• 瀏覽: 798
  • 回覆: 10
大家點睇講大話既同事?

上個月有份Job已經做完交晒比個客呀啦,個客打黎話好似仲差d野,我問佢係咪仲差d野,佢唔使1秒就答我做完比左我,我印像中佢近幾月都無咩比過我,之後我再翻查一下係無收過,我同另一位同事再問多佢一次,佢又係唔使一秒話比左我,仲言之鑿鑿話當日咪比左你,我話點比,有幾多野,佢就話唔記得,之後我再同客溝通,再翻查d文件,原來個客跟本無比過我地,我當然O晒咀,對住佢成日都係咁,又好想同老闆講,之後都忍住唔講,諗住自己搵工辭職就算。

通常電郵會提左大家做左d乜,有咩Job no要記住,佢成日唔知有無睇電郵,自把自為又開多個Job no,佢唔睇咪問下人囉,成日做左d重覆又重覆。

明明白字黑字寫左比佢,我同事都有見證,比佢又唔睇,跟住又話唔使比佢,諗住佢會睇返d電郵,點知又唔睇,又話我講佢知,好彩有電郵做證。
都唔一次半次...冇同事同佢溝通到

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
睇你篇文, 我都要睇幾次先明, 你D溝通能力亦唔見得有幾好

如果得我同佢溝通有問題就係我問題,其他同事都係咁講,咁你睇多幾次囉。

我同老細及其他5位同事都溝通良好,冇試過有問題囉。

有二位老細經常唔係香港,我都係用whatsapp同佢地去溝通,從來冇試過話唔明。
引用:
原帖由 vacationhk 於 2019-6-28 10:43 AM 發表

睇你篇文, 我都要睇幾次先明, 你D溝通能力亦唔見得有幾好

回覆 引用 TOP

我會揀同老闆講囉, 自己做得好地地, 因為D咁既人走唔值得, 一陣新公司又有咁既人, 咪ON居

同佢講過啦,但佢太好人...,佢都話佢唔係好識同人溝通
引用:
原帖由 vacationhk 於 2019-6-28 01:13 PM 發表

我會揀同老闆講囉, 自己做得好地地, 因為D咁既人走唔值得, 一陣新公司又有咁既人, 咪ON居

回覆 引用 TOP

前排仲有10幾20個速遞袋,比佢一次過用晒又唔出聲,比佢激死

回覆 引用 TOP

知足常樂
近排做20分鐘野,之後玩手機玩1個鐘,來來回來都係咁,本來1日攪掂晒,佢要做3日。

個位同事昨日終於自己辭職,老闆話唔會留佢再請人。

回覆 引用 TOP

真係好唔明,本來無乜年齡歧視,老闆問我請咩年紀既人好,我就無所謂。

最近請左個20出頭既年青人,公司都唔洗點加班,如果冇野做準時6點可以走人,有野做都可能6點15分前都可以收工,我哋都係翻五日工,老闆只有個要求唔準遲到。

呢位年青住公司好近,1個地鐵站,行翻公司都係15分鐘到,頭1個月遲到了幾次,又話等唔到車。有時食飯傾開計,原來佢夜晚鐘意去玩,攪到朝早起唔到身又整傷身體,你私人時間整傷身體影響唔到工作就話知你,有日翻到公司扮晒病咁,原來佢話整傷左隻手要睇醫生,又請左2日病假,頭1個月已經請左3日病假。

第二個月隔兩日就話等唔到車要遲翻小小,公司d野已經積埋好多,老闆仲問比多小小野佢做,我話佢頂唔住啦,最後又要我幫佢執手尾,我估佢都係過唔到試用期

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]