• 瀏覽: 3,068
  • 回覆: 20
  • 追帖: 2
如果賣家留牌/買家想換號碼,我知道過戶可以同時處理埋申請新號碼,無了解錯應該即日有新號碼?

咁如果賣家揸左部車出來,係唔係應該泊喺運輸處附近停車場?
定係泊去買家附近停車場?還是留喺賣家附近停車場?

當拎到新號碼,最快又最方便可以去邊造車牌?
包安裝?部車又未換牌係唔係唔揸得出街?要自己裝?

第一次買二手車,好多野都唔明白,網上教學只教揀車,check車同埋教到去運輸處處理交易,之後就無講....
我見好多教學都無講,唔想請多日假去搞....

回覆 引用 TOP

精選汽車

造車牌
去D 車TIE 店 門口通常 SHOW 晒出泥
太約2-4小時啦 你要同佢講係咩MODEL 就番SIZE
包安裝 ? no  2個車牌 後面係有雙面膠紙..... DIY ....

車揸去運輸署附近泊低,轉名後交收,買家合理時間內可以揸去換前後號碼牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-7-9 12:06 發表

造車牌
包安裝 ? no  2個車牌 後面係有雙面膠紙..... DIY ....

9895210 ...
雙面膠紙? 每塊都有兩口螺絲上實嗰噃,
帶兩枝分別平頭/十字批自己攪啦.

所謂經驗,其實是出自一班混蛋於做錯事後將他/她的不快”傳授”給其他人;
我也會做錯但我衹”分享”我的不快經過給其他人.
引用:
原帖由 Fourman 於 2019-7-9 04:45 PM 發表

係呀 試過有貼埋雙面膠紙比你
唔一定係上螺絲 最少我前後都冇 螺絲

例如下面咁

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-7-9 16:47 發表

例如下面咁
睇係幾好睇, 甩咗遇到白鮓就屙卵炒米.....

所謂經驗,其實是出自一班混蛋於做錯事後將他/她的不快”傳授”給其他人;
我也會做錯但我衹”分享”我的不快經過給其他人.
引用:
原帖由 Fourman 於 2019-7-9 04:53 PM 發表

睇係幾好睇, 甩咗遇到白鮓就屙卵炒米.....
冇計 原車設計 ... 我都只有加多幾條膠實佢

回覆 引用 TOP

部份原廠新車前後牌都係無鑼絲位,只係用雙面膠紙痴上去

回覆 引用 TOP

知足常樂
引用:
原帖由 novo0704 於 2019-7-9 12:06 PM 發表

造車牌

...
最好方法就拍去深水埗運輸署停車場, 之後上去運輸署轉名留牌攞新號碼, 跟住行過去九江街有幾間車牌铺頭即做, 我之前做大概十五分鐘搞掂, 記住要攞埋行車證上運輸署, 我上次冇攞就要畀多八十蚊補領。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-7-9 04:47 PM 發表

例如下面咁
https://d.share.photo.xuite.net/chrischoi_326/1d060f7/10781897/500612654_m.jpg
雙面膠紙一定要用3m紅色嗰隻唔好 貪平

回覆 引用 TOP

留牌好似得長沙灣及金鐘運輸處有得做。 所以如要留牌同過戶一次過搞掂最好去呢兩間。但我認為去長沙灣比較方便,因樓下對面有車牌做。 等半粒鐘換埋車牌,走得!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fourman 於 2019-7-9 04:45 PM 發表

歐洲車係咁架

回覆 引用 TOP

最好係拆舊前後牌
去舖頭叫佢開孔及對位

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]