[越南] 人在越南胡志明市3個月,正在芽莊度假但唔覺得好玩。

人在越南胡志明市3個月,正在芽莊度假但唔覺得好玩。 E-mail 此主題給朋友

首先如果去開泰國、印尼巴厘島,再來芽莊就發覺呢度落後好多,
條街多垃圾,本地人素質唔高,喜歡周圍丟垃圾,海邊小便,細路在酒店走廊尖叫追逐父母不理,
10個攤販,9個呃游客,周圍好多旅游陷阱。

本地食店衛生不到位,給游客的食店貴過台灣、馬來西亞,
如果比其他東南亞差太遠,但價格卻差不多,不如去泰國、大馬好過。

騙游客錢每個地方都有,但10個攤販9個呃,真係只有越南才有。

熱賣及精選
路邊甘蔗汁,標準價是 6000盾,
胡志明市周圍都是呢個價,芽莊(本地人)都是呢個價,
特大杯就會 10k盾,
但我查詢芽莊的價格,從 15k 到 20k 都有,貴過泰國、大馬。
呢d就是呃游客。

面膜、潘婷護髮素就好平。

回覆 引用 TOP

早前去過越南及柬埔寨,覺得這兩處地方都比泰國貴及冇泰國咁好玩,尤其是柬埔寨,物價都幾高,在柬埔寨馬德望與一對星加坡夫婦談起柬埔寨出外用餐價錢貴,他們也說比馬來西亞及泰國貴,越南仲衰,遊客另外一個收費,聽講話碰到華僑大家講起普通話、廣東話仲收貴啲

引用:
原帖由 hungsing0 於 30/6/2019 17:12 發表

早前去過越南及柬埔寨,覺得這兩處地方都比泰國貴及冇泰國咁好玩,尤其是柬埔寨,物價都幾高,在柬埔寨馬德望與一對星加坡夫婦談起柬埔寨出外用餐價錢貴,他們也說比馬來西亞及泰國貴,越南仲衰,遊客另外一個收費,聽講話碰到華僑大家講起普通話、廣東話仲收貴啲 ...
柬埔寨真係冇辦法,物資短缺咁…

@serco.simon

錘若流星,喝似轟雷
引用:
原帖由 轟雷錘 於 2019-6-30 06:09 PM 發表

柬埔寨真係冇辦法,物資短缺咁…

@serco.simon  
柬埔寨金邊聽講是東南亞第三貴的地方,第一是新加坡,第二是曼谷。
咩都美金,當地人極少外面用膳。
我就無興趣去柬埔寨。

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-30 05:12 PM 發表

早前去過越南及柬埔寨,覺得這兩處地方都比泰國貴及冇泰國咁好玩,尤其是柬埔寨,物價都幾高,在柬埔寨馬德望與一對星加坡夫婦談起柬埔寨出外用餐價錢貴,他們也說比馬來西亞及泰國貴,越南仲衰,遊客另外一個收費,聽講話碰到華僑大家講起普通話、廣東話仲收貴啲 ...
越南,我覺得胡志明市還可,起碼好多連鎖便利店明碼實價,
大城市選擇多,正宗日本料理都有(當然不平),外國連鎖都有好多。

芽莊真 PK,我住呢條街,全部都有士多卻無外國游客願意光顧,
大家寧願走 20分鐘去商場的超市買野。

我因工事上年在河内、胡志明、峴港住了兩個月。
今年胡志明住了兩個月,現在在芽莊,

第一次去一個城市根本唔想在街邊消費,
感覺越南人上下一心,全國齊齊呃游客。

一天可以 “不小心找少錢” 三次!
我對物價瞭如指掌,一杯蔗汁、一個法棍Bahn Mi、一碟鷄飯、一罐汽水,
我都知道合理的價錢,河内已經好多衰人呃游客錢,但都無芽莊呢度幾乎個個 100%都呃游客,
幾乎避無可避。所有鋪頭、路邊攤全部不標價錢,而且隨時亂叫價。

芽莊的 Vinpearl 珍珠樂園,越南朋友話不如香港海洋公園,設備比較落後,
入場接近 300港元不值得去。而且裏面遮蔭地方少,非常曬很辛苦。

個泥漿浴同陌生人一起沉浴都要三百以上?我不如去台灣溫泉好過啦。

呢度最多大陸人、俄羅斯人、韓國人。

講起 Pho,芽莊被推薦的兩三家 Pho 店都不及 胡志明市的那幾家。
以後不會再來芽莊,除非出差。

回覆 引用 TOP

我在大叻市的酒店詐騙。

Agoda:35平方米、兩張雙人床(最多睡4人)、市區風景。
酒店位於半山區,風景優美。我以特價訂了 7晚房間(分開兩張訂單 3晚 + 4晚)。

結果去到,給了 8平方米無窗房,房門是半透明。
我聯絡 agoda,7晚中取消了第二個訂單 4晚。
酒店就話 “一定是我們的 agent 同 Agoda 有誤會”,“但你如果比多d ,我們可以幫你升級房間”
Agoda CS 話 “你訂的房間,酒店已經確認,建議你直接與總經理交涉!”

