註冊 登入

[其他] 美國簽證FAIL左 好想喊 試多次?

美國簽證FAIL左 好想喊 試多次? E-mail 此主題給朋友

今日同我阿媽去見領使
本身佢問D問題我都準備哂 全部都答到哂 佢都笑笑口up頭

但佢之後問我地拎finance information 戶口都有十幾萬 但實夠交學費
又問我阿媽做咩工 佢答security 又問係咪單親 答係

佢之後又問我地係咪住公屋 係租定點 我巳經feel到那野

最後話Sry 唔批比你地 後尾比張野我睇大約講驚我地係果邊唔走... 窮是原罪..

我阿媽好自責諗係咪應該同我分2日去 咁樣問小d野 然後佢問你拎finance information 你就話無 起碼知要入多d錢入去 比佢感覺安心d

依家果邊d親戚好嬲 死都要諗計幫我申請多次 今次都準備左好耐 又搵學校 又練定英文
真係好累 系統又留左record 想放棄 你地覺得我應唔應該試多次
同埋上網睇話呢2年難左好多 如果2年前搞應該易d 無咁煩

熱賣及精選
引用:
原帖由 jjaassoonn2233 於 2019-6-25 02:12 PM 發表

又問我阿媽做咩工 佢答security 又問係咪單親 答係

佢之後又問我地係咪住公屋 係租定點 我巳經feel到那野

最後話Sry 唔批比你地 後尾比張野我睇大約講驚我地係果邊唔走... 窮是原罪.. ...
係咪要讀community College才去老美讀書(好似好吸收,但最後都要1.5-2球),若果直入E牙1去其它國家吧。
老美太不近人情,唔去都唔係損失。

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-6-25 04:26 PM 發表

係咪要讀community College才去老美讀書(好似好吸收,但最後都要1.5-2球),若果直入E牙1去其它國家吧。
老美太不近人情,唔去都唔係損失。
如果唔係親戚想我過來睇下有咩發展 我都唔會去
只不過 依家浪費哂佢地心血 自己又努力過都唔成功 整到自己好唔開心
下次去又唔得真係唔知點算 比佢呃多幾千蚊

引用:
原帖由 jjaassoonn2233 於 2019-6-25 04:46 PM 發表

如果唔係親戚想我過來睇下有咩發展 我都唔會去
只不過 依家浪費哂佢地心血 自己又努力過都唔成功 整到自己好唔開心
下次去又唔得真係唔知點算 比佢呃多幾千蚊 ...
其實你真係要諗一諗,如我所講讀二年Community college一年都要十五/六萬,跟住接駁大學二年共七十幾萬,唔計食住四年都要一球以上(還需要成績好才能接駁上大學)。
你話finance得嗰十幾萬(應該係致命傷),你話有親戚喺嗰度(相信個官唔會睇這点),而家你係簽讀書,一般簽係五年無限期停留,唔同旅遊簽係有限期停留最多十年,除非你有多啲support嘅嘢畀佢信服,如果唔係個官唔批都有他的道理。

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-6-25 05:36 PM 發表

其實你真係要諗一諗,如我所講讀二年Community college一年都要十五/六萬,跟住接駁大學二年共七十幾萬,唔計食住四年都要一球以上(還需要成績好才能接駁上大學)。
你話finance得嗰十幾萬(應該係致命傷),你話有親戚喺嗰度(相信個官唔會睇這点),而家你係簽讀書,一般簽係五年無限期停留,唔同旅遊簽係有限期停留最多十年,除非你有多啲support嘅嘢畀佢信服,如果唔係個官唔批都有他 ...
收我果間係大學黎 23000一年 但本身親戚想我讀住 大學college D英文班先 都係幾百蚊 唔洗俾學費住 英文得先報major 同埋佢地無諗住我畢到業 唔得就當叫見識下就算 但係個官一定唔會諗呢點

finance其實可以叫親戚入住我戶口先 第日還番比佢 不過依家比佢發現先 就算下次補番多D個數都無咩用
依家佢有Fail Record... 下年申請過都感覺會難

你覺得主要都係關 finance事? 如果係我都無野講

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-6-25 17:36 發表

...你話finance得嗰十幾萬(應該係致命傷) ...
agree...
去USA讀大學,十幾萬USD都未必夠用.

如收到 短消息(pm),
或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.
並在右下角按檢舉,或公開給大家硏究吓.
引用:
原帖由 jjaassoonn2233 於 2019-6-25 18:33 發表

...但本身親戚想我讀住 大學college D英文班先 都係幾百蚊 唔洗俾學費住 英文得先報major 同埋佢地無諗住我畢到業 唔得就當叫見識下就算 但係個官一定唔會諗呢點

finance其實可以叫親戚入住我戶口先 第日還番比佢 不過依家比佢發現先 就算下次補番多D個數都無咩用
依家佢有Fail Record... 下年申請過都感覺會難...
原來你的英文都唔掂,衰多二錢重.英文都唔掂你點去讀大學.
不過依家比佢發現先 就算下次補番多D個數都無咩用......x 88888888,你讀好D英文再申請過啦.

