認真問!你地有冇爆過d同事? 香討焦點

引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-15 09:27 PM 發表

有時真係好難忍d蠢同事!
忍唔住想鬧爆佢地
LU00七就日日比人爆?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-15 09:27 PM 發表

忍唔住想鬧爆佢地
有,但被提醒十隻手指有長有短、有個半桶水拍檔好過人都無一個自己做;值得反思,但都要睇情況、例如公司請唔請到人、價單高唔高。。等等

回覆 引用 TOP

我試過鬧爆個上司,有次個同事搞咗單大頭佛出黎,上司叫我去補鑊,叫我去送急件去中環總行,點知去到後話相關嘅部門已經搬咗去觀塘,打返去揾上司,佢竟然仲回我:係呀,乜你唔知咩?我當堂火都黎,狂爆粗鬧爆個上司。最抵死係之後去到觀塘,個仆街部門唔知玩乜L野,我㩒門鐘唔應,打電話唔聽,明明裏面有人,係唔蘇你就唔蘇你,結果足足等咗三個字先肯死出黎收件,如果果啲文件唔係好緊要我真係想掉咗佢算。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-17 09:24 AM 發表

小弟不才,講明唔係『專家級』分享,唔想大家覺得我扮專家。

首先我地做管理層,一定要掌握每個下屬/同事既心態/背景/習慣/擅長等等既野,之後概括d就係對症下藥。每個人叻既地方都唔同,如果個部門有唔同既崗位,因材安排。而因為每個人既進步,學習能力都唔同,可以先share下自己點樣走到呢一步比佢地❨因為我係紅褲仔出身,所以基本上佢地做緊既野,我都做過❩,如果唔得就了解下當中佢地既問題,再對症下藥 ...
情況有d似「下棋」,要記著每人的特別之處去善用個人的技能,有時候還要托某些比較熟的同事跟一跟另一位同事的處境,幫忙那同事過渡適應期。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-17 09:24 AM 發表

小弟不才,講明唔係『專家級』分享,唔想大家覺得我扮專家。

首先我地做管理層,一定要掌握每個下屬/同事既心態/背景/習慣/擅長等等既野,之後概括d就係對症下藥。每個人叻既地方都唔同,如果個部門有唔同既崗位,因材安排。而因為每個人既進步,學習能力都唔同,可以先share下自己點樣走到呢一步比佢地❨因為我係紅褲仔出身,所以基本上佢地做緊既野,我都做過❩,如果唔得就了解下當中佢地既問題,再對症下藥 ...
「只有差的經理」這是「求己」而非「求人」,請問如何建立這個心態?

當初真的是那句話啟發嗎?

引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 15-7-2019 09:27 PM 發表

忍唔住想鬧爆佢地
有!但lo si fat 采你都儍,你睇政府高管,只要一聲仍然有熱誠為市民服務就可以留低!😹🤣

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

沒有咦

回覆 引用 TOP

引用:

忍唔住想鬧爆佢地
是否包括蠢上司、和老闆

引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-16 05:49 PM 發表

佢係成日都諗住有人幫,自己咪唔跟,到有問題果時就成個department都要幫佢!次次都係咁!
佢係成日諗有錯都是别人的錯

引用:
原帖由 台風中心的救星 於 2019-7-16 06:31 PM 發表

有得鬧唔鬧就蠢
可能鬧個嗰更蠢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-16 07:35 PM 發表

我中意鬧人,但如果激到我要拍台,佢一定冇運行
拍爛張台;公司識揾你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍血人 於 2019-7-16 08:04 PM 發表

我番工有個宗旨:大家都係求財搵食, 唔係求氣
所以如非必要都唔會爆D同事, 但偶爾冷嘲熱諷一定有

因為有部份人根本唔合格, 睇得出唔上心, 口講到已經盡做, 無辦法, 但乜成果都無, 點信你?
有D就無責任心, 做兩做又唔理件事 ...
唔上心的;應怎樣教?

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-17 09:31 AM 發表

睇完自己打既野,講漏左d野,所以我上面講既野,其實係一個長遠d既方案,係點樣知道個同事既不足,然後令佢地可以應付每個崗位既工作,因為始終我既忠旨係『唔會有差既同事,只有差既經理』,所以當個同事做得唔好/唔岩,我係會認為係指導佢既方式唔岩而改變做法,而改變做法既造法,就係上面呢d野 ...
不是每個上司都放時間在員工身上;

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。