Look forward with hope!
引用:
原帖由 heroinessnew 於 2019-6-21 :03 AM 發表

請問文中介紹咗邊啲景點?剩計白米千枚田景色不錯嘅,一片梯田對住個大海。不過並不在金澤附近,係位於再北啲嘅能登半島。如果特登去千杖田就似乎不太値得,去遊埋能登半島其他景點會好啲。推介和倉溫泉,住宿同環境都好。 ...
主要係包車旅遊吧....四人同行/每位二萬,自費機票
行程得白米千枚田/千里浜較有特式,值唔值得去就睇個人口味啦,但住宿算得上係優質.
能登半島其他景點如盬田村/木の浦海岸/霞ク蒲/見附島/恋路浜/九十九灣...前排有Ching玩自駕post過出嚟了

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-6-21 02:07 AM 發表

主要係包車旅遊吧....四人同行/每位二萬,自費機票
行程得白米千枚田/千里浜較有特式,值唔值得去就睇個人口味啦,但住宿算得上係優質.
能登半島其他景點如盬田村/木の浦海岸/霞ク蒲/見附島/恋路浜/九十九灣...前排有Ching玩自駕post過出嚟了 ...
謝資訊,在下去能登已經係十年前嘅事,只係想了解吓現在有乜轉變

Sorry for using English. I don't know Chinese Input Method. I can read Chinese.

引用:

來緊會第一次去金澤
Ching係唔係自駕?
嗰post入面除兼六園外、其他都交通不便
其實兼六園對面嘅金澤城同旁邊嘅金澤產物館都可ㄧ遊
食方面就不可錯過号稱金澤廚房嘅近江町市場

引用:
原帖由 heroinessnew 於 2019-6-21 08:01 AM 發表

謝資訊,在下去能登已經係十年前嘅事,只係想了解吓現在有乜轉變
都係睇咗套喺輪島拍攝嘅日劇,至開始研究果頭有無地方可以玩
日本自由行...我遲起步,北陸鉄道由穴水以後全部廃止除非自駕,否則都幾難去.
不過世事無绝對,日本有樣好,無鉄道啫,有地區路線巴士替代,但一定要有Plan B,否則要瞓山邊,運滯嘅俾啲啤啤熊叨走埋

引用:
原帖由 dcdavid 於 2019-6-21 11:37 AM 發表

Ching係唔係自駕?
嗰post入面除兼六園外、其他都交通不便
其實兼六園對面嘅金澤城同旁邊嘅金澤產物館都可ㄧ遊
食方面就不可錯過号稱金澤廚房嘅近江町市場 ...
唔難架,利用奧能登巴士兩日券¥3000,由七尾出發,可以兜個圈去到輪島
之後再另費¥2xxx輪島搭高速巴士返金沢如果利用埋昇龍道巴士券,呢程pass cover埋
我9月中出發,路線如下.....

附件

Goo.jpg(35.99 KB)

2019-6-21 03:56 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-6-21 03:37 PM 發表

都係睇咗套喺輪島拍攝嘅日劇,至開始研究果頭有無地方可以玩
日本自由行...我遲起步,北陸鉄道由穴水以後全部廃止除非自駕,否則都幾難去.
不過世事無绝對,日本有樣好,無鉄道啫,有地區路線巴士替代,但一定要有Plan B,否則要瞓山邊,運滯嘅俾啲啤啤熊叨走埋 ...
在下以輪島同和倉為中心,喺附近玩咗幾日,全自駕。搭公共交通工具真係唔太方便

引用:
原帖由 heroinessnew 於 2019-6-21 05:10 PM 發表

在下以輪島同和倉為中心,喺附近玩咗幾日,全自駕。搭公共交通工具真係唔太方便
每個人旅遊心態唔同,我要慢活hea遊,除非特殊情況,愛撘火車仔而捨新幹線.
今次整體路線係咁.....

附件

31days.jpg(48.24 KB)

2019-6-21 05:22 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-6-21 05:22 PM 發表

每個人旅遊心態唔同,我要慢活hea遊,除非特殊情況,愛撘火車仔而捨新幹線.
今次整體路線係咁.....
在下都係差不多,唔想太趕。以閣下嘅行程,在下大部分都去過,不過係分開咗大約四次

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。