[行程景點] Hallstatt and Obertraun

Hallstatt and Obertraun E-mail 此主題給朋友

我下星期到奧地利旅遊,想問問大家行程如何安排
我會由salzburg搭火車出發,因住喺Obertraun, 所以應先放低行李再去玩。我應該中午12:00到達。
我想去Obertraun 呢邊嘅 five fingers and icecave 仲有Hallstatt嗰邊嘅salt mine 同喺Hallstatt 老城行吓。
我有一個下晝同第二日嘅大半晝喺Obertraun 同Hallstatt,咁應該去咗邊一邊玩先呢?

我之前去Hallstatt 也是住obertraun (兩晚),個人覺得Hallstatt 好玩D,但現在多大陸客,可能比較迫。

我6月剛去完都係住Obertraun,先玩Five Fingers,第二日先去Hallstatt + salt mines。
如果你同我一樣中午先到Obertraun,settle好未必夠時間玩埋Ice Cave。朝早去Hallstatt會順光,影相會靚d。

謝謝兩位意見,想問問去Five fingers 你喺咪買到第二段? 有無買第三段?
另外,salt mine 係咪一定要玩滑梯,可否行樓梯落返去?

引用:
原帖由 clijsterslee 於 16-7-2019 13:59 發表

我會由salzburg搭火車出發,因住喺Obertraun, 所以應先放低行李再去玩。我應該中午12:00到達。
我想去Obertraun 呢邊嘅 five fingers and icecave 仲有Hallstatt嗰邊嘅salt mine 同喺Hallstatt 老城行吓。
我有一個下晝同第二日嘅大半晝喺Obertraun 同Hallstatt, ...
如果順玩就應該玩左5 fingers and icecave先,第二日先去Hallstatt and salt mine,不過你第一日得半日,而且仲要就返尾班巴士時間返酒店,要玩哂5 fingers and icecave應該冇咩可能。

回覆 引用 TOP

去完旅行返嚟 去哂obertraun 同埋hallstatt, Ice cave 同 saltmine 都玩哂 好正

引用:
原帖由 ss2014 於 2019-7-17 11:04 AM 發表

我6月剛去完都係住Obertraun,先玩Five Fingers,第二日先去Hallstatt + salt mines。
如果你同我一樣中午先到Obertraun,settle好未必夠時間玩埋Ice Cave。朝早去Hallstatt會順光,影相會靚d。 ...
完全認同 朝早八點半去到Hallstatt 隻船由火車站 過去都係得五六個人 勁少人 順光影hallstatt 啲建築 真係好靚

引用:
原帖由 clijsterslee 於 2019-8-6 11:00 AM 發表

完全認同 朝早八點半去到Hallstatt 隻船由火車站 過去都係得五六個人 勁少人 順光影hallstatt 啲建築 真係好靚
請問Salt Mine 同 Ice Cave (唔上five fingers) 大概消磨幾耐?

引用:
原帖由 supell 於 2019-8-6 12:05 PM 發表

請問Salt Mine 同 Ice Cave (唔上five fingers) 大概消磨幾耐?
Ice cave 要先行20分鐘z型山路上山 跟住入去45分鐘左右 。 去Saltmine 可選擇坐纜車上落山 加埋預2-3個鐘,若唔坐纜車,問過職員,上山1小時,落山1小時,以歐洲人步速。我嘅速度嘅話就要時間乘2。不過,ice cave 同 saltmine 係兩個唔同地方,我係分兩日去。但講真,我覺得上five fingers 好值得, 我10日前左右去, 仲見到雪山,摸到少少雪!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clijsterslee 於 2019-8-6 10:54 AM 發表

去完旅行返嚟 去哂obertraun 同埋hallstatt, Ice cave 同 saltmine 都玩哂 好正
咁有冇玩到five fingers?  因為我都想中午開始的半天玩five fingers + ice cave

引用:
原帖由 wmtangk 於 2019-8-15 12:04 AM 發表

咁有冇玩到five fingers?  因為我都想中午開始的半天玩five fingers + ice cave
有呀 我大概11點去到five fingers 嗰邊售票處 玩埋ice cave 落山 都三四點了 不過因我住obertraun 呢邊 所以方便啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clijsterslee 於 2019-7-16 01:59 PM 發表

我有一個下晝同第二日嘅大半晝喺Obertraun 同Hallstatt, ...
我而家係 Hallstatt,  今日去左 five fingers + ice cave , 用左差不多4個鐘先玩完(連車程)。

salt mine 就尋日去左。

我認為你要執生(我地即時調行程),因為天氣係佑佢唔到,我住三晚 Hallstatt,  第一日一早到,天氣差到冇朋友,即時改行程去 salt mine, 點知全日爆滿(冇預訂,因未知時間),諗住買定第二日票,counter 話冇預售,唯有網上定。第二日去,玩完都唔太多人。

第二日早上又係落雨,到下午1點後才有陽光,我地去左行湖。

第三日(今日),天氣晴朗到爆,行完 5 fingers + ice cave,  仲去埋瀑布。

引用:
原帖由 clijsterslee 於 2019-7-17 11:06 AM 發表

謝謝兩位意見,想問問去Five fingers 你喺咪買到第二段? 有無買第三段?
另外,salt mine 係咪一定要玩滑梯,可否行樓梯落返去?
二個滑梯,第一個好流同好短,第二個長d,快唔快睇你點跣。
如果唔玩,旁邊有樓梯行落去。

引用:
原帖由 oystermo 於 2019-7-16 07:34 PM 發表

我之前去Hallstatt 也是住obertraun (兩晚),個人覺得Hallstatt 好玩D,但現在多大陸客,可能比較迫。
係好多大陸人大大聲聲講野  
係d大卡位影相影好耐唔肯走,我見過幾
次d外國人忍唔住同佢地講比佢影一影。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #奧地利
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。