認真問!你地有冇爆過d同事? 香討焦點

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-16 02:23 PM 發表

哈哈,點解我咁問呢。

小弟事業上都叫做低不成,高不就,響一間話大唔大,細唔細既公司做緊個經理仔,下面有40人。我記得我升上去做經理既時候,有個interview, 我個VP同我講『要記住,無差既下屬,只有差既經理』,因為嗰時係有幾個預備升上去經理既人一齊in, 有人唔認同,但我就認同既。而我抱住呢個忠旨去做呢個經理,遇到唔少有問題既同事,一遇到,我為左唔做一個差既經理,就會諗方法去幫佢地, ...
可否分享下如何令每個人都能發揮所長?

我都見過,同一批員工,在不同人的指揮下,發揮及表現都有不同。

其中一個方法是「碎上」將一任大功作化為小工作咁分,等員工完成一部份,才繼續order下一部份。

或在員工不善長的那一part自己出手完成,才交回給同事再跟。

2)在交帶時就說明期望的效果,然後會觀察成效才收貨,過程中不斷監察。

熱賣及精選
仲以為搞佢地屎眼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Contrabassoon 於 2019-7-17 09:09 AM 發表

可否分享下如何令每個人都能發揮所長?

我都見過,同一批員工,在不同人的指揮下,發揮及表現都有不同。

其中一個方法是「碎上」將一任大功作化為小工作咁分,等員工完成一部份,才繼續order下一部份。

或在員工不善長的那一part自己出手完成,才交回給同事再跟。

2)在交帶時就說明期望的效果,然後會觀察成效才收貨,過程中不斷監察。 ...
小弟不才,講明唔係『專家級』分享,唔想大家覺得我扮專家。

首先我地做管理層,一定要掌握每個下屬/同事既心態/背景/習慣/擅長等等既野,之後概括d就係對症下藥。每個人叻既地方都唔同,如果個部門有唔同既崗位,因材安排。而因為每個人既進步,學習能力都唔同,可以先share下自己點樣走到呢一步比佢地❨因為我係紅褲仔出身,所以基本上佢地做緊既野,我都做過❩,如果唔得就了解下當中佢地既問題,再對症下藥。

eg: 我公司係服務行業,但當中會涉及到d sell既野,有d同事覺得唔舒服,點解做服務要賣野,嗰時我就同佢地一有空間空閒既時間傾計❨!因為如果擺經理款,入房傾,個同事第一就會有面牆,未必講真話❩,慢慢了解佢地既concern, 唔滿意,我就會慢慢導入,改變佢地既想法:其實你可以想像一下,而家要sell既product/service, 如果客人買左,對佢地有無咩害?除左要洗錢,當佢地得到左之後,究竟對佢地生活質素有無提升?如果有,呢樣幫到客人既野,點解唔介紹比佢地?以前我都會好似你地咁諗,但我之後有唔少次既經驗,個客買完,佢真心覺得好,專登帶埋佢d朋友黎感受,比人欣賞,嗰一下我真係好自豪可以幫到佢地。

以上呢個只係例子,但個做法係大同少異。如果按次序就係

1.適當既時候
2.適當既地點
3.適當既身份
4.打破雙方既牆❨尤其係上司同下屬既牆❩
5.認真聆聽
6.對症下藥
7.適當地講自己感受/經歷

以上呢d野,我地稱之為『coaching』/「motivation」,當做完唔等於完,我地會mon住,而大概1星期/1個月,就review一下個同事既performance.

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-17 09:24 AM 發表

首先我地做管理層,一定要掌握每個下屬/同事既心態/背景/習慣/擅長等等既野,之後概括d就係對症下藥。每個人叻既地方都唔同,如果個部門有唔同既崗位,因材安排。而因為每個人既進步,學習能力都唔同,可以先share下自己點樣走到呢一步比佢地❨因為我係紅褲仔出身,所以基本上佢地做緊既野,我都做過❩,如果唔得就了解下當中佢地既問題,再對症下藥 ...
睇完自己打既野,講漏左d野,所以我上面講既野,其實係一個長遠d既方案,係點樣知道個同事既不足,然後令佢地可以應付每個崗位既工作,因為始終我既忠旨係『唔會有差既同事,只有差既經理』,所以當個同事做得唔好/唔岩,我係會認為係指導佢既方式唔岩而改變做法,而改變做法既造法,就係上面呢d野

引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-15 09:27 PM 發表

有時真係好難忍d蠢同事!
忍唔住想鬧爆佢地
成日對住就真係難忍,忍到唔鬧應該係高手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-17 09:24 AM 發表

首先我地做管理層,一定要掌握每個下屬/同事既心態/背景/習慣/擅長等等既野,之後概括d就係對症下藥。每個人叻既地方都唔同,如果個部門有唔同既崗位,因材安排。而因為每個人既進步,學習能力都唔同,可以先share下自己點樣走到呢一步比佢地❨因為我係紅褲仔出身,所以基本上佢地做緊既野,我都做過❩,如果唔得就了解下當中佢地既問題,再對症下藥 ...
Ching 好似保險佬喎  呢d sales 套路變相碎數喎 哈哈

引用:
原帖由 Good_boy 於 2019-7-17 09:59 AM 發表

Ching 好似保險佬喎  呢d sales 套路變相碎數喎 哈哈
哈哈,利申,我既工作真係同服務掛勾,但真係有sell既野,對比大概係服務8成,sell 野2成,當然唔方便講做邊間啦,因為而起底咁恐怖。

但可以講,一定唔係保險,係好耐以前都曾經想入,因聽人講揾得多,但響考完牌之後,咁岩有offer, 所以放棄左。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 自由之翼2019 於 2019-7-16 07:40 PM 發表

算啦,唔好唔開心了
咁又冇唔開心,只不過係「蚊」陣

小皮球 香蕉油
引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-17 10:04 AM 發表

咁又冇唔開心,只不過係「蚊」陣
我有時做野都會有呢d時候,但我會同自己講,『工』之嘛,無可能係為呢d野而唔開心or煩,自己最care既應該係自,屋企人,愛人,何必為份工勞氣?

兄弟,加油!!

有,我地做operation的,時常都會,改不了。

認真答: 有!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sleeplesspiglet 於 2019-7-16 02:36 PM 發表

我試過温柔地叫員工唔好慣性遲到,然後佢話我無資格話佢,因為我仲遲過佢,仲話我要反省下自己態度
我笑左...但佢係咪講事實呢個係重點

引用:
原帖由 kazuyukipomi21 於 2019-7-16 05:50 PM 發表

咁你係咪真係遲到先?
如果你自己都係,咁你都係唔好出聲
首先我係出糧畀佢,我如果定時定候返到去,我無需要請佢返工.另外我「無準時」返去,好多時去左分店巡舗或做其他公事,當然亦有hea下.如果我唔出聲,實在對其他守時既員工好唔公平.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘋果批壽司 於 2019-7-17 11:19 AM 發表

我笑左...但佢係咪講事實呢個係重點
係事實呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 filacandychan 於 2019-7-17 10:19 AM 發表

有,我地做operation的,時常都會,改不了。
我好明
我都係operation,成日都要問d答過既野

小皮球 香蕉油

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。