註冊 登入

[綜合資訊] 打算在日本買樓渡假用,想問一下........

打算在日本買樓渡假用,想問一下........ E-mail 此主題給朋友

想請教一下各位師兄師姐, 香港人去日本,最長可以逗留幾耐呢?
因打算在日本買樓,有空就過去住幾個月,不過係驚逗留時間唔長,好快又要回港.....

熱賣及精選
樓主有冇去過日本?如果有就留意吓過海關印!

方便告訴我一下嗎?
引用:
原帖由 nicekate 於 2019-7-9 01:06 PM 發表

樓主有冇去過日本?如果有就留意吓過海關印!

唔係咁方便

唔緊要,唔該哂你先
引用:
原帖由 hkgm 於 2019-7-9 01:43 PM 發表

唔係咁方便

回覆 引用 TOP

香 港 特 別 行 政 區 護 照 免 簽 證 或 落 地 簽 證 情 況 一 覧 表

日 本 (Japan)
最 長 可 逗 留 期 :  90 天

樓主....你打算買邊度?東京? 大阪? 北海道?
海邊小屋? 市區住宅?

連日本最長可以逗留幾耐都唔知就竟然話想喺日本買樓真係神乎其技

樓主小姐 咪嘥氣啦 日本咁大 假設你買左東京樓 你次次都去都淨係去東京咩 況且日本樓易買難賣 留返啲錢做其他投資 用投資回報資助旅費仲實際啦

同埋你打算次次去住個幾月 睇黎你都係非富則貴之流 應該唔洗返工捱世界 既然咁富貴 又有錢投資 點解唔直接搵投資顧問 走黎香討問專家

YO !!
可能去日本買樓都吾知日本用咩貨幣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 悠悠BB豬 於 2019-7-9 12:50 PM 發表

想請教一下各位師兄師姐, 香港人去日本,最長可以逗留幾耐呢?
因打算在日本買樓,有空就過去住幾個月,不過係驚逗留時間唔長,好快又要回港.....
最長可以逗留90日. 每年要交固定資産税, 如果可用面積是200平方米以下 物業估價× 6分1 X 1.4% .
如果是一戶建, 要找人做定期維護, 例如除白蟻.
如果是公寓, 每月要給的管理費和公寓保養費 大約是物業估價的0.07%-0.2%
另外要交都市計劃稅, 比較固定資産税少, 是物業估價× 3分1 X 0.3%

我覺得分垃圾最煩

Lung up post

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################

回覆 引用 TOP

買左樓可以留耐d ,不過要有特別方法。
個方法就係玩佔領。。。

樓主 真有輻氣

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本 #香港
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。