註冊 登入

[遊記分享][北歐] :::2019 Solo Travel Reykjavik Iceland::: 快閃冰島!Start~

:::2019 Solo Travel Reykjavik Iceland::: 快閃冰島!Start~ E-mail 此主題給朋友

自上次快閃瑞士後,一段時間無踏足歐洲版呢邊喇!今次自己一個快閃冰島~開始!少少前言啦~

2019年2月達成了一個小小夢想 — 踏上地球最北首都 - 雷克雅未克 Reykjavik,目前為止是我離家最遠的國度 - 冰島 Iceland。

跟2017的瑞士之旅一樣都是於德國出差後stay behind,不同的是。。。公司訂機票時已明確計劃了去瑞士,回程亦改了蘇黎世走。而今次只知道自己想於異地發呆Hea幾日。。。出差前亦很忙,只看過幾個想去的地方卻未決定到,所以跟公司說我stay,原地 (法蘭克福) 走就可以~而去冰島的機票是出差中途才訂,對我來說算是很ad-hoc。

其實當時有好幾個選擇:-
(1) 冰島的雷克雅未克 Reykjavik, Iceland
(2) 瑞士東部+列支敦士登 Eastern Switzerland+Liechtenstein
(3) 丹麥的哥本哈根 Copenhagen, Denmark
(4) 好想好想再去的人間仙境-奧地利賀斯特Hallstatt, Austria 另一個考慮的問題就是天氣,有留意歐洲天氣的話,年初時經常落大雪,怕交通上有影響,當然Solo Travel 都要考慮安全問題,而以上5地於歐洲都算安全的~

反正都是即興,拖到一星期前有準確天氣預測才決定!Round 1 竟然是Hallstatt 最凍~零下8度,幾想再去都要出局!
Round 2 因之前去過瑞士中部,當然有點偏心未去過的北歐,瑞東被Foul。
Round 3 冰島 VS 丹麥,原來有廉航由法蘭克福Frankfurt 去雷克雅未克 Reykjavik

就這樣決定了~不過那廉航現已破產...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
謝謝你分享,請update la.

冰島 好想去

支持油雞

引用:
原帖由 Ajojo619 於 2019-6-23 08:14 PM 發表

謝謝你分享,請update la.
會陸續更新~請多多支持!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-6-24 01:40 AM 發表

冰島 好想去
去開歐洲既話,提議抽幾日時間去呀~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mr仔仔 於 2019-6-24 07:58 AM 發表

支持油雞
多謝~~陸續煮雞喇!

回覆 引用 TOP

。KEF Airport to Reykjavik Hotels 冰島機場到市區。

雖則冰島沒有自由行最方便的鐵路, 但不代表不方便, 斷估一個國家不會把日常東東複雜化去整蠱自己人民吧! 加上冰島確是Travel Friendly, 指示好清楚, 出機場後就去搭於網上訂的機場巴士出市區, 全日每30mins一班, 半夜都有, 如沒有上網訂, 機場亦有售票Counter。在網上訂:Airport Transfer from Keflavik Airport to Reykjavik Hotels KEF 機場去雷克雅未克市中心酒店 3,000 ISK (around HKD 190)

我訂的是3pm, 如果你真的趕不到該班次或早到, 都可以搭當日的班次, 上巴士時SHOW你巴士的憑證, 向司機講你要去的地方或酒店, 就會按區域給你一張顏色ticket, 分別是Red, Green & Blue作分流之用, 我的是綠色~

大概50mins車程就到Bus Terminal Reykjavik。

落車後司機就叫你穿過個站等分流的細巴士, 按顏色飛上車~ 同時亦是私家車pick up點

天色好靚~

等了10mins後都未見綠色....反而來了一架寫上PICK UP的巴士~

照show張綠色ticket , 講完Hostel名就話會於住處附近DROP底我, 司機好NICE仲有幾分似雷神

到站提我落車仲教我向哪方向行, 落車後的街景~最後當然順利到Hostel啦!

回覆 引用 TOP

期待
我都好想去睇北極光

回覆 引用 TOP

楼主,請問你張机票$? 上網看要6仠多,是否也是去到才跟囲?

因為快閃,我都怕未必睇到,好在最後有,但未算好澎湃,不過都心足喇~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fififree 於 2019-7-4 12:16 PM 發表

楼主,請問你張机票$? 上網看要6仠多,是否也是去到才跟囲?
我係由德國法蘭克福飛去冰島雷克雅未克,當時搭廉航只係HK$1200左右(無寄艙行李),不過呢間廉航幾個月前已經執左笠...

我頭先是但search 10月底由德國法蘭克福出發到冰島KEF, 冰島航空大概HK$2400左右,只作參考請以官網為準~如由其他地方出發可以再自行check check

至於去到就跟預先網上訂既Local Tour,全部都係於Guide to Iceland 訂~出示手機憑證好方便!

引用:
原帖由 mytravelingblog 於 2019-7-7 06:20 PM 發表

我係由德國法蘭克福飛去冰島雷克雅未克,當時搭廉航只係HK$1200左右(無寄艙行李),不過呢間廉航幾個月前已經執左笠...

我頭先是但search 10月底由德國法蘭克福出發到冰島KEF, 冰島航空大概HK$2400左右,只作參考請以官網為準~如由其他地方出發可以再自行check check

至於去到就跟預先網上訂既Local Tour,全部都係於Guide to  ...
谢谢回覆,请问Guide to Iceland 0K?我見佢9月後未有囲開,请問你参加幾天囲?

引用:
原帖由 fififree 於 2019-7-7 08:03 PM 發表

谢谢回覆,请问Guide to Iceland 0K?我見佢9月後未有囲開,请問你参加幾天囲?
唔洗客氣。我覺得 Ok r,同樣選擇都多,我會睇睇過往評級去考慮, 下篇會寫寫local tour...我參加係單次性及一日團,等自己仲有時間去想去既地方~

引用:
原帖由 mytravelingblog 於 2019-7-7 09:44 PM 發表

唔洗客氣。我覺得 Ok r,同樣選擇都多,我會睇睇過往評級去考慮, 下篇會寫寫local tour...我參加係單次性及一日團,等自己仲有時間去想去既地方~
谢謝!我見D囲太貴了,希望去到参加本地囲会平D, 期待你的遊記

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。