台北昆明路

本主題由 Will-Jai 於 2019-7-15 08:47 PM 移動

台北昆明路 E-mail 此主題給朋友

我想問昆明路係未響台北捷西門站,桃園機場可以點去昆明路

引用:
原帖由 TUNY 於 13-7-2019 18:13 發表

我想問昆明路係未響台北捷西門站,桃園機場可以點去昆明路
昆明路? 昆明街?

Google map幫到你

找不到可以搭的士

回覆 引用 TOP

昆明街很長喔
頭、尾一邊接近龍山寺捷運站、一邊接近北門捷運站
而中間則接近西門捷運站

一般觀光客應該是在西門捷運站附近的旅館住
其實最快的方式是搭乘桃園機場捷運到台北車站
如果真的不知道在哪
再從機捷台北車站搭計程車前往即可
不論到昆明街的頭或尾巴
車資應該都會在新台幣100元內

如果你搭機捷不坐計程車
飯店如果在西門捷運站那一代
其實可轉、也可不用轉捷運
因為從機捷走到最近捷運站
北門、或台北車站都要幾百公尺
然後坐一站至西門捷運站出來還要走

所以不如你往北門方向走
我認為你的旅館很大機會是坐落在北門跟西門這兩個捷運站中間的ˊ昆明街
所以你就搭機捷到機捷台北車站,然後走路往北門捷運站方向走,再從北門捷運站走出來就可以

我是台北人

use google map la

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽

我還想問,買不買悠遊卡好,我不是常去台灣

買不買悠遊卡應該沒差
對台灣人來說,悠遊卡是方便
你可以儲值悠遊卡
在台灣7-11、ok等便利商店都可以用悠遊卡付費
方便而已

回覆 引用 TOP

有悠遊卡/icash/一卡通搭車方便啲,悠遊卡新卡唔記得有冇得退但捷運站客務中心買嘅就一定無得退

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-14 06:13 PM 發表

有悠遊卡/icash/一卡通搭車方便啲,悠遊卡新卡唔記得有冇得退但捷運站客務中心買嘅就一定無得退
退唔退無所謂,最重要有無限期,一二年唔用會唔會比人cut

引用:
原帖由 TUNY 於 14-7-2019 15:00 發表

我還想問,買不買悠遊卡好,我不是常去台灣
如主要是搭捷運的話,有來回機捷 + 任搭捷運的套票,上網找找吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TUNY 於 2019-7-15 12:24 AM 發表

退唔退無所謂,最重要有無限期,一二年唔用會唔會比人cut
二年無用過要增值一次先用得返

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-14 06:13 PM 發表

而家幾種卡都係買斷,只可以退餘額,唔可以退卡

引用:
原帖由 sunnycsl 於 2019-7-15 08:04 AM 發表

而家幾種卡都係買斷,只可以退餘額,唔可以退卡
明白,我睇過好似買台捷,72小時票抵D,380新台,為港元95,台捷又咁多車站逐個站去玩,應該唔差

引用:
原帖由 TUNY 於 2019-7-16 12:01 AM 發表

明白,我睇過好似買台捷,72小時票抵D,380新台,為港元95,台捷又咁多車站逐個站去玩,應該唔差
你自己預計下行程,睇下用悠遊卡跟你行程要比幾多錢
380元好似幾抵,實際上未必…

引用:
原帖由 sunnycsl 於 2019-7-16 12:30 AM 發表

你自己預計下行程,睇下用悠遊卡跟你行程要比幾多錢
380元好似幾抵,實際上未必…
悠遊卡逐個站計算,但72小時就三日任用,只要去到15個站以上就回本

主題標籤 #台北 #桃園 #機場
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。