註冊 登入

[翡翠台][無綫新聞] CCTVB 到底有幾唔中立!!!

CCTVB 到底有幾唔中立!!! E-mail 此主題給朋友

成日話 TVB 唔中立,但又講唔出 TVB 有乜唔中立
好,就等我講清楚

先講新聞部
有冇人可以話我知,當年佔中七警案,係邊間傳媒揭發? 咪又係 TVB,仲接連塞新聞獎「表揚」
每年碌死,都走去追訪天安門老母,聽班老母喊苦喊忽,轉載天安門老母受訪片段
http://news.tvb.com/greaterchina/5cef90d4e60383fb0e86d485/%E5%85%AD%E5%9B%9B%E4%B8%89%E5%8D%81%E5%91%A8%E5%B9%B4-%E6%9C%89%E5%A4%A9%E5%AE%89%E9%96%80%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E6%88%90%E5%93%A1%E6%8C%87%E4%B8%80%E7%9B%B4%E5%8F%97%E7%95%B6%E5%B1%80%E7%9B%A3%E6%8E%A7
http://news.tvb.com/greaterchina/5cf62516e60383fb37dbb915/%E5%85%AD%E5%9B%9B%E4%BA%8B%E4%BB%B6%E4%B8%89%E5%8D%81%E5%91%A8%E5%B9%B4-%E5%A4%9A%E5%90%8D%E5%A4%A9%E5%AE%89%E9%96%80%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E6%88%90%E5%93%A1%E7%8D%B2%E5%AE%89%E6%8E%92%E6%8B%9C%E7%A5%AD
http://news.tvb.com/greaterchina/5ced2303e603836e3c86d4c9/%E5%85%AD%E5%9B%9B%E4%BA%8B%E4%BB%B6%E4%B8%89%E5%8D%81%E5%91%A8%E5%B9%B4-%E5%A4%A9%E5%AE%89%E9%96%80%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E8%B5%B4%E5%90%84%E5%9C%B0%E8%A8%AA%E6%AD%BB%E9%9B%A3%E8%80%85%E5%AE%B6%E5%B1%AC
每當有維權律師失蹤,都北上採訪家屬
《講清講楚》又係兩邊邀請,請完李慧琼又請胡志偉;當年佔中又請周永康上去講到唔清唔楚

節目組又點呢?
《天與地》政治劇,幾尷尬都照頒最佳劇集獎
《鐵探》、《翻生武林》又有政治隱喻
甚至《白色強人》結局篇預告叫人再創奇蹟
《東張西望》又成日含沙射影取笑大陸人
反對派成日鬧《搭上高鐵愛旅遊》、《大灣區 活好D》,咁《8個香港》、《香港原味道》夠地道啦,咪又係扮睇唔到

最後藝員部
幾個視后 (田、胡、唐、李) 都係佔中友,再數落去麥馮兩黃友又力捧,仲要有得拍合拍劇大劇

因為唔站暴徒邊、因為唔剪走暴徒衝擊片段,所以被針對?
究竟咩叫新聞自由、言論自由?
暴徒成日要求新聞自由、言論自由,但到最後都係雙重標準
啱聽就叫言論自由,唔啱聽就非我族類

如果真係因為掟磚片出街,咁暴徒其實應該衝擊 now
因為當日 now 新聞直播清楚可見暴徒掟磚

附件

tvb-15_9teKX_1200x0.png(452.05 KB)

2019-7-10 07:04 PM

下載.jpg(11.77 KB)

下載 (1).jpg(13.86 KB)

下載 (1).jpg

未命名.png(33.38 KB)

2019-7-10 07:07 PM

熱賣及精選
有冇大神拎返 612 暴動日掟磚個動圖出嚟?

t.v.b.一向持平,沒什麼偏頗。

就係要你唔中立! 依啲就係唔歸邊,得罪生果教嘅後果!

Hello !!!
d人係選擇性失明, 你講咩都冇用

家陣香港只容許一種聲音,就係黃色聲音

非我族類者當誅,非黑即白,完全文革

[size=1.13]資金不會逃難。資金只做一件事情:逐利。

一注獨贏XXX融 3XX 平均4
只要報導示威者既暴力行為,例如掘,掉鐵枝,放有毒物品,用腐蝕性液體攻擊警察,搶手機,人多蝦人少圍住唔俾人走,迫人delete片及相,打人及非禮
咁就係唔中立
只有話所有示威者手無寸鐵,所有警察都係黑警既先係中立

都話佢地要既唔係中立,係要全黃呀!

CCTVB是否中立,就不講,有人話不是喎,有好多黃色偽人,其實這是粉飾,又或者養匪自重而己,政治立場風向標,就是無綫新聞部,而不是垃垃圾圾東張閪望...其他節目,本人有此諗法,早輪有線電視,話要改善財政,就要炒人,但是,新聞部竟然絲毫無事,顯然而見政治立場就章,就是新聞部。大家覺得無綫新聞.......方向是"藍"定"黃"呢?!!

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2019-7-10 08:51 PM 發表

CCTVB是否中立,就不講,有人話不是喎,有好多黃色偽人,其實這是粉飾,又或者養匪自重而己,政治立場風向標,就是無綫新聞部,而不是垃垃圾圾東張閪望...其他節目,本人有此諗法,早輪有線電視,話要改善財政,就要炒人,但是,新聞部竟然絲毫無事,顯然而見政治立場就章,就是新聞部。大家覺得無綫新聞.......方向是"藍"定"黃"呢?!! ...
黃就一定,尤其七警係無綫害
但暴徒針對無綫記者,就會慢性逆轉無綫新聞個黃底

引用:
原帖由 天秤使者 於 2019-7-10 07:44 PM 發表

就係要你唔中立! 依啲就係唔歸邊,得罪生果教嘅後果!
x2. 而家黑衣人要全香港人公司等表態, 7.1 tvb直播衝擊立法會斷正, 班示威者發爛渣, 其實'直播'最中肯, 大家一齊睇, 冇得剪接.支持tvb.

自從得罪生果就俾它抹黑

其實只要大家支持,收視率沒有大跌,最後跪的都會是廣告商,其實近幾年無線的劇和節目水平都有提升,起碼我會繼續看tvb

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-7-10 07:04 PM 發表

成日話 TVB 唔中立,但又講唔出 TVB 有乜唔中立
好,就等我講清楚

先講新聞部
有冇人可以話我知,當年佔中七警案,係邊間傳媒揭發? 咪又係 TVB,仲接連塞新聞獎「表揚」
每年碌死,都走去追訪天安門老母,聽班老母喊苦喊忽,轉載天安門老母受訪片段
http://news.tvb.com/greaterchina/5cef90d4e60383fb0e86d485/%E5%85%AD ...
一句講晒唔偏黄就係唔啱
影到佢掟磚唔cut走條片就叫做抹黑佢!

主題標籤 #權律
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。