[Q&A] 問路:富士急+河口湖

問路:富士急+河口湖 E-mail 此主題給朋友

我打算遊河口湖,但住在富士急mystays嗰邊。
請問從富士急到河口湖,河口湖周遊巴士的二日卷是否不包括的?是否要坐普通的巴士逐程收費?
我想坐埋山纜車和船,我見圖嗰張卷有包懷舊巴士和公共巴士,這張卷去唔去到忍野和我住嗰間酒店?
謝謝!

熱賣及精選
上個月住完mystays,
河口湖西湖周遊劵包red, green, blue三條線,blue線部分班次經富士急的,不過我的經驗係搭blue線都有啲風險,班次無red, green線咁穩定,我試過喺鳴澤冰穴等車,班車過咗大半個鐘都唔出現(當時仲有兩個日本人在等車), 結果行過去富岳風穴搭green線,行行下見到架blue線車,想。同埋blue線係複雜啲,包埋S線的車,搭的時候要留心啲。

如果係由河口湖去mystays, 我會寧願俾少少錢搭巴士, 好過等blue線車, 而且巴士停喺mystays附近, blue線車停喺富士急, 行去mystays遠啲。搭火車都得, 但都係要由富士急行過去, 要5分鐘左右, 巴士就一分鐘。

至於去忍野, 就要買另一張周遊劵了。

仲有要留意河口湖一帶啲巴士幾時收工,
係好早收的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2019-6-22 01:41 PM 發表

河口湖西湖周遊劵包red, green, blue三條線,blue線部分班次經富士急的,不過我的經驗係搭blue線都有啲風險,班次無red, green線咁穩定,我試過喺鳴澤冰穴等車,班車過咗大半個鐘都唔出現(當時仲有兩個日本人在等車), 結果行過去富岳風穴搭green線,行行下見到架blue線車,想。同埋blue線係複雜啲,包埋S線的車,搭的時 ...
謝謝!你指的巴士是什麼巴士?本地巴士?每次幾錢同埋班次密嗎?

引用:
原帖由 lokwailau 於 2019-6-22 02:51 PM 發表

謝謝!你指的巴士是什麼巴士?本地巴士?每次幾錢同埋班次密嗎?
係普通本地巴士,唔記得幾錢,因為用IC card, 好似150yen左右(好近)
因為由河口湖來往富士山及御殿場啲巴士都經mystays, 所以班次唔算好疏(視乎時段, 15至30分鐘一班左右)
你可以用google map check到時間的
如果巴士時間唔啱, 都可以搭富士急行線,不過就行遠少少, 同埋由mystays行過去火車站, 個月台入口係喺越過路軌的另一邊,會經過Blue線同S線的巴士站(blue線同S線去河口湖喺嗰度等車)。

Mystays嗰個巴士站叫Akasaka, 巴士上會有廣播的。

仲有,如果你有大件行李,唔想行mystays門口嗰20級樓梯其實係可以喺旁邊車路上斜路,行後門的,嗰邊無樓梯。

回覆 引用 TOP

想問問帶老人家去,會唔會參加local tour會方便d

引用:
原帖由 ccl80 於 2019-6-22 03:42 PM 發表

想問問帶老人家去,會唔會參加local tour會方便d
應該方便啲(雖然無join過),最方便當然係自駕
因為要遷就巴士班次,行程編排其實有唔少局限,仲要等要排隊,老人家都辛苦。

引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2019-6-22 03:50 PM 發表

應該方便啲(雖然無join過),最方便當然係自駕
因為要遷就巴士班次,行程編排其實有唔少局限,仲要等要排隊,老人家都辛苦。
明白,謝謝,但我成家人都冇車牌,都應該會join local tour

引用:
原帖由 ccl80 於 2019-6-22 03:56 PM 發表

明白,謝謝,但我成家人都冇車牌,都應該會join local tour
如果搵唔啱local tour, 其實都可以用河口湖二日周遊劵玩的,但最好住喺河口湖站附近,因為巴士總站喺嗰度,然後主力去red線的景點(因為red線15分鐘一班車), 再加一兩個green線景點(例如里根場,風穴)(半小時一班車),老人家應該都ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2019-6-22 01:41 PM 發表

河口湖西湖周遊劵包red, green, blue三條線,blue線部分班次經富士急的,不過我的經驗係搭blue線都有啲風險,班次無red, green線咁穩定,我試過喺鳴澤冰穴等車,班車過咗大半個鐘都唔出現(當時仲有兩個日本人在等車), 結果行過去富岳風穴搭green線,行行下見到架blue線車,想。同埋blue線係複雜啲,包埋S線的車,搭的時 ...
自己駕車,不用等

引用:
原帖由 keho4 於 2019-6-22 05:46 PM 發表

自己駕車,不用等
請問河口湖景點一帶泊車貴唔貴?易唔易搵位?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lokwailau 於 2019-6-22 12:50 PM 發表

我打算遊河口湖,但住在富士急mystays嗰邊。
請問從富士急到河口湖,河口湖周遊巴士的二日卷是否不包括的?是否要坐普通的巴士逐程收費?
我想坐埋山纜車和船,我見圖嗰張卷有包懷舊巴士和公共巴士,這張卷去唔去到忍野和我住嗰間酒店?
謝謝! ...
都唔知你點做功課,如果想去河口湖+忍野,甘一定係買 富士山・富士五湖パスポート
https://bus.fujikyu.co.jp/otoku/fuji-passport

呢張pass除了河口湖周遊巴士,路綫巴士,仲包埋富士急電車(限河口湖至下吉田)。
富士急電車尾班車去到接近夜晚12點前,會來往富士急樂園同河口湖。

另外,來往河口湖同富士急,仲有免費循環巴士,都算去到幾夜。
https://www.highlandstation-inn.com/loop_bus/index_en.php

呢d甘簡單資料都唔識搵,好心跟團啦。

回覆 引用 TOP

引用:

舊年11月同今年4月搭河口湖周遊巴士,除了巴士嚴重脫班,仲有上吾到車既風險。
上次見到個港女呃個司機話一個人上,叫司機開前門,之後叫埋個老公同bb車一起逼上車。
如果出事,就多得呢d人唔少。

d司機都越來越吾好老脾,對d遊客好多時係乎呼喝喝。
對得班奇能異士多,遲早有精神問題。
河口湖/富士山已經變作旅遊噩夢。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-6-23 10:41 AM 發表

舊年11月同今年4月搭河口湖周遊巴士,除了巴士嚴重脫班,仲有上吾到車既風險。
上次見到個港女呃個司機話一個人上,叫司機開前門,之後叫埋個老公同bb車一起逼上車。
如果出事,就多得呢d人唔少。

d司機都越來越吾好老脾,對d遊客好多時係乎呼喝喝。
對得班奇能異士多,遲早有精神問題。
河口湖/富士山已經變作旅遊噩夢。 ...
聽完你咁講,我都係租車自駕算了

回覆 引用 TOP

主題標籤 #酒店
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。