• 瀏覽: 14,177
  • 回覆: 65
大家覺唔覺廣東省比起好多外省係特別污糟邋遢,搞到好多時對大陸有刻板印象,仲係覺得嗰邊污糟邋遢。反而後來去左省外地方就覺得好好多。

本地人話,因為外省人來晒廣東整汚糟

楼主可否舉一些例子説明呢,多谢。

真係唔多鐘意廣東省,鐘意北方多d,江蘇省 山東省果d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louishk 於 2019-7-10 09:22 PM 發表

楼主可否舉一些例子説明呢,多谢。
D街道衛生比較差,路溶溶爛爛咁,同埋D樓比較老土

引用:
原帖由 泉友 於 2019-7-10 03:29 PM 發表

大家覺唔覺廣東省比起好多外省係特別污糟邋遢,搞到好多時對大陸有刻板印象,仲係覺得嗰邊污糟邋遢。反而後來去左省外地方就覺得好好多。
專業攻垃圾旅遊景點乎?

回覆 引用 TOP

唔覺
深圳都有唔少企理乾淨嘅地方

原帖由 RMAK69 於 2014-9-20 02:17 PM 發表
我會建議早一晚搭A11/E11去到機場然後係機場過夜機場有洗手間便利店

因為N11車費太貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泉友 於 2019-7-10 11:04 PM 發表

D街道衛生比較差,路溶溶爛爛咁,同埋D樓比較老土
邊個地方等我上去看看

但而家興去d 又大又新商場,幾企理播。
樓主鍾意去民居 ?

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-7-11 08:32 AM 發表

但而家興去d 又大又新商場,幾企理播。
樓主鍾意去民居 ?
其實度度都有e類情況,但廣州近民居附近特別污穢又吾覺,行過又冇乜大陣臭味

回覆 引用 TOP

北方人係比較企理D 

与真正的中国人们一起打造习近平主席的中国梦

回覆 引用 TOP

深圳我覺得唔錯,係羅湖關口有D污糟同殘。但係廣東其他城市都係老老土土咁

引用:
原帖由 泉友 於 2019-7-10 03:29 PM 發表

我住深圳,睇唔到樓主既情況窩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]