註冊 登入

[西歐] 德國團無啦啦去馬克思故鄉

德國團無啦啦去馬克思故鄉 E-mail 此主題給朋友

名人故居喎!關我們鬼事咩?

又唔係有咩特別,無啦啦浪費時間去咁偏僻地方!

去貝多芬故鄉,至少我都唱過下「擔開張櫈」呀!

有無邊間的團可以不去?

熱賣及精選
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-7-10 12:58 PM 發表

又唔係有咩特別,無啦啦浪費時間去咁偏僻地方! ...
或許(你)此生不會懂.

回覆 引用 TOP

可能大陸人喜歡

引用:
原帖由 sictakho 於 2019-7-10 22:16 發表

可能大陸人喜歡
崇洋媚外😂

引用:
原帖由 heis 於 2019-7-11 09:57 AM 發表

崇洋媚外😂
跟團嘅通常都係上咗年紀,呢啲景點對佢地都有啲吸引力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sictakho 於 2019-7-10 10:16 PM 發表

可能大陸人喜歡
你懂的.

https://www.hk01.com/大國小事/178160/ >
中國官方贈巨型雕像予馬克思故鄉

...當地將成為中共官員的朝聖地...

東歐甚至好多前蘇聯國家的人民(尤其當年)係對馬克思恨之入骨。
馬克思思想其實正正係催生恐怖主義的鼻祖之一。

馬克思其中一句話係:
"Once we are at the helm, we shall be obliged to reenact the year 1793…When our time comes, we shall not conceal terrorism with hypocritical phrases. . . The vengeance of the people will break forth with such ferocity that not even the year 1793 enables us to envisage it."

中譯:
“一旦我們(共產主義團夥)掌舵,我們將不得不重新演繹1793年(法國大革命後的恐怖時代)......當我們的時代到來時,我們不會用虛偽的短語隱瞞恐怖主義......人民的複仇將以如此兇猛的方式突然爆發,其兇暴程度甚至讓1793年的恐怖時代也無法想象(自愧不如)。“

其實呢種活動,同日本政客參拜靖囯神社無異。
在被害者家庭後代的傷口上撒鹽。
引用:
原帖由 mnaa6525 於 2019-7-12 08:06 AM 發表

你懂的.

https://www.hk01.com/大國小事/178160/ >
中國官方贈巨型雕像予馬克思故鄉

...當地將成為中共官員的朝聖地...

咁你都可以話自己冇宗教信仰,去乜鬼教堂。個人喜好來姐。

如果真係太介意,改自由行啦。
比我自己去都唔會揀馬克思故居。

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-7-13 12:55 AM 發表

咁你都可以話自己冇宗教信仰,去乜鬼教堂。...
教堂可以當作 古蹟/建築藝術 去睇,不需要有宗教信仰.

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-7-10 12:58 PM 發表

有無邊間的團可以不去? ...
邊個旅行團去?

引用:
原帖由 無盡芳香的希望 於 2019-7-13 10:41 AM 發表

邊個旅行團去?
mnaa6525

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mnaa6525 於 2019-7-13 03:20 AM 發表

教堂可以當作 古蹟/建築藝術 去睇,不需要有宗教信仰.
咪係囉,咪一樣咁當佢係咪得囉

引用:

有無邊間的團可以不去? ...
千奇唔好學救生員傑少咁玩火呀!分分鐘留係德國日日飲啤酒食豬手架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2019-7-14 11:35 AM 發表

咪係囉,咪一樣咁當佢係咪得囉
馬黑仔故鄉個到,係偏僻地區,又唔靚,無嘢好睇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-7-12 09:44 發表

東歐甚至好多前蘇聯國家的人民(尤其當年)係對馬克思恨之入骨。
馬克思思想其實正正係催生恐怖主義的鼻祖之一。

馬克思其中一句話係:
"Once we are at the helm, we shall be obliged to reenact the year 1793…When our time comes, we shall not conceal terrorism  ...
一旦我們(共產主義團夥)掌舵,我們將不得不重新演繹1793年(法國大革命後的恐怖時代).
日本軍國主義一樣恐怖..

回覆 引用 TOP

主題標籤 #德國

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。