• 瀏覽: 2,802
  • 回覆: 29
引用:
原帖由 吸不透的香煙 於 2019-7-10 11:38 PM 發表

師兄,你可以試下拆過水箱蓋, 睇下啲膠邊係咪已經老化,冇曬彈性。
我 啱啱都遇到呢個問題 ,但係又搵極都搵唔到邊度漏水 ,水箱有冇水溝油個現象 ,跟住上網睇人哋分享, 最後發現係個水箱蓋到期 ,條膠邊冇曬彈性, 跟住去零件舖買咗個100蚊嘅正廠水箱蓋換咗之後 ,水箱水就冇少到啦 。
當然我嗰款歐洲車同你嗰款唔同, 但係一百蚊,你可以試下 ...
竟然係咁樣, btw, 我已經俾左車房 check 緊了, 下午再睇下係咩情況, 唔該哂師兄

精選汽車
引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2019-7-11 08:57 AM 發表

睇下engine 入暖水coil那段,好多時係果度漏,但被忽略
但係我照極都睇唔到有水痕水漬, 真係R哂頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 T12 於 2019-7-11 11:36 AM 發表

我試過盤頂三通膠圈老化,開車微漏,停車就一D事都無,直至行一段路程,見到水痕先發覺。
換膠圈就搞掂?

引用:
原帖由 chuenlam 於 2019-7-11 11:43 AM 發表

竟然係咁樣, btw, 我已經俾左車房 check 緊了, 下午再睇下係咩情況, 唔該哂師兄
你可以等下午車房包膠先決定。
之後再自己拆個水箱蓋睇下。
$100,去食個晚飯都冇左

引用:
原帖由 吸不透的香煙 於 2019-7-11 11:46 AM 發表

你可以等下午車房包膠先決定。
之後再自己拆個水箱蓋睇下。
$100,去食個晚飯都冇左
師兄係講緊果個水箱係圓型果個嗎?

引用:
原帖由 chuenlam 於 2019-7-11 11:52 AM 發表

師兄係講緊果個水箱係圓型果個嗎?

回覆 引用 TOP

即係副水箱

回覆 引用 TOP

多數係水喉頭個座漏
留意下有無水箱水顏色的"結晶體"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuenlam 於 2019-7-11 11:46 AM 發表

換膠圈就搞掂?
係呀,不過我都成個三通换新,$1xx貨仔

豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

回覆 引用 TOP

尋日拎車了, 師傅話試過泵水係有漏水的, 但係好少, 少到佢地都搵唔到邊有漏出黎, 因為睇唔到有水漬, 所以建議我繼續揸到漏水情況明顯D既時候再搵佢CHECK

P.S check 左一日, 完全冇任何收費, 搞到我都有D唔好意思

回覆 引用 TOP

阿sir教落  先換水箱蓋

K
引用:
原帖由 bbbbb1204 於 2019-7-12 12:16 PM 發表

先換條膠圈試試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbbbb1204 於 2019-7-12 12:16 PM 發表

我都係咁話…
可以睇吓水箱蓋啲膠件有無硬化,彈弓有無彈力,有問題就即換咗佢啦…!

回覆 引用 TOP

我架車剛剛出現同一問題,但比你更嚴重。我入完後一陣就漏晒,去車房睇係水泵問題,換左個新水泵就無事。費用4千左右。

回覆 引用 TOP

結果係自己走去買個新水箱蓋就冇漏了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]