Leaf 第二代

Leaf 第二代 E-mail 此主題給朋友

見到有唔少ching揸電動車,所以而家都玩埋一份

架車我就一換一計劃下買既,$318,400
因為係lux版有埋2 tone色,同埋led頭燈,皮櫈,電子手剎,360度鏡頭

前排有發熱櫈
後排空間其實都幾夠,我個fd 17x高都坐得舒服

尾門有油壓臂打開都方便,因為個尾箱設計係都幾深,所以個容量其實都大,但就因為深左,
所以個門檻相對黎講高左,拎野出黎個陣就要抽出黎,
右邊仲有個網可以放下雜物,都幾實用,呢個位我自己就幾鍾意啦

視野都幾好,我最鍾意就係佢a柱有個窗位,減少左個盲點位,有時經過行人路口都係靠佢

錶板,就左邊係mon,可以set返架車入面既野,右邊就係速度錶,但個車機就有d細同埋設計得無咁靚仔…

e-pedal ,一個腳制就可以控制到加速減速,甚至去到停定都得,都真係幾方便,
就算係上斜同落斜都可以完全停定,平時用其實都幾夠用,
係香港成日塞車,要排隧道呀,入收費亭,就算係出入停車場都有用,

用左個動力回收效能高左,簡單黎講剎車個陣充多左電
個回收既力度都算大,初初個時係要時間去適應下既,而家用落都已經可以好smoth咁剎車,
但記得架車太快個陣要踩返個brake,因為呢個設計唔係萬能架,唔好完全依賴佢黎剎車,

部車40分鐘可以充到80%電,
續航力官方就話有311km,咁我充滿電平均都有280-300以上,其實都比得好足,
續航黎講會有人覺得去到500以上先夠,但我自己就夠用,幾日先充一次電都無問題

我揸落個避震都較得幾好,過灣快少少都仲企得住,但唔好預係似d性能車款咁硬,平時坐都係舒服既
低扭真係幾正,起步快,加速都線性既,唔會好似其他車轉波個陣又或者個turbo介入個陣會chok,坐落去會舒服d
其實部車既性能同埋實用度高,係香港斜路又多又成日塞車黎講已經好夠用,外型方面靚仔過上一代好多,我諗無人會唔同意.
始終揸開汽油車轉去揸電動車,個epedal要花小小時間去適應,順便練埋黃金右腳囉,另外中控個mon大就好囉用落會方便同埋舒服d

精選汽車
引用:
原帖由 南澳王 於 2019-7-15 01:17 PM 發表

見到有唔少ching揸電動車,所以而家都玩埋一份

架車我就一換一計劃下買既,$318,400
因為係lux版有埋2 tone色,同埋led頭燈,皮櫈,電子手剎,360度鏡頭

?_nc_cat ...
一野鬆哂腳制係咪好似急剎咁
仲有,鬆腳制會唔會著brake燈

我想問下點解唔選擇 Niro 同 Kona? 呢3部都係心大心細

張櫈坐得舒唔舒服呀??

外型靚仔左好多, $318,400都幾抵玩

回覆 引用 TOP

香港冇左 自動拍車同電子後鏡.... 音功

#leaf

外型幾靚仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-7-16 12:19 AM 發表

#leaf
電子睹後鏡?係咪講緊中間塊鏡?

喺日本租過note 用過電子後鏡,完全唔慣。

係日本用過電子倒後鏡,完全同普通鏡距離大不同,又會反光,超級危險

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pherrows 於 2019-7-15 02:51 PM 發表

一野鬆哂腳制係咪好似急剎咁
仲有,鬆腳制會唔會著brake燈
用e-Pedal時要慢車唔係好似揸汽油/柴油車咁突然縮腳再去踩brake;
而係你隻腳鬆幾多油門,部車就跟住你收幾慢,到你鬆到盡,架車就停定。
如果你中慢速突然縮腳,佢減速力係比平時D車強,但又未至於急剎咁誇張。
第一次用時揸咗十幾分鐘,幾個燈位,就開始掌握到點玩,都幾易上手。
不過如果你真係唔鍾意,又可以Off咗佢,咁又好似揸電油/柴油車咁操作。

同埋係e-Pedal模式行車,鬆腳制係會著Brake燈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yylallan 於 2019-7-15 04:53 PM 發表

我想問下點解唔選擇 Niro 同 Kona? 呢3部都係心大心細
始終日本造車都做左咁多年,個信心始終會大D,
另外3部車我自己就覺得LEAF最靚仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leelitt 於 2019-7-15 06:28 PM 發表

張櫈坐得舒唔舒服呀??
我自己就覺得都幾好,但始終呢樣都係好個人既野,你落去showroom自己試最好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-7-16 12:19 AM 發表

#leaf
呢樣野我又無特別考慮,況且泊車有360鏡頭都已經好夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 更年大叔 於 2019-7-16 08:15 AM 發表

電子睹後鏡?係咪講緊中間塊鏡?

喺日本租過note 用過電子後鏡,完全唔慣。
係呀  貪申先 未玩過麻

回覆 引用 TOP

保險如何?
維修要原廠嗎?

主題標籤 #香港
 47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。