香港人好快失業潮

本主題由 motivation 於 2019-7-16 11:57 AM 移動
引用:
原帖由 c9_bb 於 2019-7-15 06:12 PM 發表

今天行銅鑼灣好冷清,原全無遊客。呢10年香港這麼唱旺都係靠內地人消費(阿爺巳不放內地人去香港),10多年前還係崇x做兼職,崇x不做減價係無乜香港人幫襯,但去到感恩節全城香港人逼爆崇x買平貨。依家放暑假崇x冷清清,香港人好得意有錢不會在本土消費,只會在曰、韓、歐遊消費。和平示威者請三思不要再遊行,首當其衝 飲食、零售、酒店 先失業,慢慢骨牌效應其他行業。 到時好多人失業供不到樓會好多銀主盤。 溫馨提 ...
係,到時失業率高又賴政府做唔到野。破壞容易建設難,就算真係俾班暴民令經濟潚條樓價大跌,大家洗牌來過,呢班人又憑乜野覺得自己成為將來的勝利者?有什麼能力本事?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Jekk 於 2019-7-15 07:58 PM 發表

你覺得佢地會想到那麼遠?
佢地都係博一鋪
因為downside risk 好低,而亂左,又有upward potential, 何樂而不為
如果真係有啲咁嘅損人不利己的諗法,只看眼前而破壞法治,結果只有「他朝君體也相同」,你推翻人,人亦能推翻你

引用:
原帖由 kenneth6 於 2019-7-15 08:48 PM 發表

我識得幾個,
想樓跌去示威,仔女畀毒媒壞朋友昆落咗落埸玩,又去撐示威,
我話佢地最後會得不償失
咁如果樓價真係跌,之後個個走去買,樓價又自然升番。咁點算呢,唔通到時又暴動多次要求洗牌推倒重來?!無限loop

仲有,如果樓慣下跌預期已形成,正常理智的人都不會買。

如果有人認為自己一定到時有眼光有胆色,咁考慮下在股票市場驗證下自己的能力,有本事低買高賣已足夠發達

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wone123 於 2019-7-15 11:38 PM 發表

其實解決住屋問題。
年青人忙於建立家庭,生兒育女,佢地害怕自己死左沒人養家,就唔會出來示威。

相反,佢地無人無物,做壞事佢地唔怕承擔後果,對香港仲危險。

政府做事應該考慮一下社會心理學,而唔係下下強硬。 ...
我完全同意,先安居樂業,對個人同社會最重要。

令人痛心嘅係,政府找地困難重重,有政黨為反而反,冇地起樓,人如何安居呢?

林鄭亦有責任,如果"好打得"在找地時一早好似今次立法咁強硬咪好囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kochunwa 於 2019-7-16 01:48 PM 發表

中國共產黨就係唔信邪,推翻咗國民黨,而家越來越强大。
現在示威者未必能推倒政府,但已推倒法治精神,社會規則,甚至經濟。

若果真的俾暴民推倒到經濟簫條,成為新既得利益者,請暴民們記住保重身體保持壯健,他日新一代暴民來"搶劫"你時,也可以暴易暴。

要推倒政府,必先有武裝軍隊,在香港根本沒有這條件。而作為中國人,大家根本坐埋同一條船,搞什麼分化呢,一支竹易折弯的故事大家細細個己有聽過吧,從中國在國際中的角力中,沒有理由做損害國家利益的事吧,特別不應在這一刻。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 high_bb 於 2019-7-15 07:53 PM 發表

係,到時失業率高又賴政府做唔到野。破壞容易建設難,就算真係俾班暴民令經濟潚條樓價大跌,大家洗牌來過,呢班人又憑乜野覺得自己成為將來的勝利者?有什麼能力本事? ...
現在示威者推倒法治精神,社會規則,甚至經濟。

若果真的俾暴民推倒到經濟簫條,成為新既得利益者,請暴民們記住保重身體保持壯健,他日新一代暴民來"搶劫"你時,也可以暴易暴。

要推倒政府,必先有武裝軍隊,在香港根本沒有這條件。而作為中國人,大家根本坐埋同一條船,搞什麼分化呢,一支竹易折弯的故事大家細細個己有聽過吧,從中國在國際中的角力中,沒有理由做損害國家利益的事吧,特別不應在這一刻。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Khavefun 於 2019-7-16 06:03 PM 發表

事實上正苦跟本責無旁貸。跟本可以用加重稅方式限制非自住外既資金進入樓市。再者,亦要限制非本地人置業衹可自住,不能投資放租。賣出掏利抽重稅。乜都唔做跟本等於助長歪風。佢地買完玩空置都重得。一日唔改炒爆正苦亦得不常失。 ...
行政手段係止痛,不是醫病。
要從供應著手,所以我始終認為乜都反對(尤其反對收地,發展郊野,填海)的人及政黨搞到今日咁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-7-17 09:34 PM 發表

正路 滑鐵MODE大學生得萬零2萬一個月...500萬得劏房...自然會產生暴徒...政府放地產霸權造成
你說的結果是對的,現況確如此。
地產霸權是有的(每個人一定會想盡辦法增加/保住自己地位財富)。
但劏房的出現因供應不足,如上面ching提及過是泛民和自稱保育人仕反對開發郊野、收地、填海。

引用:
原帖由 石叻 於 2019-7-17 10:19 PM 發表

夠料就拉人囉?😂😂😂😂😂
做左衰野冇俾人捉到就咁高興自豪。
希望不會是現今新世代的普世價值觀

引用:
原帖由 石叻 於 2019-7-17 11:18 PM 發表

法律自有定奪。
法律永遠不會完美,總有人走法律漏洞,而宜香港法律寧縱無枉,法律制裁不到的人不代表那人沒犯錯。
人有自己的事非觀,識分是非黑白,憑自己良知做事。

如你在帖#1059 的討論,
掟磚、用鐵支襲擊人,現在受不到法律制裁,就是你所說的「香港法律公正亅?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 石叻 於 2019-7-18 12:35 AM 發表

相信香港法律是公正,不像臭四🇨🇳中共的下三流法庭。
如你在帖#1059 的討論,
掟磚、用鐵支襲擊人,現在受不到法律制裁,就是你所說的「香港法律公正亅?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-7-18 08:56 AM 發表

保育人仕都搞唔掂 定根本唔想搞得掂呀50%收入來自地產界的香港政府在開發土地的效率低得匪夷所思
我都嚮度諗,如果當日政府對保育人仕有宜家咁強硬,今日就唔會搞成咁。
保育人仕係始作俑者,政府係蠢。
人的基本生活都未解決,仲學咩人保育

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 \\\/// 於 2019-7-18 11:41 AM 發表

支持義士不停持續去各區集會,大大力打擊大陸新移民蝗蟲、垃圾外傭、仆街南亞難民再來港  
光復香港
這裡旨在大家討論下,你唔討論走來剩係叫口號做乜野?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 竣天 於 2019-7-18 12:01 PM 發表

你去耕田啦廢物
攞你啲人揸去填海就啱喇
呢啲人俾人洗哂腦,自己都唔知自己做緊乜,宜家又以為自己遊行緊入黎叫叫口號,好似傳染病咁企圖傳俾其他。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #酒店 #銅鑼灣 #香港
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。