• 瀏覽: 18,016
  • 回覆: 199
  • 追帖: 2
我坐的士係永樂街中遠大廈落
的士靠左比我落,左邊係避車處有死車停底
一開門就撞底左架電單車
而家電單車話要告我/的士
想問邊個岩?

另外想問如果警察之後叫我錄口供如果我唔肯去會點處理?

精選汽車
你自己都講咗啦
一開門撞低咗架電單車

回覆 引用 TOP

下.... 單線單程的士停底,架電單車都要係左邊過,咁都係乘客錯?

無片無真相

回覆 引用 TOP

講交通規則永遠都係唔郁個個啱哂 ... 如果佢阻到你可以呠佢叫佢走, 你掂到佢永遠都係你唔啱, 賠你就賠硬

回覆 引用 TOP

可能我講得唔清楚

左邊有死車,係架私架車
我開門時有架電單車係我地架的士左邊排頭
我一開門就撞底架電單車

乜電單車排頭唔係應該係右邊咩?而家佢左邊排頭仲要告我/的士?

基本上一線只能行一車而且爬頭只可以係右邊爬。所以電單車輸。
落口供唔落咪失去自便權,人地告你咪通緝你囉!

引用:
原帖由 audjpy 於 2019-6-25 10:51 AM 發表

下.... 單線單程的士停底,架電單車都要係左邊過,咁都係乘客錯?
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_7_for_motor_cycles/riding_along_/index.html

在交通擠塞和行車緩慢時,如果情況安全,你可以在車輛空位之間穿插而過,但要提高警覺,小心會有行人或車輛闖入你前進的位置。如不能肯定,請留在行車綫的正常位置上。

道路使用者守則無話唔比從左邊超車
但係電單車司機有冇提高警覺呢?

不過唔駛咁勞氣住
電單車司機話要告,唔代表就告得入
將實情同警察講

引用:
原帖由 audjpy 於 2019-6-25 10:32 AM 發表

我坐的士係永樂街中遠大廈落
的士靠左比我落,左邊係避車處有死車停底
一開門就撞底左架電單車
而家電單車話要告我/的士
想問邊個岩?

另外想問如果警察之後叫我錄口供如果我唔肯去會點處理? ...
老電攝車罅
一條線,應該行一架車
你係乘客,睇唔到倒後鏡,亦唔預料有車
一開門就被佢撞
講完

回覆 引用 TOP

建議樓主 儲定錢 賠俾人
有多餘錢嘅話 為啖氣可以請大狀 
手頭緊嘅話 同個官講 求吓情 分期還

Dutch Reach
司機乘客 有牌冇牌 都要學

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 NorrisHKman 於 2019-6-25 11:19 AM 發表

建議樓主 儲定錢 賠俾人
有多餘錢嘅話 為啖氣可以請大狀
手頭緊嘅話 同個官講 求吓情 分期還
你食左藥未?定你揸開電單車?

你告的士停車位置無顧及交通安全讓乘客打開車門、和沒有提醒乘客注意有車接近

回覆 引用 TOP

個post 似n 月前,個細路右邊開門撞到架車

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]