註冊 登入

[遊記分享][東歐] 第一次衝出亞洲之奧捷九日之旅

第一次衝出亞洲之奧捷九日之旅 E-mail 此主題給朋友

足足大半年冇去旅遊,
為的就是儲齊彈藥 衝出亞洲!
以下會同大家分享我同男友仔於五月尾的九日之旅,希望幫助到準備去奧地利或捷克的朋友
事前準備篇;
機票 長榮航空 維也納來回約$3500人(官網)
會中停台北 行李包來回30kg

電話卡係鴨記買,十日$80一張
4G有限量用唒會轉成3G
收訊不太穩定 特別去小鎮試過上吾到網
所以不太推薦大家用

今次行程會先玩Hallstatt 兩晚-ck小鎮兩晚-布拉格三晚-最後一晚在維也納

開始行程啦💁🏻‍♀️

第一日

大約早上七點到達維也納機場,拎行李後,
即時找OBB櫃台買兩張到Wien HBF 中央火車站的票,大約半小時已經到達火車站啦

9:55 就由火車站出發到最美小鎮之一的Hallstatt 🎉  真係好興奮
*提提大家維也納到hallstatt的火車票必定要提早網上購買,否則到現場買就變天價啦
我當時早鳥買是19歐一人

以下是OBB的app,大家記得下載定啦💁🏻‍♀️
app會自動更新你的車程有冇delay ,好有用

一直欣賞沿途風景,大約4小時後的14:00 就到Hallstatt火車站,呢個火車站是無人火車站
但未到目的地嫁! 下火車要行下坡一分鐘就會見到碼頭同船長🛥 火
車到達同開船時間係配合得好完美,就算你火車delay左,船長都會等埋火車到先開船,大家可以放心,上船啦😊

到了🥰 全球最美的小鎮

熱賣及精選
引用:
原帖由 yeungmw 於 2019-6-24 02:31 AM 發表

足足大半年冇去旅遊,
以下會同大家分享我同男友仔於五月尾的九日之旅,希望幫助到準備去奧地利或捷克的朋友
事前準備篇;

所以不太推薦大家用

今次行程會先玩Hallst ...
多謝分享

回覆 引用 TOP

無咩話幫唔幫到手。
香討d大部分係你抄我,我抄你。
無咩養分,更加唔好話新意(餐廳,景點)。

反而外國人d blog比較有參考價值。
有d係vlog,教人地行捷徑,順光逆光指南,秘密通道。
引用:
原帖由 yeungmw 於 2019-6-24 02:31 AM 發表

足足大半年冇去旅遊,
事前準備篇;

所以不太推薦大家用

引用:

足足大半年冇去旅遊,
事前準備篇;

所以不太推薦大家用

張電話咭係邊個台?

引用:
原帖由 big820038 於 2019-6-24 08:50 PM 發表

張電話咭係邊個台?
好似係cmlixk

引用:
原帖由 yeungmw 於 2019-6-24 08:52 PM 發表

好似係cmlixk
我以為通常是V記.

回覆 引用 TOP

湖景好靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-6-24 02:17 PM 發表

無咩話幫唔幫到手。
香討d大部分係你抄我,我抄你。
無咩養分,更加唔好話新意(餐廳,景點)。

反而外國人d blog比較有參考價值。
有d係vlog,教人地行捷徑,順光逆光指南,秘密通道。

...
講無創意…大陸同韓國就真係一式一樣一定係果幾間野食,果幾間買野。

回覆 引用 TOP

9日連飛機?咁咪玩得7日?7日2個國家?

回覆 引用 TOP

謝分享呀!   肯寫文分享比我地參考已經好好!!   同埋比較真實香港人體驗麻^^
黎緊暑假我都會去個東歐短TRIP  但日數少,  同你一樣會去HALLSTATT, CK小鎮,
但最尾會得2日時間 只可選 布拉格 或 維也納,  所以想睇下師姐你既分享 同推介, 我再決定去2選1 去邊個地方^^    初步我跟交通就應會去維也納~

回覆 引用 TOP

留毛

回覆 引用 TOP

謝謝分享

回覆 引用 TOP

引用:

...以下會同大家分享我同男友仔於五月尾的九日之旅,希望幫助到準備去奧地利或捷克的朋友
事前準備篇;
會中停台北 行李包來回30k ...
真係平到笑,我都要搭長榮去wien了.thx.

本人會選擇自駕遊,Hallstatt 泊車方便嗎.

引用:

足足大半年冇去旅遊,
事前準備篇;

所以不太推薦大家用

謝分享。。
好呀 30kg
維珍 23kg 26kg 超3kg 付30英鎊
BA 都係得23kg

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。