酒店是家庭式營運,大佬是經理、大佬的老婆:清潔和接待、細路打雜,還有大佬的兩個孩子。
酒店 lobby 其實就是客廳,房間完全不隔音,lobby 小孩成日尖叫追逐超吵!
每日上午 5點半我被酒店一家人吵醒。

你話越南人多狡猾,好心d youtuber 同旅游雜志停止吹捧越南啦。
垃圾國家,大部分游客去一次都夠啦!

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2019-6-30 07:30 PM 發表

我在大叻市的酒店詐騙。

Agoda:35平方米、兩張雙人床(最多睡4人)、市區風景。
酒店位於半山區,風景優美。我以特價訂了 7晚房間(分開兩張訂單 3晚 + 4晚)。

結果去到,給了 8平方米無窗房,房門是半透明。
我聯絡 agoda,7晚中取消了第二個訂單 4晚。
酒店就話 “一定是我們的 agent 同 Agoda 有誤會”,“但你如果比 ...
當日住大叻酒店只係7usd , 兩年前

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2019-6-30 06:55 PM 發表

柬埔寨金邊聽講是東南亞第三貴的地方,第一是新加坡,第二是曼谷。
我就無興趣去柬埔寨。
寮國應該數一數二

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2019-6-30 06:55 PM 發表

我就無興趣去柬埔寨。
照我所知東南亞最貴是寮國即係老鍋, 唔知點解越窮嘅國家生活指數越高

喜歡浮潛的來芽莊玩幾天ok的,但呢度不適合我。因為我不喜歡水上活動,
另外呢度很不方便,始終比較喜歡大城市。
越南始終落後、多陷阱,但胡志明市我可以接受。
生活便利好好多,周圍商店連鎖店競爭,減少了宰客現象,
士多的價格離譜,就去連鎖便利店或超市買,周圍都有。
芽莊直投全城騙子,天價宰客,來芽莊玩分分鐘貴過去泰國、大馬東部。又受氣,芽莊的老一輩經常以見到仇人的目光盯住游客,服務差很常見。

三間叫車公司競爭白熱化:Grab、Go-Viet、BE,
大量優惠成日推送,低到 1元到3元就叫到車!
只在胡志明市、河内才有。

國際連鎖齊備,連台灣有名的老虎堂都有

IMAX、4DX 電影院,好似暫時只有胡志明市才有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hungsing0 於 1/7/2019 08:31 發表

照我所知東南亞最貴是寮國即係老鍋, 唔知點解越窮嘅國家生活指數越高
冇自己產業,乜都要入口
https://www.nomadicmatt.com/travel-blogs/cost-traveling-laos/

錘若流星,喝似轟雷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2019-6-30 01:56 PM 發表

首先如果去開泰國、印尼巴厘島,再來芽莊就發覺呢度落後好多,
條街多垃圾,本地人素質唔高,喜歡周圍丟垃圾,海邊小便,細路在酒店走廊尖叫追逐父母不理,
10個攤販,9個呃游客,周圍好多旅游陷阱。

本地食店衛生不到位,給游客的食店貴過台灣、馬來西亞,
如果比其他東南亞差太遠,但價格卻差不多,不如去泰國、大馬好過。

騙游客錢每個地方都有,但10個攤販9個呃,真係只有越南才有。 ...
認同
仲要小心的士佬 屈錢

醉人月滿影.凡塵點點聲.
止贏不止輸,秒秒在其中.
歸心不歸路,雲遊在夢中.
危機感常在,番番指日中.

一切盡在掌握之中,可惜問題一再出現.
芽莊的消費離譜,
明明窮過、落後過、營運成本低過 泰國、大馬、台灣,
但消費貴過曬人地。

下面呢碟分量少到好似兒童餐的意大利粉:
一個小鷄腿+三啖吃完的意粉,叫一杯凍茶,全部港幣 43蚊!
真係不如去台灣、泰國、大馬。

商場有冷氣、地方望上去乾净,
呢d 屬於基本要求,不是奢華,
在越南芽莊:只要有冷氣、乾净的餐廳,就屬於奢華。

另外,近期有旅游網站熱炒的越南富國島,一樣揾笨。
又落後又窮又多垃圾,周圍呃游客,消費卻貴到死,
騎電單車見到差佬就會被刁難要比錢解決。
千萬不要去富國島。

附件

IMG_20190701_134628.jpg(85.66 KB)

2019-7-2 01:14 PM

32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。