[翡翠台] 【啊婆口舌之爭】被汪明荃刺傷 黃淑儀:佢半個電話都無問候!

【啊婆口舌之爭】被汪明荃刺傷 黃淑儀:佢半個電話都無問候! E-mail 此主題給朋友

【明報專訊】黃淑儀(Gigi姐)接受商台主持梁泰來訪問。今年一月她離開TVB,過檔ViuTV主持節目。節目中提及1976年的《書劍恩仇錄》,TVB三大花旦並列,包括汪明荃演霍青桐、李司棋演「鴛鴦刀」駱冰、Gigi姐演李沅芷,曾傳出不和。

有指當年汪阿姐不慎用劍刺傷Gigi姐眉心?她憶述舊事說:「當時有場戲講我『撩』她(阿姐),她嬲到拿着劍打過來時,我一擋,把劍一斷開便落在我這裏(指住眉心)。(現在可有疤痕?)醫生好好人,他說你放心,我幫你縫針縫得好幼,縫了4針。(當時是否害怕?)不怕,意外嘛,真的沒事,若插到我隻眼或我盲了就識驚。」40多年前舊事,跟阿姐是否有恩怨?Gigi姐說:「無無無,絕對無,大家都知是意外,不過當時阿姐連半個電話都無問候,反而近年見到她,就經常拿來說:『哎呀!當時把劍插到佢,真係幾唔好意思呀!』都過了幾十年,還說來做什麼,真的沒有不開心,因為是意外。」

Gigi姐經歷兩段婚姻,育有4個仔女,她坦承年輕時反叛兼戀愛大過天,19歲在父母反對下嫁TVB藝員訓練班導師、年紀較她大21年的劉芳剛;1977年她避走加拿大並提出離婚。後來遇到現任丈夫徐景清醫生並展開第二段婚姻,為了家庭決定移民加拿大,專心相夫教子。

https://news.mingpao.com/pns/%E5%A8%9B%E6%A8%82/article/20190623/s00016/1561227149773/%E9%87%8D%E6%8F%90%E8%A2%AB%E6%B1%AA%E6%98%8E%E8%8D%83%E5%88%BA%E5%82%B7%E7%9C%89%E5%BF%83-%E9%BB%83%E6%B7%91%E5%84%80-%E4%BD%A2%E5%8D%8A%E5%80%8B%E9%9B%BB%E8%A9%B1%E9%83%BD%E7%84%A1%E5%95%8F%E5%80%99

另一邊廂:

藝人汪明荃(阿姐)悉心打扮出席友人開的畫展。談到日前黃淑儀重提當年與阿姐合作被刺傷眼一事,言談間抱怨阿姐未有電話問候,阿姐說:「有留意,由後生到依家我都講緊對唔住,可能年輕時我唔係好識呢啲,但佢每次講親,我都會再講對唔住,咁多年佢可能真係好介意。(同黃淑儀冇交往?)唔係喎,我哋有合作過拍劇。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20190624/bkn-20190624183331779-0624_00862_001.html

兩個呀婆都一把年紀仲單單打打 不如握握手做個好朋友啦

嘈喧巴閉;咬住唔放!想睇最新抵死八卦新聞,立即追蹤「巨型芝娃娃」
熱賣及精選
全世界都知GiGi 好撚麻煩人

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2019-7-16 11:00 PM 發表

麻煩得過那些年

回嘅人唔睇內文,連貼嗰個都一樣唔睇內文就貼出黎🤭🤭

引用:
原帖由 香港宇宙的馬桶 於 2019-7-17 08:35 AM 發表

回嘅人唔睇內文,連貼嗰個都一樣唔睇內文就貼出黎🤭🤭
有人唔識字睇唔明內容,明報又賤做標題黨。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天天愛發夢 於 2019-7-17 08:29 AM 發表

麻煩得過那些年
誰?dodo

回覆 引用 TOP

我諗當年芝姐真係堅嬲orange姐冇慰問佢,而家當然下左啖氣好耐啦。。

回覆 引用 TOP

文不對題

回覆 引用 TOP

如果唔介意又拎番出嚟講?所以千祈咪得罪女人

回覆 引用 TOP

汪姐個人睇落好高傲,唔好相處

咸豐年前嘅嘢,重攞出嚟講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巨型芝娃娃 於 2019-7-16 09:25 PM 發表
https://fs.mingpao.com/pns/20190623/s00092/03e0f42109d9dc6597de34f64b677c4e.jpg
【明報專訊】黃淑儀(Gigi姐)接受商台主持梁泰來訪問。今年一月她離開TVB,過檔ViuTV主持節目。節目中提及1976年的《書劍恩仇錄》,TVB三大花旦並列,包括汪明荃演霍青桐、李司棋演「鴛鴦刀」駱冰、Gigi姐演李沅芷,曾傳出不和。
...
大家都一把年紀,不要再講以前

回覆 引用 TOP

幾十歲都唔x化

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2019-7-16 11:00 PM 發表

請舉例說明

回覆 引用 TOP

汪呀姐 GG姐 再加埋CK姐就正

回覆 引用 TOP

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。