註冊 登入

唔駛20年,所有人類都會失業,請睇最後一段的感言

唔駛20年,所有人類都會失業,請睇最後一段的感言 E-mail 此主題給朋友

有冇人諗過自己而家做緊既野,會比機械淘汰。。
本人做緊倉務剷手,近期公司引入一套新技術。大致上就一部自動化的電唧車,他會定時定候拿貨擺貨,識得上下貨架,擺位仲fit過人手。24小時運作,電池夠用幾年,燈都唔駛開,電都慳埋,紅外線就記認所有信號,99.9%唔會撞車,聽講價錢3千萬1部。
我和幾個同事都覺得自己好失敗,相比一部機械,我地唔可以做到99.9%不失誤,又冇可能24小時的工作時間。
再近日聽到一單新聞,連大陸的無人駕駛自動化汽車正式使用的時候,加上5G愈來愈普及,意味著「物流網」可以成功推行。所以在未來20年之後,所有有關物流的操作都會由機械去做,咁人類仲有咩用處???

經理同我地幾個講:「其實我地公司呢樣技術推行1年半載之後呢,就唔需要咁多人手架la, 你地有冇考慮過增值自己?未來只係需要機械工程師架炸,各行各業都會係咁」

本人係90後,仲有大把日子要捱。但真心要增值自己就現在馬上做,否則人真係會被淘汰。。。

熱賣及精選
到有咁多機械需求又會衍生幾十個工種出黎架啦,洗乜驚

引用:
原帖由 dyor 於 2019-6-23 12:38 AM 發表

到有咁多機械需求又會衍生幾十個工種出黎架啦,洗乜驚
請問一部無人駕駛機械可以衍生咩工種???你咁既諗法遲早比人淘汰。唔好以為做文員又好淡定,文員做緊既野係資料輸入/程式輸入,是屬於低等操作,在機械里面完全不需要。而家我公司的機械是依靠「物聯網」的做法,等如當初「互聯網」和智能電話的出現,在未出現之前,冇人想像得到出來。

引用:
原帖由 w38n9999 於 2019-6-23 12:51 AM 發表

請問一部無人駕駛機械可以衍生咩工種???你咁既諗法遲早比人淘汰。唔好以為做文員又好淡定,文員做緊既野係資料輸入/程式輸入,是屬於低等操作,在機械里面完全不需要。而家我公司的機械是依靠「物聯網」的做法,等如當初「互聯網」和智能電話的出現,在未出現之前,冇人想像得到出來。 ...
你連可以衍生D乜工作都唔知,唔怪得你咁煩惱,唔好乜都要問人要人教,由市場調查、研發、設計、推銷、貸款、維修、物流...等等,我所講嘅只係一小部分,仲有好多工種未講,你自己一步一步咁諗下啦

引用:
原帖由 w38n9999 於 2019-6-23 12:09 AM 發表

本人做緊倉務剷手,近期公司引入一套新技術。大致上就一部自動化的電唧車,他會定時定候拿貨擺貨,識得上下貨架,擺位仲fit過人手。24小時運作,電池夠用幾年,燈都唔駛開,電都慳埋,紅外線就記認所有信號,99.9%唔會撞車,聽講價錢3千萬1部。
我和幾個同事都覺得自己好失敗,相比一部機械,我地唔可以做到99.9%不失誤,又冇可能24小時的工作時間。
再近日聽 ...
白痴才信!最簡單社會運作也不懂,人類通過勞動去賺錢消費,才有經濟,如果人類沒工作,機械人是不會消費,那經濟從那而來?但轉變行業,卻是一定需要

有外國已經試行緊基本收入,即係國民唔駛做都有基本錢洗,有好幾位企業巨頭都已經講過呢樣野,得閒留意多d,對面對未來改變可以快人一步

AI可取代我們很多工作,但我們有創造力、有幽默感、有智慧、有顆溫暖的心,這是機器絕對無法取代的。

引用:
原帖由 dyor 於 2019-6-23 01:08 AM 發表

你連可以衍生D乜工作都唔知,唔怪得你咁煩惱,唔好乜都要問人要人教,由市場調查、研發、設計、推銷、貸款、維修、物流...等等,我所講嘅只係一小部分,仲有好多工種未講,你自己一步一步咁諗下啦 ...
你講嗰啲,現在已有,人地問有乜新嘅工種呀,答人啦!

3千萬1部...你公司真係有錢

的確好多年後既未來好多機械化同自動化 

變相請人返黎就係變左睇住部機做野同簡單維修

引用:
原帖由 w38n9999 於 2019-6-23 00:09 發表

再近日聽 ...
咁第一步要做D咩

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2019-6-23 04:04 AM 發表

AI可取代我們很多工作,但我們有創造力、有幽默感、有智慧、有顆溫暖的心,這是機器絕對無法取代的。
是可以取代的。人工智能大腦已經正式研究出來,師兄所講各方面既野,佢全部優勝過我地。最仲要係,我地人類一直追尋長生不老,但係一直做唔到,智能大腦就完完全全打敗我地

放心,而家全世界都將基佬婚姻合法化唔會再有下一代,基本上有冇Al、機械自動化對人類失業都冇咩影响

回覆 引用 TOP

係就快D,可以提早退休。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 w38n9999 於 2019-6-23 12:09 AM 發表

再近日聽 ...
工程師…
自己倒垃圾?
自己洗廁所?
自己換光管?
自己整冷氣?
自己駁電話?
自己做證件?
自己收速遞?
自己搬器材?
自已… 自己…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-6-23 04:14 AM 發表

你講嗰啲,現在已有,人地問有乜新嘅工種呀,答人啦!
AI 肉體治療師!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。