...............................................................................................................................................
或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.

引用:
原帖由 ggagag 於 2019-6-25 07:14 PM 發表

原來你的英文都唔掂,衰多二錢重.英文都唔掂你點去讀大學.
不過依家比佢發現先 就算下次補番多D個數都無咩用......x 88888888,你讀好D英文再申請過啦.

........................................................................................................... ...
Thank 佢地臨急先叫我過去 都係得番幾個月時間準備 本身英文就係唔好就整到個人好緊張 今次失敗都未必係壞事 算鬆一口氣 但佢地失望

引用:
原帖由 jjaassoonn2233 於 2019-6-25 19:27 發表

...佢地臨急先叫我過去 都係得番幾個月時間準備 ....但佢地失望 ...
呢個又係致命傷.
佢地為什麼失望?
...................................................................................................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-6-25 16:26 發表

...去老美讀書...唔去都唔係損失。
agree.

你要知道....visa officer係會預先假設你會留低唔走...unless you can prove otherwise
在於visa officer來說...有兩母子行埋黎申請簽證...
話個仔想去美國讀書...不過佢戶口連學費都唔夠比.....個仔英文又唔掂...
問佢做乜工..又唔係特別收入高...
香港亦再冇其他親人...冇物業.....冇資產......不過美國有親戚...

你覺得點解佢要比簽證你?
好采你冇話自己唔諗住畢到業咋...唔係仲衰多兩錢重..

唔係呢兩年定係早兩年的問題...我早排先用Dropbox申請...夜晚去ELink寄....隔一個工作天下晝已經可以拎返..
問題係係你既情況根本說服唔到visa officer比簽證你..

做左既事冇話浪費...都係一個經驗...練左英文亦對自己有益..

支持香港警察
引用:
原帖由 ggagag 於 2019-6-25 08:16 PM 發表

agree.
去美國住幾年,分分鐘有過敏症,尤其對花粉過敏.
有時領咗嘢(過敏症)都唔知.細心硏究才明白,可能食得多某類食物產生反應.
例如 花生(製品)可能是基因改造品種關係,奶類(製品),D奶牛可能打咗(posilac)牛激素(增加奶量).
(wiki)歐盟好似是禁止打posilac 的.

現在呢兩樣嘢我在美國都唔敢食了. ...
問你以後仲去唔去,老美咁霸道,唔去都唔會可惜

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-6-25 20:33 發表

問你以後仲去唔去,老美咁霸道,唔去都唔會可惜
我係去探親.

引用:
原帖由 jjaassoonn2233 於 2019-6-25 06:33 PM 發表

收我果間係大學黎 23000一年 但本身親戚想我讀住 大學college D英文班先 都係幾百蚊 唔洗俾學費住 英文得先報major 同埋佢地無諗住我畢到業 唔得就當叫見識下就算 但係個官一定唔會諗呢點

依家佢有Fail Record... 下年申請過都感覺會難

你覺得主要都 ...
好平23000,呢間嘢都唔慌好得去邊,冇三/四萬啲學校才有返啲級數。
現在大學學位多咗,勸力D第三年入返大學吧

引用:
原帖由 Vin07 於 2019-6-25 08:19 PM 發表

你要知道....visa officer係會預先假設你會留低唔走...unless you can prove otherwise
在於visa officer來說...有兩母子行埋黎申請簽證...
話個仔想去美國讀書...不過佢戶口連學費都唔夠比.....個仔英文又唔掂...
問佢做乜工..又唔係特別收入高...
香港亦再冇其他親人...冇物業.....冇資產......不過美國有親戚. ...
我阿媽好自責 佢覺得佢累左我...
親戚話佢唔係度 應該問小好多野/易批D
同埋無2丁友咁可疑 佢連人地講咩都聽唔明 要我講番比佢聽
但係除左岩岩D師兄講果個戶口存款致命傷 冷靜D諗諗 再加埋家庭/工作 /住屋 /有親人 樣樣加埋真係好難唔令人懷疑
但係當下直接Refuse果一刻真係呆左 諗唔到衰咩 仲要全世界都聽到
不過依家講黎無用 無早知

不過你有樣野講得好岩 英文練左無話咩後唔後悔 同埋盡左力 對答完全無問題 之前佢地個個都估我衰Q&A

主題標籤 #簽證 #美國
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。